Knutbyn murhaseurakunta nousi taas otsikoihin Ruotsissa – kolmea henkilöä epäillään seksuaali- ja väkivaltarikoksista

Epäiltyjen joukossa on seurakunnan johtohahmoihin kuulunut ja ”Kristuksen morsiameksi” kutsuttu Åsa Waldau.

Pastorin vaimo Alexandra Fossmo löydettiin murhattuna tammikuussa 2004. Hänen aviomiehensä tuomittiin veriteoista elinkautiseen rangaistukseen ja perheen lastenhoitaja psykiatriseen hoitoon.

14.5.2019 15:44

Entinen Knutbyn helluntaiseurakunta Ruotsissa nousi jälleen tiistaina otsikoihin, kun oikeuslähteet kertoivat, että kolmea seurakuntaan kytköksissä ollutta epäillään seksuaali- ja väkivaltarikoksista.

Kantajia edustavan asianajajan Elisabeth Massi Fritzin mukaan kyseessä on pitkään jatkunut, psyykkisesti sairaisiin ja muista riippuvaisiin ihmisiin kohdistuva hyväksikäyttö. Yhtä syytetyistä edustava asianajaja Bengt-Göran Hugoson ei vielä halunnut kommentoida tapausta mitenkään.

Seurakunnan pastori Helge Fossmo ja hänen nuori lastenhoitajansa Sara Svensson tuomittiin heinäkuussa 2004 elinkautiseen vankeuteen ja pakkohoitoon veriteoista, joissa murhattiin pastorin vaimo Alexandra Fossmo. Lisäksi he saivat tuomion kahdesta murhayrityksestä.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan yksi nyt syytetyistä seurakunnan toiminnassa mukana olleista on murhatun Alexandra Fossmon sisar, seurakunnan johtohahmoihin kuulunut ja ”Kristuksen morsiameksi” kutsuttu Åsa Waldau.

Hänen asianajajansa kommentoi Expressenille, ettei häntä epäillä seksuaalirikoksista.

Knutbyn tragedia tapahtui tammikuussa 2004, kun Alexandra Fossmo löydettiin murhattuna. Samaan aikaan viereisestä talosta löydettiin loukkaantunut 30-vuotias mies, jota oli ammuttu.

Ammuttu mies, Daniel Linde, oli pastorin rakastajattaren mies. Pastori Fossmon uskottiin suunnitelleen vaimonsa ja rakastajattarensa miehen murhaa saadakseen nämä pois uuden onnensa tieltä.

Varsinaiset surmateot suoritti Fossmon lastenhoitaja Sara Svensson, joka oli täysin pastorin vaikutusvallan alaisena ja tähän syvästi ihastunut.

– Minut ohjelmoitiin täysin uudelleen robotiksi, joka tappaa. Se oli kauheaa, sillä se en ollut minä, Svensson sanoi käräjäoikeudessa vuonna 2004.

Helge Fossmo on väittänyt, että surman takana on useampia helluntaiseurakunnan jäseniä – ja varsinkin sen johtohahmoksi noussut Åsa Waldau.

Fossmon mukaan Waldau olisi muun muassa lähetellyt Svenssonille tekstiviestejä, joissa lastenhoitajaa oli yllytetty murhaamaan Fossmon vaimo.

Aftonbladetin mukaan Svensson vapautettiin psykiatrisesta hoidosta vuonna 2011. Helge Fossmo, nykyisin sukunimeltään Iversen, on pyytänyt vapautuksensa aikaistamista useita kertoja, mutta ruotsalaislehden mukaan pyyntöihin ei ole suostuttu.

Knutby on pieni kylä Uppsalan liepeillä. Murhatragedian jälkeen vuonna 1921 perustetun seurakunnan jäsenmäärä romahti.

Yhteisöstä lähtenyt 23-vuotias Julia sanoo Expressenille olevansa iloinen Waldauta ja muita vastaan nostetuista syytteistä. Ylen mukaan seurakunnan toiminta loppui viime vuonna kokonaan.

– Tahdon, että kaikki tulee ilmi, joten on hyvä, että syytteet on nostettu. Näiden ihmisten ei pitäisi olla vapaalla jalalla yhteiskunnassa, sanoo Julia, joka kertoo kärsineensä seurakunnassa henkisestä väkivallasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?