NYT: Venäjä yrittää vaikuttaa valeuutisilla eurovaaleihin – ”Päämäärä on kauempana” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Venäjä yrittää vaikuttaa valeuutisilla eurovaaleihin – ”Päämäärä on kauempana”

Venäjään tai äärioikeistoryhmiin liittyvien nettisaittien ja sosiaalisen median kautta yritetään vaikuttaa kahden viikon kuluttua pidettävien eurovaalien tulokseen, kertoo New York Times.

New York Timesin mukaan Venäjä yrittää vaikuttaa valeuutisilla eurovaaleihin­

13.5.2019 6:45

Netin kautta levitetään väärää informaatiota sekä aiheutetaan eripuraisuutta ja lietsotaan epäluottamusta vuosikymmeniä vallassa olleita perinteisiä puolueita vastaan.

NYT:n mukaan Euroopan unionin tutkijat, tiedemiehet sekä vaikuttajajärjestöt ovat havainneet, että useilla uusilla valeuutissaiteilla on sama digitaalinen sormenjälkiyhteys tai taktiikka, joita on käytetty aiemmissa Venäjän masinoimissa vaikutusyrityksissä, kuten Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan yhteydessä 2016.

Merkit osoittavat, että aiemmat rikossyytteet tai rajoitukset eivät ole horjuttaneet Venäjän yrityksiä jatkaa poliittisten erimielisyyksien luomista ja länsimaisten instituutioiden horjuttamista. Amerikkalaisten teknologiayritysten, kuten Facebookin, Googlen ja Twitterin tekemistä vapaaehtoisista rajoituksista huolimatta valetiedon levittäminen on osoittautunut helpommaksi kuin yritykset estää sitä.

Tutkijat ovat löytäneet useita satoja Facebook- ja Twitter-tilejä sekä yli tuhat esimerkkiä WhatsApp-viesteistä, joiden kautta jaetaan epäilyttävää materiaalia ja linkkejä nettisaiteille, jotka sisältävät valeinformaatiota, kuten salaliittoteorioita tai vääristeltyjä näkökulmia uutisille.

Tutkijoiden mukaan Venäjä on yhä päätekijä, mutta useat tahot, etenkin äärioikeisto ovat alkaneet kopioida toimintatapoja.

– Päämäärä on kauempana kuin vain yksiin vaaleihin vaikuttamisessa, huomauttaa entinen FBI:n analyytikko ja senaatin asiantuntija Daniel Jones.

Hänen edustamansa Advance Democracy -järjestö on hiljattain ilmiantanut viranomaisille useita epäilyttäviä nettisaitteja ja sosiaalisen median tilejä.

– Niiden tarkoituksena on jatkuvasti luoda eripuraa, lisätä epäluottamusta ja vähätellä uskoamme yhteiskunnan instituutioihin ja demokratiaan. Heidän tavoitteenaan on tuhota kaikki, mitä on saavutettu toisen maailmansodan jälkeen.

New York Timesin mukaan eurovaaleissa testataan EU:n sisällä nousseen populismiaallon voimaa. Lehti huomauttaa, että useat populistipuolueiden johtohahmot tukevat Venäjän politiikkaa ja nyt yrittävät yhteistyössä lisätä vaikutusvaltaansa europarlamentissa ja EU:n päätöksenteossa.

Daniel Jones tosin huomauttaa, että Kremlin on havaittu liittyvän myös eräiden saksalaisten, vasemmiston antifasististen järjestöjen nettisaittien toimintaan. Tämä osoittaa analyytikkojen mukaan, että Venäjän tosiasiallinen tarkoitus on luoda poliittista epäjärjestystä demokratioissa ideologisista taustoista välittämättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?