Moskovan turmakoneen kapteeni: Salama iski koneeseen ja rikkoi sähköjärjestelmän – liikenneministeri lupasi uhrien omaisille korvauksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskovan turmakoneen kapteeni: Salama iski koneeseen ja rikkoi sähköjärjestelmän – liikenneministeri lupasi uhrien omaisille korvauksia

Julkaistu: 6.5.2019 12:25

Liikenneministeri Ditrikh: ”Moskovan kaupungin asukkaiden omaisille maksetaan kaksi miljoonaa ruplaa.”

Venäjän liikenneministeri Jevgeni Ditrikh piti tiedotustilaisuuden Moskovan lento-onnettomuuteen liittyen kello 11.30 jälkeen Suomen aikaa.

– Henkilökohtaisesti kerron osanottoni menehtyneiden perheille, liikenneministeri Ditrikt pahoitteli.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että eilen klo 18.31 lentokoneesta saatiin hälytys. Minuutin päästä tästä kone laskeutui.

Kuva palaneen turmakoneen sisältä. Tutkintakomitean kuva-arkisto.

Seuraavan kuuden minuutin aikana paikalle saapui kuusi paloyksikköä.

Yksikkö jatkoi 18 minuutin ajan palon sammuttamista.

Yksi tiedotustilaisuuden asioista liittyi uhreista maksettaviin korvauksiin.

– Maksetaan korvaukset menehtyneiden omaisten perheille. Muun muassa vakuutusyhtiöt osallistuvat maksuihin, Ditrikt sanoi.

– Moskovan kaupunki on antanut tiedotteen, että Moskovan kaupungin asukkaille maksetaan 2 000 000 ruplaa (27 355,08 euroa).

– Muille kuin Moskovan kaupungin asukkaille 500 000-1 000–000 ruplaa (6 838,77–13 677,54 euroa).

Kapteeni: Salama iski lentokoneeseen

Kuva palaneesta koneesta. Turvallisuuskomitean kuva-arkisto.

41 ihmisen on vahvistettu kuolleen venäläisen Aeroflot-lentoyhtiön matkustajakoneen hätälaskeuduttua Moskovan Sheremetjevon lentokentälle sunnuntai-iltana.

Turman virallinen syy on yhä selvittelyssä.

Tiedotustilaisuuden mukaan tutkimuskomitea jatkaa vielä tänään töitään erikoistilassa.

Tällä hetkellä Venäjän tutkimuskomitea pitää turman syynä kolmea mahdollista skenaariota: tarkastelun alla ovat tällä hetkellä lentohenkilökunnan epäpätevyys, koneen tekniset viat ja haastavat sääolosuhteet, onnettomuutta tutkivan ryhmän tiedottaja Svetlana Petrenko kertoi.

Telegramin haastattelema turmakoneen lentäjä Denis Evdokimov kertoi, että kone joutui palaamaan 30 minuuttia lähtönsä jälkeen lentoasemalle, koska siihen iski salama.

Salama rikkoi lentokoneen sähköjärjestelmiä, myös yhteyden lennonjohtoon.

– Salaman vuoksi meillä katosi radioyhteys. Siirryttiin lentokoneen yksinkertaistettuun lentotilaan, jossa ohjataan käsin.

– Saimme palautettua radioyhteyden hätätaajuudella toiselle asemalle. Taajuus oli lyhytaikainen ja pätkivä – sen jälkeen kun lähetin oli kytketty päälle, oli mahdollista sanoa muutama sana kunnes yhteys pätkäisi.

– Laskeutumisvauhti oli normaali. Lähestyimme maata lempeästi, vähentäen vertikaalista vauhtia ennen laskua, hän kertoo.

Evdokimovin mukaan kone syttyi palamaan vasta maassa.

Kuvatulla laskeutumisvideolla näkyy, miten kone pomppaa takaisin ilmaan kaksi kertaa laskeutumisensa jälkeen. Vasta tämän jälkeen takaosa syttyy nähtävästi tuleen.

Vahingoittuneet lentokone saapui kiitoradalle 300 kilometrin tuntinopeudella. Koneella ei ollut yhteyttä lennonjohtoon ja sen polttoainetankit olivat täynnä.

– En osaa sanoa varmasti, miksi kone osui maahan. Vauhtia oli tarpeeksi ja kiitorataa kohti laskeuduttiin normaalein menettelyiden mukaisesti, lentäjä kertoo.

Lentäjän mukaan henkilökunnan evakuointi tapahtui seuraavasti.

– Ensin lentäjän kopista poistui perämies, jonka jälkeen minä.