”Agentti” Berliinissä, hämärää rahaa Italiaan? – nämä äärioikeiston epäillyt Venäjä-yhteydet ovat kohauttaneet viime aikoina

Julkaistu:

Venäjällä on vaalihäirinnän lisäksi keinona vaikuttaa EU-politiikkaan ystävällismielisten poliitikoiden kautta.
Venäjä on sekaantunut eurovaaleihin samalla tavalla kuin aiempiinkin länsimaiden vaaleihin: tehtailemalla valeuutisia, jotka lietsovat epäsopua poliittisten sekä kansanryhmien kesken ja murentavat luottamusta vallanpitäjiin. New York Timesin viime sunnuntaina julkaiseman selvityksen mukaan digitaaliset sormenjäljet ja taktiikat viittaavat vahvasti Venäjän suuntaan.

Vaalivaikuttamisen todentaminen on kuitenkin haasteellista, koska varsinkin äärioikeistolaiset nettisivustot toistavat disinformaatiota. New York Timesin juttu sai myös heti uutishakupalveluihin seurakseen propagandakanava Russia Todayn jutun, jossa amerikkalaislehden tiedot ja lähteet pyrittiin kumoamaan yksitellen ja leimaamaan ne venäläisvastaisiksi.

Venäjän vaalivaikuttamisella on myös suoria kanavia Euroopan oikeistopopulistien kautta, sillä Venäjä on jo vuosia järjestelmällisesti tukenut niiden valtapyrkimyksiä. Venäjää ja puolueita yhdistää usein samanmielinen konservatiivinen yhteiskuntanäkemys, ja kansallismielisten puolueiden eurokriittisyys palvelee suoraan Venäjän pyrkimyksiä, sikäli kuin ne onnistuvat heikentämään EU:ta.

Venäjän projekti näyttää onnistuneelta siinä mielessä, että laitaoikeistolle ennustetaan jälleen merkittävää vaalivoittoa ja uusia vaikutusmahdollisuuksia europarlamentin kautta. IS listaa seuraavassa viimeaikaisia tapahtumia, jotka tukevat käsitystä Venäjän ja kansallismielisten puolueiden tiiviistä suhteista ja yhteisistä pyrkimyksistä.

AfD-kansanedustaja ”agenttina” Berliinissä

Saksan maahanmuutto- ja EU-vastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD on tunnettu läheisistä Venäjä-yhteyksistään. Sen poliitikot ovat osallistuneet propagandatilaisuuksiin Krimillä, ja puolue vaatii purkamaan EU:n Venäjä-pakotteet.

Huhtikuussa Saksassa kohistiin AfD:n kansanedustajan Markus Frohnmeierin Venäjä-yhteyksistä, kun saksalaislehti Spiegel ja yleisradioyhtiö ZDF paljastivat venäläisasiakirjoja, jotka todistivat suunnitelmista auttaa Frohnmeieria. Vladimir Putinin vastustajana tunnetun Mihail Hodorkovskin Dossier-keskuksen kautta länteen vuotaneiden asiakirjojen kohulause Frohnmeieristä kuului:

– Meillä olisi oma täysin kontrolloimamme edustaja liittopäivillä.

BBC kertoi tämän myös pyytäneen Venäjältä apua vaalikampanjaansa vuonna 2017 vastineeksi palveluksista. Mikään ei kuitenkaan todista, että apua olisi annettu tai saatu. Frohnmeier kiistää syytökset ja jatkaa toimintaa liittopäiväedustajana.

Venäläisrahaa Italiaan?

Italian hallituspuolue Lega on tunnettu Venäjä-mielisyydestään ja pakotteiden purkuvaatimuksestaan. Legan johtajalla, Italian sisäministerillä Matteo Salvinilla on ison EU-maan hallitusvallassa todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin.


Legan Venäjältä saamasta avusta on spekuloitu vuosia. Myös viime helmikuussa syntyi pienimuotoinen skandaali, kun italialainen L’Espresso-lehti väitti Legan juonineen Venäjältä kolmen miljoonan euron rahallista tukea, joka piti kanavoida salaa puolueelle näennäisesti harmittoman dieselöljykaupan avulla. Lega on kiistänyt väitteet jyrkästi eikä mikään viittaa siihen, että kaupasta olisi lopulta tullut mitään.

Venäjällä on ystävä Italiassa jo pitkältä ajalta, eli Putinin vanha kaveri Silvio Berlusconi. Tämä on jopa itse ehdolla eurovaaleissa. Vaikka Berlusconi edustaa keskustaoikeiston EPP:tä europarlamentissa, hän on peräänkuuluttanut yhteistyötä äärioikeiston kanssa.

Le Penin lainahanat

Kun Ranskan kansallinen rintama vuonna 2014 tarvitsi rahaa, mutta ei saanut sitä kotimaasta, apuun riensi venäläispankki ja lainasi yhdeksän miljoonaa euroa. Puoluejohtaja Marine Le Pen on siitä lähtien tullut tunnetuksi jopa Krimin valtauksen puolustelijana. Hän kiistää jyrkästi venäläisrahan vaikutuksen.

Ranskassa nousi kohu viime helmikuussa, kun paljastui, että kansallisen liittouman riveistä viime vaaleissa valittu eurokansanedustaja Aymeric Chauprade oli pestannut avustajakuntaansa Putinin lehdistöedustajan Dmitri Peskovin tyttären. Chauprade oli tosin jo vuonna 2015 eronnut puolueesta. Jotkut eurokansanedustajat ilmaisivat kuitenkin huolensa, että korkean venäläisviranomaisen tytär voisi olla turvallisuusriski parlamentille.

Putin häissä Itävallassa

Itävallan vapauspuolue FPÖ-puolue on Italian ohella toinen merkittävä kansallis- ja Venäjä-mielinen puolue EU-maan hallituksessa. FPÖ:llä ja Putinin Yhtenäisellä Venäjällä on jopa yhteistyösopimus. Itävallan opposition väitteiden mukaan ainakin Britannian ja Hollannin tiedustelupalvelut ovat rajoittaneet tietojenvaihtoa Itävallan kollegoiden kanssa, koska pelkäävät salaisuuksien vuotavan Venäjälle.

FPÖ:n korkeiden poliitikkojen tiiviistä suhteista Venäjälle kertoo se, että ulkoministeri Karin Kneissl sai viime vuonna häihinsä Itävaltaan arvovaltaisen vieraan, itsensä Vladimir Putinin.