Trump kiistää suunnitelleensa 120  000 sotilaan valjastamista Irania vastaan: ”Lähettäisimme helkkarin paljon enemmän sotilaita”

rac

Julkaistu:

Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat ei ole tehnyt suunnitelmia 120 000 sotilaan valjastamisesta Irania vastaan.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiistää suunnitelleensa 120 000 sotilaan valjastamista Irania vastaan.

– Mielestäni kyseessä on valeuutinen, ok? Trump kommentoi New York Timesin uutista.

– Voisinko tehdä niin? Ehdottomasti. Mutta emme ole tehneet sellaisia suunnitelmia. Toivon, ettei meidän tarvitsekaan tehdä. Ja jos tekisimme jotain vastaavaa, lähettäisimme helkkarin paljon enemmän sotilaita kun 120 000, Trump sanoi lehdistölle Valkoisessa talossa tiistai-iltana Suomen aikaa.

New York Times kertoi aiemmin, että Yhdysvallat on päivittänyt hyökkäyssuunnitelmansa Iraniin. Uuden suunnitelman mukaan Irania vastaan voitaisiin valjastaa jopa 120 000 sotilasta. Maahyökkäystä ei lehden mukaan kuitenkaan ole suunnitteilla.
Lehti uutisoi, että suunnitelman päivittämistä on vaatinut presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton, joka on vuosia kannattanut tiukempaa linjaa Irania vastaan.

Hän ajoi kovaa linjaa Irania vastaan jo presidentti George W. Bushin aikaan, mutta tuolloin hänen kantansa sivuutettiin.

New York Timesin mukaan on kuitenkin erittäin epävarmaa, että Trump lähettäisi Lähi-itään sotavoimaa, joka vastaisi kooltaan joukkoja Irakin sodassa vuonna 2003.

Yhdysvallat on lisännyt painetta Irania kohtaan ja lisännyt läsnäoloaan Persianlahdella.

Trump sanoi alkuviikosta, että Iran saa kärsiä, jos maa ryhtyy minkäänlaisiin toimiin.

– Jos he tekevät jotain, se on vakava virhe. Jos he tekevät jotain, he saavat kärsiä suuresti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on arvostellut Irania kovasanaisesti. Pompeo teki viime tiistaina päättyneen Arktisen neuvoston kokouksen jälkeen Irakiin yllätysvierailun ja sanoi syyksi Iranista tulevat kasvavat uhat. Pompeon mukaan mahdollisen hyökkäyksen uhka on välitön. Pompeo ei suostunut tarkemmin kertomaan, minkälaisista hyökkäyksistä olisi kyse.

Tiistaisessa tapaamisessaan Sotshissa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa Mike Pompeo kommentoi äärimmilleen kiristynyttä tilannetta Yhdysvaltojen ja Iranin välillä.

– Lähtökohtaisesti emme pyri sotaan Irania vastaan, Pompeo sanoi, mutta jatkoi, että Yhdysvallat aikoo jatkaa Iranin painostamista.

Viikko sitten Iran ilmoitti, että se laittaa jäihin osan sitoumuksistaan vuoden 2015 ydinsopimuksessa. Ilmoitus tuli vuosi sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta ja määräsi ankarat pakotteet Iranille.