Britannia sai ensimmäisen naispuolustusministerin – tunnetaan armeijataustasta, hämmentävistä puheista ja tosi-tv:stä

Julkaistu:

Viime vuosina innokkaana brexitin kannattajana profiloitunut Penny Mordaunt, 46, nousi puolustusministeriksi Gavin Williamsonin saatua potkut. Hänestä povataan jopa Theresa Mayn seuraajaa konservatiivipuolueen johdossa.
Britannian pääministeri Theresa May erotti keskiviikkona puolustusministeri Gavin Williamsonin häneen kohdistuvien tietovuotoepäilyjen vuoksi. Samalla ilmoitettiin, että uudeksi puolustusministeriksi nousee tasa-arvoministerinä toiminut ja aiemmin muun muassa kansainvälisen kehityksen ministerin virkaa hoitanut Penny Mordaunt, 46.

Mordaunt on Britannian historian ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri.

Portsmouthin laivastokaupungista lähtöisin oleva Mordaunt on kuninkaallisen laivaston reserviläinen. Hänen isänsä oli AFP:n mukaan laskuvarjojääkäri, jonka on kerrottu nimenneen tyttärensä saksalaisen sukellusvenetorpedon toisessa maailmansodassa upottaman HMS Penelope -aluksen mukaan.


Viime vuosina Mordaunt on profiloitunut kotimaassaan erityisesti brexitin vahvana kannattajana. Brexit-kansanäänestyksen alla naista kritisoitiin voimakkaasti siitä, että hän väitti useaan otteeseen Turkin olevan liittymässä EU:hun ja että Britannia ei kykenisi estämään sen liittymistä veto-oikeudellaan.

Väitteen tyrmäsivät tuolloin harhaanjohtavaksi silloinen pääministeri David Cameron sekä useiden EU-maiden johtajat.

Britanniassa on aiemmin spekuloitu, että Mordaunt ottaisi hatkat Mayn hallituksesta johtuen tämän tavasta hoitaa brexitiä, mutta naisen kerrotaan keränneet konservatiivipuolueessa sen verran ruohonjuuritason kannatusta, että hänestä on povattu jopa seuraajaa Maylle puolueen johdossa.

Video kivuliaan näköisestä uimahypystä leviää verkossa

Kollegoidensa parissa riidankylväjäksikin kutsutun Mordauntin puheita on päivitelty useaan otteeseen, kuten muun muassa hänen vuonna 2013 parlamentissa pitämänsä puheen yhteydessä. Guardianin mukaan Mordaunt myönsi myöhemmin, että ainoa syy siipikarjan hyvinvointia koskeneen puheen pitämiseen oli veto, jonka hän oli lyönyt laivastokollegoidensa kanssa harjoitusten yhteydessä.

Veto koski sitä, kuinka monta kertaa Mordaunt voisi sanoa sanan cock parlamentissa. Suomeksi kukkoa tarkoittava sana kääntyy puhekielisenä ilmaisuna myös miehen sukupuolielimeksi.

Toisaalta Mordauntia on kiitelty entisten kollegoiden parissa siitä, että hän on parlamentissa onnistunut turvaamaan lisärahoitusta asevoimille.

Suurelle yleisölle Mordaunt tuli tutuksi vuonna 2014, kun hän osallistui televisiossa suomalaisillekin tuttuun julkkisten Splash!-uimahyppykilpailuun. Osan palkkioistaan hän luovutti hyväntekeväisyyteen.

Mordauntin nimityksen tultua julki sosiaalisessa mediassa on kierrätetty ahkerasti muun muassa videoklippejä, joissa Mordaunt putoaa kivuliaan näköisesti veteen vatsalleen hyppytornista alas tullessaan.

Aitoa kokemusta puolustusministerin vastuualueesta

Ennen parlamenttiin nousuaan vuonna 2010 Mordaunt teki uraa mediassa, ja vuosina 2000 ja 2004 hän toimi ulkomaisista lehdistösuhteista vastaavana johtajana Yhdysvalloissa George W. Bushin vaalikampanjoissa.

Myös tässä tehtävässä hän aiheutti hämmennystä ja sai myös osakseen pilkkaa käskemällä Venäjää ”menemään pois ja tukkimaan suunsa”.


Mordaunt jatkaa edelleen myös tasa-arvoministerin virassa. Sitä hoitaessaan hän on aiemmin pyrkinyt edistämään aborttikiellon kumoamista Pohjois-Irlannissa sekä vastustanut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toimia, jotka päättivät maan avun perhesuunnittelun parissa työskenteleville, naisten hyvinvointiin keskittyville avustusjärjestöille.

Mordaunt on kertonut olevansa ”ilahtunut” saadessaan ottaa nyt hallituksessa roolin, jonka alasta hänellä on aitoa kokemusta ja johon hänen on uskottu kaivanneen pitkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt