Tyrmistyttävät kuvat ja video – kuuluisat smaragdinvihreät joet pursuavat jätettä: ”Eläinten ruumiita, tynnyreitä...” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tyrmistyttävät kuvat ja video – kuuluisat smaragdinvihreät joet pursuavat jätettä: ”Eläinten ruumiita, tynnyreitä...”

Bosnian kuuluisat kirkkaat ja smaragdinvihreät joet täyttyvät nyt muovipulloista, ruostuneista tynnyreistä, vanhoista pesukoineista ja muista jätteistä.

3.5.2019 8:50

Bosnia ja Hertsegovinan ja Serbian rajalla virtaavaan Drina-jokeen on kerääntynyt jätteitä erityisesti veisvoimalaitoksen lähelle.

Paikallisten mukaan lähes 800 000 tonnia jätettä poistetaan joesta vuosittain.

– Tämä on katastrofi. Vesivoimalaitos on hankkinut koneen erityisesti jätteenpoistoa varten, mutta he eivät selviä jätteiden määrästä. Ihmiset heittävät jätteitä jokeen nopeammin kuin sitä ehditään poistaa. Ihmiset heittävät kaikenlaista jokeen, ei pelkästään muovia. On eläinten ruumiita, tynnyreitä, kaikkea mahdollista, kertoo joen lähellä asuva Aleksandar Mladic.

Kalastaja Esref Jasarevic sanoo, ettei kalastaminen joella ole enää mahdollista.

– Koukku jää kiinni jätteeseen. Nailoniin, muovipulloihin, puun paloihin. Joessä ei ole vettä.

Jätteiden poistamista vaikeuttaa se, ettei Drinan alueella ole ainuttakaan kierrätysyhtiötä.

Bosna-joen rannalle huuhtoutuu kuolleita kaloja. Roskia roikkuu puiden latvoista ja kasaantuu joenmutkiin.

Eco Action -luonnonsuojelujärjestön johtaja Anes Podic syyttää hallitusta jätekriisistä. Hän arvioi, että päivittäin noin 1000 tonnia jätettä päätyy luontoon.

– Aina väitetään, että paikalliset asukkaat ovat syypäitä tähän traagiseen tilanteeseen. Totuus on päinvastainen. Tämä on hallituksen syytä. Se ei ole kyennyt suorittamaan sille kuuluvaa perustehtävää, eli jätehuoltoa.

Podic lisää, että kolmasoasa Bosnian asukkaista asuvat alueilla, joissa ei ole toimivaa jätehuoltoa, joten asukkaat heittävät jätteet minne voivat.

90-luvun sotien ja kriisien seurauksena jätehuolto-ongelmat jäivät vähälle huomiolle ja ongelma on kasvanut vuosien aikana. Alueella työttömyys ja köyhyys on yleistä ja korruptio hidastaa lakien uudistamista.

Bosnia ja Herstegovinan, Serbian ja Montenegron ympäristöministerit tapasivat huhtikuussa ja lupasivat ratkaista ongelman.

Aktivistit ja asukkaat eivät usko tilanteen paranevan lähiaikoina, sillä toimiva jätteenhuolto vaatii vuosien suunnittelua ja jätti-investointeja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?