Trumpin ”vuosisadan suunnitelma” Lähi-idän rauhaan alkaa kesäkuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ”vuosisadan suunnitelma” Lähi-idän rauhaan alkaa kesäkuussa

Ensin vuorossa ovat ”helpot” asiat, eli raha.

Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner (vas.), YK-lähettiläs Nikki Haley ja Lähi-idän lähettiläs Jason Greenblatt.

20.5.2019 5:09

Yhdysvallat järjestää kesäkuun 25.–26. päivä Bahrainissa konferenssin, joka on ensimmäinen osa Valkoisen talon rauhansuunnitelmaa Lähi-itään, keskiössä Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisu.

Asialistalla on neljä kokonaisuutta, jotka ovat infrastruktuuri, teollisuus, poliittinen sijoitusympäristö ja satsaaminen ihmisiin, CNN kertoo. Yksi tavoite on lisätä investointeja palestiinalaisalueille.

Tapahtumaa johtaa Valkoisen talon neuvonantaja Jared Kushner, joka on myös presidentti Donald Trumpin vävy sekä Lähi-idän lähettiläs Jason Greenblatt.

Palestiinalaiset ovat arvostelleet Trumpin ”vuosisadan suunnitelmaksi” kutsumaa rauhanhanketta Israelin suosimisesta, Al Jazeera kertoo. Palestiinalaisilla on ollut mitätön rooli suunnitelman laatimisessa, jonka pääarkkitehti on Greenblatt.

Kesäkuun konferenssi keskittyy talouteen, joka on toinen osa rauhansuunnitelmaa. Toinen osa – se vaikeampi – on politiikka.

Kesäkuussa tuskin keskustellaan Israelin ja palestiinalaisten kipeimmistä kysymyksistä: saavatko palestiinalaiset oman valtion, mitä tapahtuu Jerusalemille ja mitä niille palestiinalaisille (ja heidän jälkeläisilleen), jotka joutuivat lähtemään Israelista sen syntyessä 1948.

Paikalle on kutsuttu valtiovarainministereitä ja liike-elämän vaikuttajia, mutta ei ulkoministereitä.

Kushner kertoi sunnuntaina tiedotteessa odottavansa, että talousasioiden ratkaisu tukee poliittisten ratkaisujen löytämistä. Hän myös sanoi toivovansa, että poliittisia suunnitelmia voidaan raottaa lisää ”hyvin pian”.

– Ajatelkaa, miten paljon rahaa nykyään kuluu luoteihin. Jos se raha voitaisiin käyttää infrastruktuuriin ja inhimilliseen pääomaan, kuvitelka, miten paljon paremmin koko alueella menisi, nimettömänä pysytellyt virkamies kertoi CNN:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?