Venezuelan Guaido usutti taas kannattajiaan kaduille

Julkaistu:

Venezuelan oppositiojohtaja, parlamentin puhemies Juan Guaido on jälleen usuttanut kannattajiaan ympäri maata lähtemään protestoimaan kaduille.
Presidentti Nicolas Maduron turvallisuuspalvelu pidätti taannoin parlamentin varapuhemiehen Edgar Zambranon ja ainakin kymmentä opposition kansanedustajaa vastaan on nostettu syytteet kapinoinnista.

– Tänä lauantaina lähdemme kaduille puolustamaan parlamenttiamme ja rohkeita kansanedustajiamme, jotka ovat tehneet kaikkensa sen kansankunnan eteen, joka pysyy liikkeessä voittaakseen vapautensa. Guaido kirjoitti Twitterissä.

Viime viikon tiistaina Venezuelan oppositio yritti syrjäyttää Maduron rauhanomaiseksi kutsumassaan kapinassa. Yritys kuitenkin epäonnistui, sillä Guaido ei onnistunut saamaan maan armeijaa taakseen.

Tapahtuneen jälkeen Venezuelassa nähtiin väkivaltaisia yhteenottoja opposition kannattajien ja hallituksen joukkojen välillä. Satoja loukkaantui ja ainakin neljän kerrotaan kuolleen.

Venezuela on rämpinyt syvässä lamassa jo viisi vuotta. Köyhyyttä ja epävakaisia oloja on maasta paennut jo yli 2,7 miljoonaa ihmistä, kertoo YK. Maan 30 miljoonasta asukkaasta liki neljännes tarvitsisi maailmanjärjestön mukaan välitöntä humanitaarista apua.