Kommentti: Trump teki tempun, johon kukaan ei uskonut – tämä luku saattoi varmistaa uudelleenvalinnan vuonna 2020

Julkaistu:

Yhdysvaltojen taloudella menee paremmin kuin vuosikymmeniin, mikä saattaa varmistaa Donald Trumpille toisen vaalivoiton, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Euroopassa talouskasvu on uhkaavasti hidastumassa, mutta samaan aikaan Atlantin toisella puolella menee lujempaa kuin koskaan. Yhdysvaltojen työllisyysvirasto kertoi perjantaina maahan syntyneen huhtikuun aikana 263 000 työpaikkaa, mikä ylitti kaikki odotukset.

Maan työttömyysaste vajosi jo 3,6 prosenttiin, mikä lähentelee täystyöllisyyttä. Luku on alhaisempi kuin koskaan vuoden 1969 jälkeen. Työllisten määrä on jatkanut kasvuaan jo yli 100 kuukautta peräjälkeen.

– TÖITÄ! TÖITÄ! TÖITÄ! iloitsi uutisesta riehaantunut presidentti Donald Trump Twitter-tilillään.

Työpaikkojen luominen yhdysvaltalaisille kuuluu Trumpin tärkeimpiin tavoitteisiin ja lupauksiin. Reilun kahden vuoden aikana Trump näyttää myös lunastaneensa lupauksensa, vaikka Kiinan kanssa aloitetun kauppasodan kaltaiset rajut keinot ovat herättäneet epäilyksiä onnistumisesta.

Demokraattien mielestä Trump ei ansaitse kunniaa hyvästä taloustilanteesta, sillä kehitys alkoi jo Barack Obaman toisella kaudella maan alkaessa toipua finanssikriisiä seuranneesta lamasta. Taloustieteilijät taas ovat kiitelleet sekä Obamaa että Trumpia, jonka verouudistus alensi kauden alussa amerikkalaisten veroja tuntuvasti.

Kilpailevassa demokraattipuolueessa Trumpin ja republikaanien mittavat veroleikkaukset leimattiin pelkiksi tulonsiirroksi rikkaimmille amerikkalaisille.

Todellisuudessa yritysveron leikkaaminen näyttää todella piristäneen taloutta ja työmarkkinoita.


Toinen demokraattien kestoväite on liittynyt työpaikkojen laatuun ja tulotasoon. Työpaikkoja kyllä riittää, mutta palkkatason kehitys on laahannut koko finanssikriisiä seuranneen vuosikymmenen paikoillaan.

Hintojen kallistuessa suurella osalla yhdysvaltalaisista työntekijöistä ei ole ollut enää kunnolla varaa elämiseen. On alettu puhua ”työssä käyvistä köyhistä”.

Trumpin myötä myös tämä näyttää vihdoin muuttuneen: huhtikuussa yhdysvaltalainen tienasi keskimäärin 3,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kasvu on yltänyt yli kolmeen prosenttiin jo yhdeksän kuukautta.

Kaiken lisäksi palkkojen kasvu näyttää menevän juuri niille unohdetuille amerikkalaisille, joita Trump lupasi kampanjansa aikana auttaa. Trumpiin erittäin kriittisesti suhtautuva New York Times kirjoittaa analyysissaan palkannousun olleen suurinta vähiten tienaavan neljänneksen kohdalla.

Lehti huomauttaa, että kehitys johtunee osittain Trumpista riippumattomista asioista, kuten suurten liberaalien kaupunkien tekemistä korotuksista minimipalkkoihin. Mutta tämä ei estä Trumpia ottamasta kunniaa asiasta.

Talouskehitys on valtava etu Trumpille, joka kampanjoi jo täyttä päätä uudelleenvalintansa puolesta vuoden 2020 vaaleissa. Loppujen lopuksi amerikkalaiset äänestävät aina lompakollaan.


Historiallisesti tällaiset talousluvut tietäisivät vaaleja, joiden voitto olisi istuvalle presidentille läpihuutojuttu. Trumpin gallup-kannatus on pysynyt melko alhaalla, mutta palkkojen nousua kuvaava luku voi silti ratkaista vaalit hänen hyväkseen.

– Ihmiset voivat äänestää henkilöä, josta eivät pidä, jos he uskovat hänen olevan heille hyödyksi, Valkoisen talon kabinettipäällikkönä toimiva Mick Mulvaney totesi harvinaisen suorasti hiljattain pidetyssä paneelikeskustelussa.

Demokraateilla on kovat ajat istuvaa presidenttiä haastaessa. Erikoissyyttäjä Robert Muellerin raporttia seurannut taistelu Valkoisen talon ja kongressin välillä uhkaa jo kääntyä näyttämään poliittiselta ajojahdilta, mikä sataa Trumpin laariin.

Lisäksi Trumpin haastajat saattavat päätyä upottamaan toinen toisensa. Demokraattien esivaalivoitosta taistelee jo 21 ehdokasta, eikä selvää ykkösnimeä ole ilmaantunut.

Vaalipäivän lähestyessä ehdokkaat alkavat itse nostaa esiin toistensa heikkouksia, ja istuva presidentti voi keskittyä vaikka hampurilaisen syömiseen.

Euroopassa kannattaa taloustaantuman lisäksi varautua neljään lisävuoteen Donald J. Trumpin kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt