Kesäaamun puhelin­soitto käänsi Kim Wallin vanhempien elämän täysin ylös­alaisin – äidin toivo sammui merestä tehtyyn julmaan löytöön - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kesäaamun puhelin­soitto käänsi Kim Wallin vanhempien elämän täysin ylös­alaisin – äidin toivo sammui merestä tehtyyn julmaan löytöön

Julkaistu: 9.5.2019 8:40

Toimittajatyttärensä Kim Wallin traagisesti menettäneet Ingrid ja Joachim Wall eivät halua antautua vihalle ja katkeruudelle tyttärensä murhaajaa kohtaan.

Elokuussa 2017 Etelä-Ruotsin Trelleborgissa asuva toimittaja-kuvaajapariskunta Ingrid ja Joachim Wall joutui keskelle käsittämätöntä painajaista.

Varhain perjantaiaamuna 11. elokuuta he heräsivät soittoon, jossa kerrottiin, että heidän tyttärensä, 30-vuotias freelancetoimittaja Kim Wall on kadonnut lähdettyään edellisenä iltana juttukeikalle tanskalaiskeksijän sukellusveneeseen. Myöhemmin selvisi, että Kim oli murhattu veneessä.

Toukokuisena aamupäivänä yli puolitoista vuotta myöhemmin Wallit istuvat pöydän ääressä Helsingissä ja kertovat tarinaansa IS:lle. Ruotsista Helsinkiin vierailulle tulleen pariskunnan kasvot ovat vakavat, käytös ystävällistä. Kumpikaan ei juuri koske heille kaadettuun kahviin.

Ingrid ja Joachim Wall eivät ikinä voi unohtaa kohtaamaansa järkytystä.

Ingrid ja Joachim Wall eivät ikinä voi unohtaa kohtaamaansa järkytystä.

Kimin toimittajaäiti Ingrid Wall kirjoitti kuvaajamiehensä kanssa perheen kohtaamasta tragediasta kirjan Kun sanat loppuvat – Kim Wallin tarina (WSOY), joka julkaistiin viime viikolla suomeksi.

Ingrid kertoo Ilta-Sanomille, että kirja sai alkunsa, koska kirjoittaminen toi hänelle lohtua tapahtuneen jälkeen. Hän kirjoitti muun muassa surun aiheuttamina unettomina öinä.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti, ja minulle toimittajana tuntui luontevalta tehdä muistiinpanoja. Ensin kirjoitin meille itsellemme, jonkinlaiseksi dokumentaatioksi. Kirjoittaminen on tuonut minulle helpotusta ja jonkin sortin lohtua.

Wallit kuvailevat tytärtään määrätietoiseksi ja itsepäiseksikin toimittajaksi, joka matkusti ympäri maailmaa juttujen perässä. New Yorkin Columbian yliopistosta journalistiikan maisteriksi valmistunut Kim kirjoitti reportaaseja muun muassa Afrikasta, Aasiasta ja Yhdysvalloista.

– Olimme aina huolissamme Kimistä, kun hän matkusti maailmalla juttukeikoillaan. Se on sisäänrakennettuna vanhemmilla. Vatsassa oli usein solmu, kun hän oli jossain, mutta meidän täytyi tottua hyväksymään se. Hän kulki omaa tietään. Olimme niin ylpeitä hänestä, Ingrid kuvailee.

Vanhemmat sanovat kuitenkin, ettei Kim ollut naiivi tai varomaton.

– Kerran hän soitti meille keskellä yötä Airbnb-majoituksesta Havannasta ja kertoi, ettei tuntenut oloaan turvalliseksi. Hän kysyi, voisimmeko siirtää hänelle hieman rahaa, jotta hän voisi mennä hotelliin. Siirsimme tietenkin. Hän oli hyvin tietoinen mahdollisista vaaroista.

Vuosia ulkomailla opiskellut ja työskennellyt Kim asui viimeisenä kesänään vuonna 2017 poikaystävänsä kanssa Kööpenhaminassa. Tämä oli vanhemmille jonkinlainen helpotus.

– Tuolloin meillä ei ollut tällaista pelkoa hänestä. Koska Kööpenhamina sijaitsee vain lyhyen matkan päässä kotoamme. Juttukeikan sukellusveneeseen piti olla rutiinikeikka.

Kimin elämä oli muutoinkin hyvällä mallilla ja tulevaisuus näytti kirkkaalta: Hän seurusteli elämänsä rakkaudeksi kutsumansa tanskalaismiehen kanssa, ja pari oli muuttamassa vuodeksi Pekingiin. Kim kertoi vanhemmilleen olevansa freelancetoimittajana vihdoin siinä tilanteessa, jossa toimituspäälliköt soittelevat hänelle takaisin.

Kim haluaisi tulla muistetuksi sinä toimittajana ja ihmisenä, joka hän oli, ei henkirikoksen uhrina, sanoo Kimin äiti Ingrid Wall.

Kun vanhempien painajainen alkoi 11. elokuuta 2017, he olivat aluksi täysin tietämättömiä siitä, mitä Kimille oli tapahtunut.

– Ajattelin vain, että sukellusvene on jossain eikä pääse pintaan, Joachim kertoo.

Tuona perjantaina, Kimin sukellusveneeseen astumisen jälkeisenä päivänä Wallit kävivät tanskalaisella poliisiasemalla kuultavina ja saivat kuulla jotain järkyttävää.

– Me luulimme, että Kim oli kadonnut. Poliisiasemalla näimme tv-uutisista, että sukellusvenemiestä epäillään murhasta, Ingrid kertoo.

Seuraavana päivänä poliisi vahvisti Walleille Kimin kuolleen. Poliisin mukaan tanskalaiskeksijä Peter Madsen oli väittänyt, että Kim oli kuollut tapaturmaisesti ja että hän oli ”haudannut” Kimin mereen.

Reilu viikko myöhemmin perhe sai kuulla, että merestä oli löytynyt naisen ruumis. Siitä puuttuivat raajat ja pää. Marraskuussa viimeisetkin ruumiinosat löydettiin Juutinraumasta.

– Kun saimme tietää, että ruumiin ja Kimin dna täsmäsivät, olimme tietyllä tavalla helpottuneita. Toisaalta siihen asti oli ollut toivoa, ja nyt sitä ei enää ollut. Se oli kamalaa, Ingrid kuvailee.

Vanhempien kirjoittama kirja on juuri ilmestynyt suomeksi.

Vanhempien kirjoittama kirja on juuri ilmestynyt suomeksi.

Arjesta selviämisessä ja surussa eteenpäin jaksamisessa auttoi pariskunnan toinen aikuinen lapsi, Kimin veli, ja perheen Iso-koira.

– Jos sinulla on koira, niin pitää nousta ylös aamulla ruokkiakseen ja käyttääkseen sitä ulkona. Ei voi ikään kuin pudota mustaan aukkoon, Ingrid pohtii.

Wallit kertovat koittaneensa jatkaa elämäänsä surun keskelläkin mahdollisimman normaalisti.

– Yritimme tavata ihmisiä ja käydä ulkona. Meille oli äärimmäisen tärkeää, että surun keskellä emme eristäytyneet muista, Joachim sanoo.

Pariskunta kertoo ihmisten reaktioiden lämmittäneen. Jotkut toivat ruokaa heidän ovelleen, toiset lähettivät osanottonsa tekstiviestitse. Myös vieraat ihmiset olivat yhteydessä ja kertoivat ajattelevansa heitä.

Tämän vuoden maaliskuussa Kim olisi täyttänyt 32-vuotta. Ikävä tytärtä kohtaan on vanhemmilla kova. He eivät edelleenkään voi käsittää tapahtunutta.

– Ei tämä koskaan helpota. Elämämme on kääntynyt täysin ylösalaisin. Se ei koskaan tule palaamaan siihen, mitä se oli aiemmin. Mutta olemme päättäneet, että meidän täytyy jatkaa elämää ja tehdä siitä mahdollisimman hyvä.

Pariskunta kertoo, että Kimin eri puolilla maailmaa asuvista ystävistä monista on tullut tapahtuneen jälkeen heidänkin ystäviään. Kimin miesystävän he kuvailevat olevan heille tätä nykyä lähes kuin oma poika.

Huhtikuussa 2018 Peter Madsen tuomittiin Kim Wallin murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tuomionsa jälkeen Madsen haki vankeuden lyhentämistä valitustuomioistuimesta, mutta oikeus päätti pitää elinkautisen tuomion voimassa.

Wallit sanovat, etteivät halua tuhlata energiaansa vihaan tai katkeruuteen tyttärensä murhaajaa kohtaan.

– Jos tuntisin vihaa, niin minä olisin se, joka siinä häviäisi. Se mies ei kärsisi minun tunteistani, mutta minä kärsisin. Hän on ottanut meiltä jo niin paljon, eikä saa meitä uhraamaan häneen ajatuksia. Hänet pitää vain unohtaa. Yritämme keskittyä hyviin asioihin elämässä, Ingrid sanoo.

Vanhemmat päättivät perustaa tyttärensä muistoksi hänen nimeään kantavan säätiön. Sen tarkoitus on tukea alakulttuureista juttuja tekeviä naistoimittajia työssään.

– Rohkeita naistoimittajia, jotka kirjoittavat ennen kuulemattomia tarinoita henkilöiltä, jotka eivät muuten pääsisi ääneen. Siihen Kim aina työssään pyrki, Joachim avaa.

– Ajattelimme, että säätiön kautta Kim voisi olla roolimalli muille naistoimittajille. Naistoimittajana ei ole kovin helppoa. Ei edes Pohjoismaissa, joten en voi edes kuvitella, millaista naistoimittajilla on esimerkiksi Afrikassa. Jos voimme muuttaa edes hieman jotakin, se antaa meille merkityksen, Ingrid lisää.

Wallit haluavat ylläpitää tyttärensä muistoa ja toivovat, että raa’an veriteon uhriksi joutumisen sijaan Kim muistettaisiin teoistaan ja persoonastaan.

– Kim haluaisi tulla muistetuksi sinä toimittajana ja ihmisenä, joka hän oli, ei henkirikoksen uhrina. Haluamme, että kymmenen vuoden päästä kukaan ei muista murhaajan nimeä, mutta Kim tullaan muistamaan toimittajana.

10. elokuuta 2017 ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi astuttuaan illalla tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kotitekoisen Nautilus-sukellusveneen kyytiin Kööpenhaminassa.

Wall oli mennyt veneeseen haastattelemaan Madsenia tekeillä olevaan juttuunsa.

Sukellusveneen katoamismysteeri nousi uutisotsikoihin kansainvälisesti ja pian selvisi, että vene oli uponnut.

Madsen väitti Wallin kuolleen veneessä tapaturmaisesti.

Madsen oli murhannut ja paloitellut Wallin ja heittänyt ruumiinosat mereen. Viimeiset ruumiinosat löytyivät marraskuussa 2017.

Huhtikuussa 2018 Madsen tuomittiin Kim Wallin murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Tuoreimmat osastosta