Suomalainen Marja auttaa ISIS-vankeina olleita jesidityttöjä Irakissa - "Tyttöjä on lyöty ja raiskattu, heitä on lainattu ja myyty"

Julkaistu:

Toimittajana ja kirjailijana työskennellyt Marja Baumgartner on nähnyt lähietäisyydeltä, millainen on nuorten jesidityttöjen paluu tavalliseen elämään vuosien Isis-vankeuden jälkeen.
Suomalainen Marja Baumgartner on seurannut äärijärjestö Isisin aiheuttamaa ahdinkoa Irakin Kurdistanissa vuodesta 2014 saakka. Hän on matkustanut paikan päälle kerta toisensa jälkeen auttaakseen jesidejä, Irakin vähemmistökansaa, jota terroristijärjestö on vainonnut jopa kansanmurhaksi kutsutulla tavalla.

Baumgartner kertoo kiinnostuneensa jesideistä jo lapsena luettuaan saksalaiskirjailija Karl Mayn seikkailuromaanin Läpi villin Kurdistanin.

– Siinä puhuttiin villistä heimosta, joka tappelee vuorilla. Jo silloin aloin miettiä, että onkohan tällaista kansaa olemassakaan, vaan onko se pelkkää satua. Baumgartner kertoo.

– Sitten menin jossain vaiheessa paikan päälle katsomaan, mistä on kyse ja löysin heidät.


Jesidien asuttama Pohjois-Irak valikoitui Marja Baumgartnerin matkakohteeksi yhä uudelleen. Hän oli siellä myös silloin, kun Saddam Hussein hyökkäsi Kuwaitiin 1990. Baumgartner jäi maahan jumiin jopa viideksi viikoksi. Siitä ajasta kertoo hänen ensimmäisen jesidikansasta kertova kirjansa, Satujen ja Saddamin maassa (WSOY).

– Siitä käynnistyi kiinnostukseni jesideihin. Olen tutustunut tavallisten ihmisten lisäksi prinsseihin ja päälliköihin ja saanut kuulla heidän tarinoitaan.

Toimittajana työskennellyt Baumgartner piti Irakiin hankkimiaan suhteita yllä matkustamalla maahan aina silloin tällöin. Tahti kiihtyi vasta vuonna 2014, kun Isis valtasi jesidien asuttaman Sinjarin alueen surmaten kansaan kuuluvia miehiä sekä pakottamalla naisia seksiorjikseen.

Yksi Isisin seksiorjiksi joutuneista naisista oli Nadia Murad, sittemmin Nobelin rauhanpalkinnonkin saanut ihmisoikeusaktivisti. Murad asui Sinjarin liepeillä, Kochon kylässä, kun Isis hyökkäsi.

Murad, hänen kaksi siskoaan ja muutama teini-ikäinen serkku ja siskontytär vietiin Isisin valtaamaan Mosuliin yhdessä 150 muun tytön kanssa. Perheen miehet tapettiin. Kolmen päivän kuluttua naiset jaettiin taisteilijoiden kesken ja he joutuivat säännönmukaisen seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Murad pääsi pakenemaan Isisin otteesta kolme kuukautta kestäneen vankeuden jälkeen. Vapauduttuaan hän ryhtyi edistämään ihmisoikeuksia ja on muun muassa toiminut ihmiskauppaa vastaan. Hän päätyi lopulta asumaan Saksaan.
Viimeisen viiden vuoden aikana Marja Baumgartner on käynyt jesidien asuttamalla alueella pari kolme kertaa vuodessa. Hän on siellä aina kuukauden tai pari kerrallaan.

– Olen juossut siellä vuodesta 2014, olen ollut siellä enemmän kuin kotonani. Käyn katsomassa, mitä aiemmin tuntemilleni ihmisille on tapahtunut ja miten paikat ovat muuttuneet sen jälkeen, kun Saddam kuoli.

Kotiseudultaan paenneet jesidit asuvat nykyään teltta- tai konttileireissä, jossa elämä on Baumgartnerin mukaan suorastaan hirveää. Hän on päässyt tutustumaan leireihin vuosikymmenten varrella rakennettujen suhteiden avulla. Tavallinen turisti ei pääse niille noin vain.

– Vien eräälle perheelle 50 euroa joka kuukausi. Jos ei eivät saisi sitä rahaa, heillä ei olisi koskaan mitään ylimääräistä, kuten lihaa syötäväksi tai leluja lapsille, Baumgartner kertoo.


YK toimittaa jesidileireille perustarpeita, kuten vihanneksia ja öljyä. Teltat lämpiävät sähköllä, mutta kylmänä talvena se ei riitä. Kesällä teltoissa on puolestaan tukahduttavan kuuma. Tiilestä tehdyssä kopissa on saniteettitilat ja keittomahdollisuus.

– En ole itse yöpynyt siellä, mutta tiedän tasan tarkkaan millaista siellä on. Se ei ole mitään herkkua.

Koska leireillä on tuhansia ihmisiä, varsinkin nuorten keskuudessa syntyy kahakoita, Baumgartner kertoo. Kovia kokeneet jesidit koettavat kuitenkin viimeiseen asti puhaltaa yhteen hiileen.

– He kaikki haluavat sieltä ulkomaille, joka ainoa jesidi. He eivät luota koko maahan enää.

Isisin valloitettua jesidien asuttaman Sinjarin alueen viitisen vuotta sitten sadattuhannet jesidit joutuivat pakenemaan kodeistaan. YK:n arvion mukaan kaikkiaan 5 000 jesidimiestä tapettiin ja noin 7 000 naista orjuutettiin Isisin hallitsemille alueille. Nuorimmat heistä olivat vasta lapsia. Isisiltä takaisin vallatuilta alueilta on löydetty useita jesidien joukkohautoja.

Isisin heikkenemisen myötä osa vangeista on päässyt pakenemaan Nadia Muradin tavoin. Toiset on ostettu vapaaksi. Nyt monet heistä joutuvat opettelemaan elämistä uudelleen jesidileireillä yli neljän vuoden vankeuden jälkeen.
Seurattuaan tilannetta lähietäisyydeltä Baumgartner päätti perustaa rahaston, johon hän kerää varoja pelastuneiden ja paenneiden tyttöjen auttamiseksi. Hän on haastatellut yli sataa Isisin vankina ollutta tyttöä ja työstää heidän tarinoitaan nyt kirjaksi.

Tyttöjen rajut kokemukset ovat olleet suomalaisnaiselle vaikeaa kuultavaa.

– Voi hyvä ihme, siellä on kauheita tarinoita, hän sanoo ja huokaa syvään.

– Tyttöjä on lyöty ja raiskattu, heitä on lainattu ja myyty, ja kun he tulevat takaisin, heidän elämänsä on ihan pilalla. Useimmilla ei ole enää vanhempia, Baumgartner kertoo.


Tytöt ovat kertoneet Baumgartnerille hirveyksiä myös viime aikoina puheenaiheena olleista Isis-vaimoista.

– Yksikään ei ole ollut hyvä niille tytöille. Yritin oikein tenttaamalla tentata, että eikö koskaan kukaan ole sanonut jotain rohkaisevaa, mutta ei. Vaimot kiduttivat heitä päivisin, miehet öisin, Baumgartner kertoo.

– Vaimoille on iskostettu se, että jesidit ovat paholaisen palvojia, jotka eivät ole minkään arvoisia ja vääräuskoisia. Se on mennyt niille perille.
Nadia Murad joutui orjaksi miehelle, jolla oli vaimo ja tytär. Hän ei kuitenkaan koskaan tavannut heitä.

Murad kertoi YK:ssa, että epäonnistuneen pakoyrityksen jälkeen hänet hakattiin ja joukkoraiskattiin kuuden terroristin voimin. ”He jatkoivat, kunnes olin tajuton”, Murad on kertonut.

Baumgartner sanoo olevansa kaikesta näkemästään ja kuulemastaan niin uupunut, ettei hän enää edes pysty katsomaan rikosohjelmia televisiosta.

– Jos näen televisiossa pyssyn, minun täytyy heti vaihtaa kanavaa. En kestä tällä hetkellä yhtään mitään väkivaltaa.

Baumgartner asuu tätä nykyä Sveitsissä. Hänen edesmennyt miehensä oli sveitsiläinen ja myös jälkikasvu asuu siellä. Baumgartner käy kuitenkin säännöllisesti Suomessa, jossa hänellä on asunto kaupungissa.

Edellisen kerran hän oli Irakissa joulun alla ja uusi matka on jo suunnitteilla.


Suuri määrä jesidejä on yhä kadoksissa. Paikallisten viranomaisten mukaan moni heistä on todennäköisesti kuollut joko vangitsijoidensa toimesta tai pommituksissa, kertoo The Wall Street Journal.

Hengissä selvinneiden jesidien arvellaan pysyttelevän Islamin parissa omasta tahdostaan vuosia kestäneen fyysisen ja psyykkisen pahoinpitelyn seurauksena. Toisten uskotaan piilottelevan siksi, että he pelkäävät liikaa paljastaakseen taustansa. Arviolta vain noin puolet vuonna 2014 kadonneista jesideistä on päässyt palaamaan takaisin.
 • Näin Irakin jesidit kertoivat Isisin tulosta vuonna 2015.

Jesidit

 • Jesidit ovat Irakissa ja muilla kurdialueilla Sindžarin vuoristossa asuva etnis-uskonnollinen ryhmä.
 • He ovat yksi Irakin vanhimmista uskonnollista vähemmistöistä.
 • Jesidit puhuvat kurmandžia sekä arabiaa.
 • Heitä on arvioitu olevan noin 700 000, joista suurin osa asuu Pohjois-Irakissa.
 • Noin 400 000 heistä asui Sinjarin kaupungissa ennen kuin Isis miehitti alueen elokuussa 2014.
 • Jesidit ovat etniseltä taustaltaan pääosin kurdeja.
 • Jesidien uskonnossa on elementtejä valtauskonnoista kuten kristinuskosta ja islamista, mutta se ei ole minkään uskonnon lahko.
 • Jesidejä on vainottu aiemminkin: muun muassa ottomaanien valtakaudella jesidejä tapettiin.
 • Irakin al-Qaida, Isisin edeltäjä, puolestaan julisti jesidit vääräuskoisiksi, millä haluttiin oikeuttaa heidän tappaminen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt