Suomi keskeyttää koulutusoperaationsa tilapäisesti Irakissa – Iranin ja Yhdysvaltain tilanne jännitteinen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomi keskeyttää koulutusoperaationsa tilapäisesti Irakissa – Iranin ja Yhdysvaltain tilanne jännitteinen

New York Times: Edes Valkoisen talon sisällä ei yksimielisyyttä, muodostaako Iran uhkaa.

16.5.2019 12:39

Suomi keskeyttää toistaiseksi sotilaskoulutustoimintansa Pohjois-Irakissa.

Asiasta uutisoivat ensin Yle ja Iltalehti. Maavoimien valmiuspäällikkö, eversti Pasi Hirvonen vahvistaa asian myös STT:lle. Hänen mukaansa tilanne liittyy muuttuneeseen turvallisuustilannearvioon.

Myös Saksa ja Hollanti ovat tehneet saman päätöksen, kertoo BBC.

Yhdysvallat ilmoitti eilen vetävänsä diplomaattejaan Irakista naapurimaa Iranin muodostaman uhan takia. Yhdysvaltojen mukaan Iran suunnittelee hyökkäyksiä alueelle. Yhdysvallat on lisännyt painostustaan Iraniin ja lähettänyt Persianlahdelle muun muassa lentotukialuksen ja ohjustorjuntapatteriston.

Uutistoimisto AFP:lle puhuneen nimettömän ulkoministeriön lähteen mukaan Iranin uhka olisi muodostunut Irakissa toimivasta puolisotilaallisesta joukosta, joka toimii Iranin määräysvallan alla.

Kaikki eivät katso Iranin uhkan kasvaneen

Sanomalehti New York Times kertoo, että Yhdysvaltain uhka-arviot Iranista perustuvat ilmeisesti Persianlahdelta otettuihin kuviin, joissa pieniin veneisiin on sijoitettu ohjuksia. Kuvat ovat puolisotilaallisen iranilaisryhmän julkaisemia.

Donald Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin mukaan kuvat viittaavat siihen, että Iran olisi hyökkäämässä Yhdysvaltoja vastaan. Asia on kuitenkin herättänyt kiistoja Valkoisessa talossa eivätkä kaikki ole läheskään varmoja siitä, kertovatko kuvat todella Iranin kasvaneesta uhasta. Jotkut näkevät, että kuvat ovat pikemminkin seurausta Yhdysvaltojen Iraniin kohdistamasta paineesta, New York Times kirjoittaa.

Myös Britannian puolustusministeri on arvioinut, ettei Iranin muodostama uhka ole kasvanut. Bolton taas on tunnettu kovista otteistaan ja linjastaan esimerkiksi Irania kohtaan.

Yhdysvallat vetäytyi runsas vuosi sitten Irakin ydinohjelmasopimuksesta. Iran ilmoitti niin ikään alkukuusta lakkaavansa noudattamasta osaa sopimuksen vaatimuksista. Tämän jälkeen Yhdysvallat asetti uusia pakotteita muun muassa Iranin teräs- ja kaivosteollisuudelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?