New York Times: Donald Trump teki yli miljardin tappiot vuosien 1985 ja 1994 välillä – hävisi enemmän kuin kukaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

New York Times: Donald Trump teki yli miljardin tappiot vuosien 1985 ja 1994 välillä – hävisi enemmän kuin kukaan

Amerikkalaislehti sai haltuunsa presidentin verotietoja takavuosilta.

Donald Trump kuvattuna vuonna 1999. Trumpin liikeyritysten tiedetään ajautuneen suuriin talousvaikeuksiin 1990-luvun aikana.­

8.5.2019 4:32

Presidentti Donald Trumpin liiketoiminnat tuottivat yli miljardin dollarin tappion vuosien 1985 ja 1994 välillä, kertoo Trumpin verotietoja haltuunsa saanut amerikkalaislehti New York Times. Lehti kertoo saaneensa vuosikymmenten takaisia tietoja henkilöltä, jolla on niihin pääsy, ja täydentäneensä niitä julkisesti saatavissa olevilla tiedoilla.

Muun muassa kiinteistö- ja kasinobisneksessä sekä osakemarkkinoilla toimineen Trumpin kerrotaan tehneen pelkästään vuosina 1990 ja 1991 yli neljännesmiljardin tappiot vuodessa. Näinä vuosina Trumpin tappiot näyttävät olleen suuremmat kuin kellään toisella amerikkalaisella veronmaksajalla.

Trumpin liiketoimien on aiemmin tiedetty ajautuneen talousvaikeuksiin ja konkursseihin 1990-luvun alussa. New York Timesin tietojen mukaan ongelmat olisivat kuitenkin alkaneen jo vuosia aikaisemmin, 1980-luvun puolivälissä, jolloin Trump esiintyi menestyvänä liikemiehenä ja bisnesnerona.

Takavuosina hävityt summat ovat sittemmin voineet hyödyntää Trumpia, sillä niiden avulla hänen on arveltu voineen välttyä verojen maksamiselta satojen miljoonien dollarien edestä. New York Timesin tiedot tukevat väitettä, sillä niiden mukaan Trump ei maksanut lainkaan tuloveroa kahdeksana vuotena kymmenestä, joita nyt julkaistut tiedot koskevat.

Trump tai Valkoinen talo eivät ole toistaiseksi kommentoineet paljastusta. Presidentin asianajajana työskentelevä Charles Harder kommentoi asiaa New York Timesille sanomalla julkaistujen verotietojen olevan ”erittäin epätarkkoja”.

Presidentti Donald Trump ja puoliso Melania Trump Valkoisen talon puutarhassa tiistaina.­

Sekä amerikkalaismedia että kongressin demokraatit ovat pyrkineet kuumeisesti saamaan haltuunsa Trumpin tuoreempia verotietoja, joiden julkaisemisesta hän on aiemmista presidenteistä ja presidenttiehdokkaista poiketen kieltäytynyt. Demokraatit pyrkivät selvittämään, onko Trumpin edelleen omistamista liikeyrityksistä syntynyt taloudellisia eturistiriitoja presidenttikauden aikana.

Maanantaina Trumpin hallinnon valtiovarainministeri Steven Mnuchin kieltäytyi luovuttamasta presidentin verotietoja niitä pyytäneelle demokraattipuolueen kongressiedustajalle. Tietojen luovuttamisesta odotetaan oikeustaistelua.

New York Times paljasti jo viime vuonna tietoja Trumpin ja tämän perheen takavuosien liiketoimista. Lehden mukaan perhe onnistui välttymään satojen miljoonien dollarien verojen maksamiselta, kun Trumpin isän Fred Trumpin kiinteistöomaisuus siirrettiin hänen jälkeläisilleen. Donald Trumpin myös kerrottiin saaneen isältään yli 400 miljoonaa dollaria bisnesimperiumista rakentamisen pohjaksi, toisin kuin hän on itse väittänyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?