ANC pitää kiinni vallasta Etelä-Afrikassa, vaikka kannatus on heikennyt

Julkaistu:

Etelä-Afrikka
Valtapuolue on saamassa äänistä yli puolet – kakkoseksi tullut haalimassa vain viidenneksen.
Etelä-Afrikkaa vuodesta 1994 hallinnut valtapuolue ANC on nousemassa jälleen parlamenttivaalien voittajaksi, vaikka puolueen kannatus onkin heikennyt.

Kun keskiviikkona pidettyjen vaalien äänestyspiireistä yli puolet oli torstai-iltaan mennessä suorittanut laskentansa loppuun, oli ANC saamassa äänistä 57 prosenttia. Valtapuolueen lähin kilpakumppani DA oli illan laskennan mukaan saanut äänistä 22 prosenttia.

Vasemmistopopulistinen Economic Freedom Fighters -puolue (EFF) oli torstaina illalla kolmantena reilulla yhdeksällä prosentilla.

Etelä-Afrikan valtapuolueen suosio on laskennan perusteella hiipunut jonkin verran edellisvaaleista. Puolueelle ennustettu 57 prosentin kannatus olisi viisi prosenttiyksikköä pienempi kuin vuonna 2014.

Skandaalinkäryinen ex-presidentti varjostanut ANC:tä

Puolueen kilpeä on tahrinut erityisesti ex-presidentti Jacob Zuman valtakausi, jota piinasivat korruptiosyytökset ja talousongelmat. Yhdeksän vuotta presidenttinä ollut Zuma pakotettiin eroamaan viime vuonna, jolloin hänen tilalleen nousi saman puolueen Cyril Ramaphosa.

ANC on hallinnut Etelä-Afrikkaa koko apartheid-rotuerottelun jälkeisen ajan. Puolue nousi valtaan vuonna 1994 ensimmäisissä apartheid-ajan jälkeisissä vaaleissa vapaustaistelija Nelson Mandelan johdolla.

Vaikka ANC on Etelä-Afrikan puolueista yhä selvästi suurin, sen suosio on ollut laskussa jo viimeiset 15 vuotta. Edellisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2014 ANC sai 62 prosenttia äänistä ja vuoden 2016 paikallisvaaleissa vain 54.

Etelä-Afrikan talous on pahassa taantumassa, ja työttömyysaste on ennätyslukemissa 28 prosentissa, mikä syönee valtapuolueen kannatusta.

Vaalien tulos on määrä vahvistaa lopullisesti lauantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt