Britanniassa äänestäjät rankaisivat sekä konservatiiveja että työväen­puoluetta brexit-vatvonnasta paikallis­vaaleissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britanniassa äänestäjät rankaisivat sekä konservatiiveja että työväen­puoluetta brexit-vatvonnasta paikallis­vaaleissa

Liberaalidemokraattien puheenjohtaja Vince Cable.

Liberaalidemokraattien puheenjohtaja Vince Cable.

Julkaistu: 3.5.2019 12:45

Liberaalidemokraatit ovat tekemässä paikallisvaaleissa historiallisen tuloksen.

Sekä Britanniaa hallitsevat konservatiivit että oppositiossa oleva työväenpuolue kärsivät tappioita paikallisvaaleissa, kun äänestäjät purkivat turhautumistaan brexitiin äänestämällä pienpuolueita.

– Tuntuu siltä, että äänestäjien avainviesti sekä konservatiiveille että työväenpuolueelle oli ”kummankin talossa on rutto”. Kummatkin menettivät runsaasti sekä ääniä että paikkoja, kiteytti politiikan asiantuntija John Curtice BBC:lle.

Perinteiset puolueet menettivät eniten ääniä vieläpä niillä alueilla, joilla ovat olleet aina vahvoja, eli konservatiivit Etelä-Englannissa ja työväenpuolue pohjoisessa.

Osittaisten tulosten perusteella vaalien voittajiin kuuluvat brexitiä vastustavat liberaalidemokraatit sekä vihreät. Liberaalidemokraattien puheenjohtajan Vince Cablen mukaan puolue on tekemässä parhaan tuloksensa 15 vuoteen.

Myös puolueisiin sitoutumattomat ehdokkaat menestyivät hyvin.

– Äänestäjät lähettivät selvän viestin: konservatiiveihin ei enää luoteta, mutta eipä työväenpuoluettakaan haluta palkita, koska puolue välttelee päivän kuumaa aihetta brexitiä, Curtice sanoi.

Englannissa ja Pohjois-Irlannissa äänestettiin eilen paikallisvaaleissa, joissa oli jaossa liki 8 400 paikkaa Englannissa ja runsaat 460 Pohjois-Irlannissa.

Tuoreimmat osastosta