Miljardi-investoinneista rauha Lähi-itään? Suunnitelmalle nihkeä vastaanotto: ”Ei johda mihinkään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miljardi-investoinneista rauha Lähi-itään? Suunnitelmalle nihkeä vastaanotto: ”Ei johda mihinkään”

Trumpin hallinto julkisti ensimmäisen osan odotetusta rauhansuunnitelmastaan.

Vartiotorni Golanin kukkuloilla.

20.5.2019 7:52

Yhdysvallat aikoo järjestää kesäkuussa Bahrainissa taloustapahtuman, jolla on tarkoitus vauhdittaa Lähi-idän rauhanprosessia, kertovat useat yhdysvaltalaisviestimet.

New York Timesin mukaan ideana on, että palestiinalaisia ja heidän liittolaisiaan houkuteltaisiin rauhanprosessissa poliittisiin myönnytyksiin muun muassa Länsirannalle, Gazaan ja muualle Lähi-idän alueelle tehtävillä investoinneilla. Sijoittajina olisi niin rikkaita Persianlahden maita kuin lahjoittajia Euroopasta ja Aasiasta.

Lehden mukaan Valkoinen talo tavoittelee kymmenien miljardien dollareiden sijoituksia palestiinalaisille, Egyptiin, Jordaniaan ja Libanoniin. Tapahtumaan pyritään saamaan paikalle valtiovarainministereitä ja yritysjohtajia.

Taloustapahtuma on osa presidentti Donald Trumpin hallinnon kauan odotettua Lähi-idän rauhansuunnitelmaa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan mahdollisesti ensi kuussa. Palestiinalaiset ovat torpanneet sen jo ennakkoon, koska sen arvellaan olevan myötäsukainen Israelille.

Trumpin hallinto on julkaisemassa suunnitelmaa paloittain, joista talousosa on ensimmäinen. New York Timesin mukaan näyttää siltä, että poliittinen osio ei sisällä Palestiinan valtion luomista, mikä on ollut vuosikymmeniä tavoitteena Yhdysvaltojen tukemissa rauhanneuvotteluissa.

”Takapuoli edellä puuhun”

New York Times huomauttaa, että kansainvälinen yhteisö on järjestänyt aiemminkin talouskonferensseja, joiden tarkoitus on ollut hyödyttää palestiinalaisia mutta jotka eivät kuitenkaan ole johtaneet rauhaan. Aiemmissa neuvotteluissa mukana olleet asiantuntijat eivät usko, että Trumpin yritys olisi edeltäjiä menestyksekkäämpi.

Lehden haastatteleman Lähi-itä-neuvottelujen veteraanin Aaron David Millerin mukaan suunnitelma on tarpeellinen mutta ei riittävä. Hän sanoo, että jos Yhdysvallat voisi tuoda rauhan Lähi-itään taloudellisen kehityksen avulla, se olisi jo tehty.

– Tässä mennään sananlaskun mukaisesti takapuoli edellä puuhun.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin tiedottaja luonnehti sunnuntaina suunnitelmaa katteettomaksi.

– Taloudellinen suunnitelma ilman poliittisia näkymiä ei johda mihinkään. Palestiinalaiset eivät hyväksy mitään aloitteita, jotka eivät sisällä Palestiinan valtiota ja Itä-Jerusalemia sen pääkaupunkina, tiedottaja Nabil Abu Rudeineh sanoi CNN:n mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?