Trump veti Iranille viimeisen rajan – ”Sen ei vain voi antaa tapahtua” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump veti Iranille viimeisen rajan – ”Sen ei vain voi antaa tapahtua”

Yhdysvaltain presidentin retoriikka Irania vastaan on koventunut, mutta hän vastustaa yhä hyökkäystä maahan.

Trump sanoi, ettei halua sotaa Iranin kanssa, mutta ydinaseissa kulkee raja.

20.5.2019 5:57

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump painotti uutiskanava Foxin haastattelussa, ettei aio antaa Iranin kehittää ydinasetta. Samalla presidentti kuitenkin sanoi, ettei ole sodan kannalla.

– En halua sotia. Mutta sitten on tapauksia kuten Iran – heidän ei voi antaa saada ydinasetta. Sen ei vain voi antaa tapahtua, Trump sanoi Foxille sunnuntaina.

Trump jatkoi toteamalla, että sodasta syntyy kustannuksia, jotka hän mieluummin välttäisi. Tärkein syy välttää sotaa on kuitenkin Trumpin mukaan ihmishenkien säästäminen.

Trumpin haastattelu lähettiin samana päivänä, kun hän pauhasi Twitterissä Iranille kovin sanoin.

Jos Iran haluaa taistella, siitä tulee virallisesti Iranin loppu. Älkää enää koskaan uhkailko Yhdysvaltoja! Trump twiittasi myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Maiden väliset jännitteet ovat lisääntyneet viime aikoina. Trumpin hallinto on muun muassa lopettanut Iranin öljynvientiä koskevat erivapaudet ja julistanut Iranin vallankumouskaartit terroristijärjestöksi.

Yhdysvallat on pyrkinyt eristämään Irania poliittisesti ja taloudellisesti vetäydyttyään Iranin ydinsopimuksesta viime vuonna.

Iranin vallankumouskaartin johtaja Hossein Salami sanoi sunnuntaina, että Iran ei toivo sotaa. Samalla hän kuitenkin arvosteli Yhdysvaltoja ja kutsui maata sisäisesti heikoksi.

– Ero meidän ja heidän välillä on, että he pelkäävät sotaa ja heillä ei ole kanttia siihen, Salami uhosi CNBC:n mukaan.

Myös Iranin ulkoministeri Javad Zarif kertoi sunnuntaina, että sota ei ole Iranin tavoitteissa.

– Sotaa ei tule, koska ensinnäkään me emme halua sotaa ja toiseksi kenelläkään alueella ei ole ajatusta tai kuvitelmia siitä, että se voisi vastustaa Irania.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?