Eurovaalien kärkiehdokas nosti Suomen esimerkiksi vaalitentin kiperässä kysymyksessä

Julkaistu:

Eurovaalit
Vaalitentissä keskusteltiin muun muassa nuorisotyöttömyydestä, joka tuntuu jakavan Euroopan kahtia.
Euroopan parlamentin poliittisten puolueiden kärkiehdokkaat kohtasivat toisensa myöhään keskiviikkoiltana Brysselissä pidetyssä vaaliväittelyssä.

Tentissä olivat vastakkain Euroopan vasemmiston Nico Cué (Belgia), vihreiden Ska Keller (Saksa), Euroopan konservatiivien ja reformistien (ACRE) Jan Zahradil (Tšekki), liberaalien (ALDE) Margrethe Vestager (Tanska), keskustaoikeiston (EPP) Manfred Weber (Saksa) ja sosiaalidemokraattien (PES) Frans Timmermans (Alankomaat).

Yksi vaalitentin kuumista perunoista oli nuorisotyöttömyys, jonka osalta Pohjois- ja Etelä-Euroopan väliltä löytyy suurta hajontaa. Tentattavilta kysyttiin, mitä he tekisivät tilanteen korjaamiseksi.

Erityisesti Kreikan, Portugalin ja Ranskan tilanne tuntui herättävän huolta.

– Muistuttaisin, että joissain maissa, kuten Itävallassa ja Suomessa, on helpompi luoda uusia työpaikkoja, totesi Manfred Weber.

– Yritykset luovat työpaikkoja, eivät valtiot, sanoi Jan Zahradil.

Ska Keller puolestaan muistutti, etteivät työpaikat ole lähteneet pelkästään nuorilta.

Aihepiirin konkreettisimmat ratkaisuehdotukset tulivat Frans Timmermansilta, joka ehdotti muun muassa eurooppalaista minimipalkkaa, Erasmus-vaihto-ohjelman laajentamista, nuorisotakuuta ja äänestysiän laskemista.

– Me välitämme siitä, että Etelä-Euroopassa on paljon nuorisotyöttömyyttä ja meidän täytyy ratkaista ongelma, Alankomaista oleva Timmermans totesi.

Nuorisotyöttömyyden lisäksi vaalitentissä käsiteltiin muun muassa maahanmuuttoon, ilmastonmuutokseen sekä Eurooppa-vastaisuuteen liittyviä kysymyksiä.

– Meidän täytyy huolehtia ihmisistä, jotka ovat hädässä meressä. Meidän täytyy auttaa Afrikkaa, ja ymmärtää, että Euroopan kohtalo liittyy Afrikan kohtaloon. Tarvitsemme solidaarisuutta, kommentoi Timmermans kysymystä maahanmuutosta.

– Tärkeää on löytää pitkän aikavälin vakaita ratkaisuja. Maahanmuutto tulee jatkumaan ilmastonmuutoksen ja taloudellisten olojen vuoksi, vastasi Margrethe Vestager.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt