Silpominen ja kuolema uhkaa albinismin kanssa syntyneitä Tansaniassa – onneksi kampanja taikauskoa vastaan alkaa jo tehota

Julkaistu:

Suomessa vieraileva Tansanian luterilaisen kirkon työntekijä Happiness Gefi kertoo, kuinka julman kaupankäynnin uhreja voidaan auttaa.
Heitä nimitetään halventavasti zeru zeruiksi, ”valkoisiksi vuohiksi”. Tietyillä alueilla Tansaniassa heitä syntyy poikkeuksellisen paljon: noin yksi 1 500 lapsesta saa tämän väistyvästi periytyvän geenivirheen, joka aiheuttaa albinismia.

Nämä viattomat, vaaleaihoiset ja valkotukkaiset lapset ovat Tansaniassa ja useissa muissa Afrikan maissa hengenvaarassa, sillä heidän hiuksistaan, verestään ja ruumiinosistaan käydään julmaa, taikauskoon perustuvaa kauppaa.

Vaikka surmat ja silpomiset ovat vähentyneet, niitä tapahtuu yhä. Mbeyan alueella Tansanian eteläosassa on uutistoimisto AFP:n mukaan tapettu kolmen viime kuukauden aikana kymmenen 3–6-vuotiasta albinismin kanssa syntynyttä lasta.

Yksi uhreista oli AFP:n mukaan kuusivuotias Rose-tyttö, jonka ruumis löytyi päättömänä ja toinen jalka amputoituna. Jalka oli haudattu lähistölle.

– Murhan motiivi oli raha. Vainajan isä luovutti tyttärensä välittäjälle tapettavaksi ja oikean jalan amputoimista varten viidestä miljoonasta shillingistä, kertoi Mbeyan alueen poliisipäällikkö Ulrich Matei AFP:lle.

Viisi miljoonaa shillinkiä on noin 1 900 euroa.

Välittäjän tarkoitus oli myydä tytön ruumiinosia noitatohtorille taikajuoman tai taikakalujen valmistusta varten. Poliisin mukaan Rosen isä uskoi tulevansa rikkaaksi tyttärensä tappamisen avulla, mutta toisin kävi. Poliisi pidätti sekä kauppiaan että Rosen isän, mutta noitatohtori jäi karkuteille.

Viktorianjärven seudulla Tansanian pohjoisosassa albinismin kanssa syntyneiden lasten murhia ei ole raportoitu useaan vuoteen systemaattisen valistus- ja koulutustyön ansiosta.

Tansanian luterilainen kirkko tekee yhdessä paikallisen Under the Same Sun (suom. saman auringon alla) -järjestön kanssa työtä taikauskoa vastaan ja tukee albinismin takia jatkuvassa vaarassa eläviä ihmisiä, kertoo Viktorianjärven kaakkoisen hiippakunnan pääsihteeri Happiness Gefi IS:lle.

Polttavin tarve työlle on Shinyangan ja Simiyun alueilla, joilla syntyy paljon lapsia albinismin kanssa. Kirkon hanke on nimeltään Oikeus elää albinismin kanssa, ja se saa tukea Suomen Lähetysseuralta.

– Ohjelma on pääosin koulutusta. Annamme ihmisille tietoa siitä, mitä albinismi on. Opetamme myös tyttöjä, joilla on albinismi, sanoo Lähetysseuran kutsusta Suomessa vieraileva Gefi.

Valistusta todella tarvitaan. Monet eivät usko, että albinismin kanssa elävät ihmiset ovat aivan samanlaisia kuin muutkin, lukuun ottamatta heikkonäköisyyttä ja pigmentin puutetta ihossa, hiuksissa ja silmissä.

Albinismin kanssa elävien tyttöjen koulutushanke jatkuu nyt kolmatta vuotta, ja kursseilta on valmistunut jo 48 oppilasta. Koulutuskeskukseen tulee aina 12 tyttöä kerrallaan kolmen kuukauden ajaksi.

– Opetamme tytöille ompelutyötä, elämäntaitoja ja yrittäjyyttä. Kun kurssi päättyy, keräämme valmistuville rahaa ja annamme heille työvälineitä kuten ompelukoneita ja kankaita, jotta he voivat aloittaa ompelutyöt kotona.

Perusopetusta heille ei rahanpuutteen vuoksi pystytä tarjoamaan, vaikka sille olisi tarvetta. Koulutukseen tulevat tytöt ovat noin 14-vuotiaita tai hieman vanhempia, mutta he eivät usein ole voineet käydä normaalia koulua muun muassa heikkonäköisyyden vuoksi. Useimmilla heistä on jo lapsia, ja osa on tulleessaan raskaana – monet ovat seksuaalisen väkivallan uhreja.

Tärkein opetettava asia on omanarvontunto.

– Kun he tulevat kouluun, he tuntevat itsensä maailman arvottomimmiksi ihmisiksi, jotka eivät pysty mihinkään. Meillä he oppivat, että he ovat ihmisiä siinä missä ketkä tahansa muutkin, ja että he pystyvät tekemään mitä tahansa omaksi hyväkseen, Gefi sanoo.

 

Kun kalastajalla on mukanaan albinismin kanssa syntyneen käsi tai muu ruumiinosa, hän uskoo saavansa niin paljon saalista kuin haluaa.

Kampanjan tärkein valistuksen kohde ovat Tansanian perinteiset parantajat, jotka hankkivat albinismin kanssa elävien ihmisten ruumiinosia tehdäkseen niiden avulla rahaa. He uskovat – tai uskottelevat asiakkailleen –, että ruumiinosissa, hiuksissa tai veressä on erityistä voimaa, jonka avulla toiveet toteutuvat.

– Niiden avulla toivotaan rikkauksia ja vaalivoittoja, mitä vain. Niitä käytetään usein kalastuksessa. Kun kalastajalla on mukanaan albinismin kanssa syntyneen käsi tai muu ruumiinosa, hän uskoo saavansa niin paljon saalista kuin haluaa. Sama tilanne on malminetsinnässä ja liiketoimissa.

– Yritämme saada heidät ymmärtämään, että he tekevät väärin eivätkä puhu totta, Gefi kertoo.

Kampanja myös kouluttaa perinteisiä parantajia. Monet tapaavat kirkoissa ensimmäistä kertaa elämässään albinismin kanssa eläviä ihmisiä, kampanjan kouluttajia. Parantajat ovat ihmeissään siitä, että nämä ovatkin aivan tavallisia että monella on korkeakoulututkinto. Ompelijoiksi koulutettavia tyttöjä parantajat eivät tapaa.

Gefi tekee eron perinteisten parantajien ja noitatohtorien välillä. Molemmat uskovat esi-isien ja henkien ohjaukseen. Parantajat yrittävät Gefin mukaan auttaa ihmisiä, mutta noitatohtorit voivat myös vahingoittaa heitä. Perinteiset parantajat ovat hallituksen ylläpitämässä rekisterissä, mutta noitatohtorit toimivat salassa.

– Kristillisestä näkökulmasta molemmat toimivat väärin. Heidän puheensa ovat pelkkää valhetta, Gefi sanoo.

Kirkko ei vastusta taikauskoa yksin, sillä työssä on mukana myös viranomaisia ja kansalaisjärjestöjä. Viranomaisten asenne albinismin kanssa elävien ihmisten vainoon on vähitellen muuttunut: murhia tutkitaan entistä enemmän, ja tekijät joutuvat niistä vastuuseen oikeuslaitoksessa. Taikauskoa edistävä mainonta on kielletty.

Myönteisen kehityksen vuoksi Gefi on optimistinen.

– Vähitellen asiat muuttuvat paremmiksi, hän sanoo.

Albinismi ei ole sairaus

1. Sana ”albiino” viittaa useimmiten eläinkuntaan, jossa albinismia esiintyy monilla lajeilla. Ihmisistä puhuttaessa sana ei ole neutraali, vaan albinismin kanssa elävät pitävät sitä loukkaavana.

2. Albinismi ei ole sairaus vaan ominaisuus, joka saattaa aiheuttaa rajoituksia. Osa sen kanssa elävistä voi kärsiä heikkonäköisyydestä. Pigmentin puutteen vuoksi monet eivät voi oleskella auringossa pitkään, sillä vaarana on ihosyövän kehittyminen. Toisilla taas pigmentaatio voi olla tavanomainen.

3. Albinismi periytyy lapselle väistyvästi isältä ja äidiltä, jotka ovat oireettomia kantajia. Albinismia kantavien vanhempien lapsilla on 25 prosentin mahdollisuus saada albinismi.

Lähde: Albinismiyhdistys