Lähi-idän kireästä tilanteesta syytetään tätä miestä – kuunteleeko Trump häntä? ”Kuulostaa kaamealla tavalla samalta kuin Irakin sota” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lähi-idän kireästä tilanteesta syytetään tätä miestä – kuunteleeko Trump häntä? ”Kuulostaa kaamealla tavalla samalta kuin Irakin sota”

Kansallisen turvallisuuden neuvon­antajaa John Boltonia syytetään Lähi-idän kiristyneestä tilanteesta. Kuuma kysymys on se, kuunteleeko presidentti Donald Trump häntä.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on huolissaan Iranista, jossa mielenosoittajat ovat polttaneet viimeisen viikon aikana Yhdysvaltojen lippuja mielenosoituksissa. Lentotukialus USS Abraham Lincoln saattajineen lähetettiin Persianlahdelle reilu viikko sitten. MH-60R Sea Hawk -helikopteri on osa lentotukialuksen tukiryhmää.

17.5.2019 3:37

Jännitteet Yhdysvaltojen ja Iranin välillä ovat kiristyneet viime aikoina siihen malliin, että maailmalla on jo noussut pelkoja uudesta sodasta Lähi-idässä. Yhä useampi taho syyttää tilanteesta Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa John Boltonia.

– Sinä halusit parempaa sopimusta Iranin kanssa. Näyttää siltä, että saat sen sijaan sodan. Näin käy, kun kuuntelet viiksiä. Toivotan onnea vuodelle 2020! twiittasi Iranin presidentin Hassan Ruhanin neuvonantaja Hessamoddin Ashena hiljattain, osoittaen viestinsä Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

”Viiksillä” hän viittasi muhkeista viiksikarvoistaan ja karskista tyylistään tunnettuun Boltoniin.

Vaalikampanjassaan Trump lupasi vetää Yhdysvallat pois amerikkalaisten henkiä ja sotilasbudjettia syövistä, tuloksettomista sodista sekä lopettaa kilpajuoksun, jossa ”kaadetaan ulkomaisia hallintoja, joista me emme tiedä mitään ja joihin meidän ei pitäisi sekaantua”.

Nyt, pari vuotta myöhemmin, Trumpin hallinto on innokkaasti kaatamassa Venezuelan johtoa sekä viimeisimpänä rapauttamassa Iranin hallintoa. Kumpaankin maahan kohdistetaan taloudellisia ja poliittisia paineita kiihtyvällä tahdilla.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kuunteli maanantaina, kun presidentti Donald Trump puhui lehdistölle. Entä kuinka paljon Trump kuuntelee, kun Bolton puhuu?

New York Times analysoi, että Trumpin ulkopolitiikan epäjohdonmukaisuus on jättänyt ”haukkojen haukaksi” kutsutulle Boltonille tilaa toteuttaa omia sotaisia pyrkimyksiään. Tähänastisen uransa korkeimmassa asemassa istuvan Boltonin pelätään ”päässeen irti kontrollista” ja johtavan Yhdysvaltoja vaaralliseen suuntaan.

Boltonin, 70, ansioluetteloon mahtuu pitkä lista liittovaltion virkoja aina Ronald Reaganin ajoista lähtien. Parhaiten hänet muistetaan toimimisestaan kansainvälisestä turvallisuudesta vastaavana apulaisulkoministerinä George W. Bushin hallinnossa 2000-luvun alussa.

Tehtävässään Bolton väitti Irakin diktaattorin Saddam Husseinin piilottelevan varmuudella joukkotuhoaseita ja niiden tuotantolaitoksia ja kannatti hyökkäystä maahan. Boltonia myös syytettiin Irakin sodan perusteena käytetyn tiedustelutiedon manipuloinnista.

Joukkotuhoaseita ei koskaan löydetty, mutta Irakiin tehdyn intervention tuhoisien seurausten kanssa eletään edelleen.

Iran on ollut Boltonin hampaissa pitkään. Vuonna 2015 hän kannusti mielipidekirjoituksessaan Yhdysvaltoja pommittamaan Irania. Jo vuosia aiemmin hän oli kauhistuttanut sanomalla, että Israelin ennaltaehkäisevä ydinisku olisi ainoa keino estää Irania saamaan itselleen ydinasetta.

 Tämä kuulostaa kaamealla tavalla samalta kuin Irakin sota, sanoo Hofstra-yliopiston ulkopolitiikan asiantuntija Paul Fritz AFP:lle.

Maaliskuussa 2018 Trump yllätti monet nimittämällä pitkään paitsiossa olleen ja voimakkaasti kritisoidun Boltonin nykyiseen virkaansa. Boltonin tuolloin antamissa lausunnoissa oli jo kuultavissa esimakua siitä, mitä mahdollisesti oli tulossa.

– Varmin tapa välttää konflikti on omata vahva sotilaallinen kyvykkyys. Kuten muinaiset roomalaiset tapasivat sanoa: Si vis pacem, para bellum – jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan, Bolton lausui.

Sittemmin Trumpin hallinnosta ovat kaikonneet kaikki ”aikuisiksi” kutsutut, maltillisemmat neuvonantajat, joiden uskottiin pitävän Boltonia aisoissa. Boltonin uskotaan taivutelleen Trumpin irtautumaan Iranin ydinsopimuksesta, jossa pysymisen tärkeyttä hänen edeltäjänsä H.R. McMaster ja muut ”aikuiset” olivat presidentille painottaneet.

– 16 vuotta Yhdysvaltojen Irakiin tekemän invaasion jälkeen olemme jälleen syöksymässä Lähi-idässä kohti uutta, tarpeetonta konfliktia, joka perustuu valheelliseen ja harhaanjohtavaan logiikkaan, kirjoittivat demokraattisenaattorit Tom Udall ja Dick Durbin sunnuntaina Washington Postissa.

Hofstra-yliopiston ulkopolitiikan asiantuntijan Paul Fritzin mukaan maailmalla suhtaudutaan ”poikkeuksellisen skeptisesti” Valkoisen talon narratiiviin Iranin kasvavasta uhasta. Hänen mukaansa taustalla on nimenomaan Irakin sodan perusteena olleet, vääriksi osoittautuneet syytökset.

– Tämä kuulostaa kaamealla tavalla samalta kuin Irakin sota. Skeptisyyteen on hyvä syy, Fritz sanoi AFP:lle.

Monien huulilla pyörivä kuuma kysymys on nyt se, kuunteleeko Trump ”sotakuiskaajaksikin” kutsuttua neuvonantajaansa. Iranilais-amerikkalaisen neuvoston perustajan Trita Parsin mukaan Trump saattaa vastustaa sotaa Irania vastaan, mutta jos muut vaihtoehdot katoavat, hänen egonsa ei ehkä salli enää perääntymistä.

Hän arvioi NBC Newsin julkaisemassa kirjoituksessaan Trumpin uskovan ainakin toistaiseksi, että hänen ”maksimaalinen painostuskampanjansa” tekee lopun Iranin ydinohjelmasta ja takaa hänelle helpon voiton. Bolton sen sijaan ei tähän luottane.

– En usko, että hän haluaa sotaa, Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi aiemmin Trumpista vihjaten, että sodan uhkaa kasvattavat toimet ovat lähtöisin presidentin sijaan hänen neuvonantajiltaan ja ulkomaisilta liittolaisiltaan.

Trump itse myönsi viime viikolla, että Bolton edustaa hallinnossa kovaa linjaa.

– Hänellä on voimakkaita näkemyksiä asioista, mutta se on okei. Itse asiassa minä hillitsen Johnia, Trump sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?