Havaijilla mitattiin masentava ennätys – viimeksi maapallolla oli vastaava tilanne yli 3 miljoonaa vuotta sitten - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Havaijilla mitattiin masentava ennätys – viimeksi maapallolla oli vastaava tilanne yli 3 miljoonaa vuotta sitten

Julkaistu: 13.5.2019 21:00

Viimeksi maan ilmakehässä oli näin paljon hiilidioksidia yli kolme miljoonaa vuotta sitten.

Lauantaiaamuna Mauna Loan havainnointiasemalla Havaijilla mitattiin masentava ennätys: ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousi 415,26 osaan miljoonassa (ppm).

Lauantai oli myös ensimmäinen päivä 1950-luvulla alkaneessa mittaushistoriassa, jolloin suurin osa Mauna Loalla mitatuista hiilidioksidipitoisuusarvoista oli yli 415 ppm.

Viimeksi maan ilmakehässä oli näin paljon hiilidioksidia yli kolme miljoonaa vuotta sitten. Silloin merenpinnan taso oli useita metrejä korkeampi kuin nyt ja osa Antarktista oli metsän peitossa.

– Tulokset todistavat, että emme ole ollenkaan oikeilla raiteilla ilmastonsuojelussa. Luku jatkaa nousuaan vuodesta toiseen, sanoo Wolfgang Lucht Potsdamin ilmastonmuutostutkimuskeskuksesta AFP:lle.

– Luku täytyy saada vakautettua.

Sen sijaan hiilidioksiditasot nousevat yhä nopeammin. Hiilidioksidi on yksi kolmesta kasvihuonekaasusta, joita syntyy fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa celsiusasteessa, mieluiten alle 1,5 asteessa, suhteessa esiteolliseen aikaan.

– Koko meitä edeltävä ihmiskunta on elänyt viileämmällä planeetalla kuin me, Lucht sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?