Victor, 53, teki syvyys­sukelluksen uuden ennätyksen – Mariaanien haudassa miestä kohtasi surullinen näky

rac

Julkaistu:

Yksityissijoittaja Victor Vescovo on sukeltanut syvemälle kuin kukaan ihminen aiemmin.
Vescovo saavutti Limiting Factor -sukellusveneellään Mariaanien haudan pohjan 10 928 metrin syvyydessä, mikä on 16 metriä syvemmällä kuin aikaisempi ennätys vuodelta 2012.

Ennätyssukellus tehtiin 28. huhtikuuta ja siitä tiedotettiin eilen maanantaina.

Vescovo ohjasi sukellusvenettä yksin, eikä aluksessa ollut matkustajia. Sukelluksen aikana Vescovo tutki pohjaa ja sen eliöitä neljä tuntia ja kahdeksan minuuttia, mikä on myös pisin ihmisen viettämä aika niin syvällä.

Pohjalla Vescovo kohtasi myös surullisen näyn: muovisia karkkipapereita ja muovipussi olivat löytäneet tiensä jopa meren syvimpiin kolkkiin. Aikaisemmin myös robottisukellusveneet ovat löytäneet muovia Mariaanien haudasta.

Joka vuosi maailman valtameriin päätyy BBC:n mukaan miljoonia tonneja muovia, mutta tutkijoilla on vain vähän tietoa siitä, mihin muovi lopulta päätyy. Nyt Vescovon Five Deeps -projekti aikoo tutkia, löytyykö kerätyistä eläinnäytteistä mikromuovia, kuten merieläimistä aiemmin.


Vescovo ja häntä tukevat tutkijat tekivät 28.4.–5.5. yhteensä neljä syvyyssukellusta Mariaanien hautaan. Tutkijoiden alustava arvio on, että näillä sukelluksilla on löytynyt neljä uutta äyriäislajia.

Edellinen syvyyssukellusennätys vuodelta 2012 oli ohjaaja James Cameronin hallussa. Häntä edeltävä ennätys oli vuodelta 1960, jolloin Mariaanien hautaan sukelsivat ensimmäisen kerran Don Walsh ja Jacques Piccard batyskooppi Triestellä.


Lähteet: CNN, BBC

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt