Suhoi Superjetiä ja Putinia arvostellut venäläistoimittaja menehtyi äkisti – ruumiin tuhkaus peruttiin viime hetkellä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suhoi Superjetiä ja Putinia arvostellut venäläis­toimittaja menehtyi äkisti – ruumiin tuhkaus peruttiin viime hetkellä

Toimittaja Sergei Dorenkon tyttäret epäilevät isänsä joutuneen myrkytetyksi, minkä vuoksi poliisi esti ruumiin tuhkauksen viime hetkellä sunnuntaiaamuna.

Venäjän suorapuheisimpiin toimittajiin kuulunut Sergei Dorenko menehtyi virallisen kuolinsyyraportin mukaan sairauskohtaukseen, jonka hän sai kesken moottoripyöräajelun Moskovan keskustassa.

12.5.2019 11:39

Venäjän oli määrä siunata tänään haudan lepoon maan nykyhistorian kuuluisimpiin ja kiistanalaisimpiin toimittajiin lukeutunut Sergei Dorenko, 59.

Dorenkon siunaustilaisuus oli tarkoitus järjestää Trojekurovskojen hautausmaalla sunnuntaina kello 11 alkaen, minkä jälkeen hänen ruumiinsa oli tarkoitus tuhkata.

Viime hetkellä suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, kun Dorenkon perustama ja päätoimittama Govorit Moskva -radioasema ilmoitti poliisin estäneen ruumiin luovutuksen siunaustilaisuuteen.

Taustalla on Dorenkon vanhimpien tyttärien Ksenijan ja Jekaterinan epäilys, jonka mukaan heidän isänsä olisi saatettu myrkyttää. Poliisin antaman lausunnon mukaan ruumista ei voida luovuttaa tuhkausta tai hautausta varten ennen kuin Dorenkon kuolinsyy on tutkittu uudelleen.

Dorenko menehtyi äkisti 9. toukokuuta eli Venäjän suurimpiin juhlapäiviin kuuluvana voitonpäivänä.

Dorenko ajoi moottoripyörällään yksin Moskovan keskustassa, kun hän menetti yllättäen pyöränsä hallinnan, ajautui vastaantulevien kaistalle ja törmäsi tienvarren aitaukseen. Onnettomuus tallentui useille valvontakameroille.

Mediatietojen mukaan Dorenkoa yritettiin elvyttää noin tunnin verran, mutta tuloksetta. Hänen kuolinsyykseen todettiin sittemmin aortan repeämä ja sitä seurannut sydämen pysähtyminen.

Dorenkon moottoripyöräturma ei siten ollut hänen menehtymisensä varsinainen syy, vaan turma aiheutui virallisen kuolinsyyraportin mukaan hänen ajon aikana saamastaan sairauskohtauksesta.

Nyt tämä versio on kuitenkin asetettu kyseenalaiseksi, sillä Dorenkon tyttäret haluavat odottaa ruumiista otettujen näytteiden tutkintaa mahdollisten myrkytysjäämien selvittämiseksi.

Ydinsukellusvene Kursk kuvattuna Vidjajevon satamassa Venäjällä. Sukellusvene upposi elokuussa 2000.

Legendaarisen toimittajan kuolema on synnyttänyt Venäjällä todellisen salaliittoteorioiden aallon, sillä monen näyttää olevan vaikea uskoa hänen luonnolliseen kuolemaansa.

Dorenko muistetaan monista dramaattisista uutistapahtumista ja hänen suorasukaisista arvioistaan, minkä vuoksi hänellä oli myös monia vihamiehiä.

Esimerkiksi elokuussa vuonna 2000 Dorenko rohkeni kritisoida maan tuolloista tuoretta presidenttiä Vladimir Putinia ydinsukellusvene Kurskin turmasta tavalla, jota ei voisi nykyisin kuvitellakaan Venäjän valtiollisella tv-kanavalla. Hän käytännössä syytti Putinia valehtelusta ja Venäjän valtiota sekä varsinaisesta turmasta että pelastustoimien laiminlyönnistä.

Dorenko toimi Kursk-tragedian aikana Venäjän valtiollisella 1TV-kanavalla, mutta pian sen jälkeen hän sai potkut. Potkujen syyksi arveltiin Kremlistä tullutta käskyä, ja myös Dorenko vahvisti tätä teoriaa kertomalla saaneensa heti tuolloin erikoisen yhteydenoton Putinilta.

– Presidentti ehdotti, että liittyisin hänen tiimiinsä, kuten hän asian ilmaisi. Olisin voinut jäädä ykköskanavalle ja minusta olisi tullut hänen suosikkitoimittajansa, Dorenko kertoi Eho Moskvy -radioasemalle.

– Vastasin hänelle, että olen pahoillani. Pidän paljon työstäni ykköskanavalla, mutta vain katsojien tiimissä, Dorenko kertoi sanoneensa Putinille ennen potkujaan.

Aleksandr Litvinenko hauta on Lontoossa Highgaten hautausmaalla. Litvinenkon brittiläinen kuolinsyytutkinta päätyi toteamaan, että presidentti Vladimir Putin oli ”todennäköisesti hyväksynyt” operaation hänen surmaamisekseen 2006.

Vuosien varrella Dorenko kritisoi Putinia useissa eri yhteyksissä, mutta hän ei säästänyt kritiikiltään muitakaan Venäjän politiikan ykkösnimiä.

Dorenko muistetaan myös videosta, jolla hän haastatteli FSB-agentti Aleksandr Litvinenkoa ja tämän kollegoja vuonna 1998. Nauhalla agentit antavat ymmärtää, että he olivat saaneet esimiehiltään käskyn surmata tai siepata tunnettuja venäläisiä poliitikkoja ja liikemiehiä.

Vuonna 2007 Dorenko luovutti nauhan kokonaisuudessaan uutistoimisto AP:lle ja Wall Street Journalille sen jälkeen, kun Litvinenko itse oli joutunut surmatuksi radioaktiivisella poloniumilla Britanniassa 2006.

Brittiläisen kuolinsyytutkinnan mukaan Putin oli todennäköisesti henkilökohtaisesti hyväksynyt operaation Litvinenkon surmaamiseksi.

Lue lisää: Brittiselvitys: Putin ”todennäköisesti antoi hyväksyntänsä” ex-agentti Litvinenkon murhalle

Tuorein Dorenkoon liittyvä kohu kytkeytyy venäläiseen Suhoi Superjet 100 -lentokoneeseen, jota Dorenko kritisoi voimakkaasti omissa radio- ja videolähetyksissään jo kauan ennen Moskovan tuhoisaa lentoturmaa.

Dorenko kutsui Suhoi Superjet 100:aa suorasukaiseen tapaansa muun muassa ”paskaksi” ja luetteli, kuinka koneessa on ollut milloin mitäkin ongelmia.

Sarkastisella tyylillään hän päätyi johtopäätökseen, että Suhoi Superjet 100 on ihan hyvä isänmaallinen lentokone niin kauan kun se seisoo kentällä eikä sillä tarvitse lentää.

Suhoi Superjet 100 -lentokone tuhoutui Sheremetjevon kentällä tulipalossa 5. toukokuuta. Koneen sähkölaitteiden kerrottiin vaurioituneen salamaiskun vuoksi, minkä takia se palasi takaisin pian nousun jälkeen ja sen peräosa syttyi palamaan. Turmassa sai surmansa yhteensä 41 ihmistä, koneesta pelastui 37 ihmistä.

Lue lisää: Nimetön viranomaislähde Tassille: Moskovan turmakoneen peräpään matkustajilla ei ollut mahdollisuuksia pelastua

Dorenkon kuolemaan liittyvät salaliittoteoriat pyörivät muun muassa hänen Suhoi Superjet -kritiikkinsä ympärillä.

Venäjän tutkintakomitean julkaisemalta videolta otettu pysäytyskuva näyttää palaneen Suhoi Superjet 100:n hylyn Sheremetjevon kentällä.

Venäjänkielisestä internetistä löytyy esimerkiksi vihjailuja, joiden mukaan Dorenkon vaientaminen olisi voinut olla Venäjän lentokoneteollisuuden intresseissä.

Toisten salaliittoteorioiden mukaan Dorenkon Suhoi-kritiikki ei olisi ollut pyyteetöntä, vaan hän olisi tehnyt yhteistyötä länsimaalaisten lentokonevalmistajien kanssa mustamaalatakseen venäläiskonetta.

Voimakkain Dorenkon kuolemaan liittyvä epäilys on tullut kuitenkin esille hänen oman perheensä piiristä. Dorenkon tyttäret hänen edellisestä avioliitostaan ovat esittäneet epäilyn, että isä olisi saatettu myrkyttää.

Erikoisinta myrkytysepäilyissä on kuitenkin se, että vanhimmat tyttäret ovat vihjailleet isänsä kuoleman mahdolliseksi juonijaksi tämän nykyistä vaimoa eli tuoretta leskeä. Dorenkolla on uudesta liitostaan myös kaksi nuorempaa tytärtä.

Tyttärien epäilyt tulivat julki siinä vaiheessa, kun heidän ja Dorenkon lesken välille oli syntynyt kiista ruumiin hautaustavasta. Tyttäret epäilivät lesken kiirehtineen tuhkaamista mahdollisten todisteiden häivyttämiseksi.

Dorenkon merkityksestä Venäjällä kertoo se, että myös presidentti Putin on esittänyt julkiset suruvalittelut hänen kuolemansa johdosta.

– Presidentti tunsi Dorenkon pitkältä ajalta ja arvosti hänen panostaan venäläisen journalismin kehittämisessä, kuten myös hänen periaatteellista kantaansa, lehdistösihteeri Dmitri Peskov luonnehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?