Kim Wallin äiti kertoo viimeisestä puhelustaan tyttärensä kanssa kohtalokkaana päivänä – Kim riemuitsi löytäneensä elämänsä rakkauden - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kim Wallin äiti kertoo viimeisestä puhelustaan tyttärensä kanssa kohtalokkaana päivänä – Kim riemuitsi löytäneensä elämänsä rakkauden

Tanskalaiskeksijän sukellusveneessä murhattu toimittaja Kim Wall oli esitellyt poikaystävänsä perheelleen vain päivää ennen traagisesti päättynyttä sukellusvenematkaa.

Kim Wallin äiti Ingrid Wall kertoo miehensä Joachimin kanssa tyttärensä menetyksen aiheuttamasta surusta uutuuskirjassa.­

1.5.2019 7:10

Jos ruotsalaistoimittaja Kim Wall olisi elossa, hän olisi täyttänyt maaliskuussa 32 vuotta.

Wallin elämä kuitenkin päättyi järkyttävällä tavalla juttukeikalla sukellusveneessä. Tanskalaiskeksijä Peter Madsen murhasi ja paloitteli Wallin raa’asti sukellusveneessään elokuussa 2017. Madsen tuomittiin myöhemmin Wallin murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Kim Wallin toimittajavanhemmat Ingrid ja Joachim Wall kertovat tiistaina suomenkielisenä julkaistussa kirjassaan Kun sanat loppuvat – Kim Wallin tarina (WSOY) perheen kohtaamasta musertavasta tragediasta ja sitä seuranneesta surun täyttämästä vuodesta. Kirja avaa myös nuorena kuolleen kunnianhimoisen toimittajan elämää.

Kim astui Madsenin kotitekoiseen Nautilus-alukseen Kööpenhaminassa kymmenes elokuuta 2017. Hän oli mennyt veneeseen juttukeikalle, jonka oli tarkoitus kestää vain muutamia tunteja. Kimin tarkoitus oli haastatella Madsenia, joka halusi päästä ensimmäisenä yksityishenkilönä avaruuteen.

Hehkui onnea päivää ennen kohtalokasta matkaa

Kimin vanhemmat kertovat kirjassa tavanneensa tyttärensä viimeistä kertaa 9. elokuuta, vain päivää ennen lähtöä kohtalokkaalle sukellusvenematkalle. Tuolloin perhe ottaa vanhempien luona vuosittaiseksi perinteeksi muodostuneen perhepotretin, ja myös Kim poseeraa kuvassa.

Perhekuva, 9. elokuuta 2017.­

Valokuvan ottamisen jälkeen perhe istuu keittiössä keskustelemassa.

Kim hakee poikaystävänsä juna-asemalta, ja illalla perhe kokoontuu vielä ravintolaan syömään yhdessä. Vanhemmat tapaavat ensimmäistä kertaa Kimin miesystävän, joka on ollut Kimin elämässä noin vuoden verran. Kim on puhunut poikaystävästään paljon, ja vanhemmat ovat odottaneet miehen tapaamista innolla.

Tyttäremme suorastaan hehkuu ulkoilun antaman päivetyksen ja kumppaninsa läsnäolon ansiosta. Puhumme pienistä ja suurista asioista, tietokonepelistä, jonka parissa Ole työskentelee osa-aikaisesti, heidän tulevasta matkastaan Kiinaan, meidän vierailustamme ja kaikista niistä retkistä, joita heillä on suunnitteilla, kirjassa kuvaillaan.

Myöhemmin illalla Kimin äiti heittää Kimin ja tämän poikaystävän Kööpenhaminaan lähtevälle junalle. Tuolloin hän näkee tyttärensä viimeistä kertaa.

Vilkutan Kimille ja Olelle päärautatieaseman pihalla ja toivotan heille turvallista kotimatkaa Kööpenhaminan Refshaleøenille. Minä ja Jocke istumme hetken puhumassa kotiin tultuamme. Meistä Ole on juuri niin mukava kuin olemme odottaneet ja toivoneet. Olemme iloisia ja kiitollisia siitä, että Kim on löytänyt mieluisan elämänkumppanin. Meistä tuntuu myös hyvältä, ettei Kim ole Kiinassa yksin, kaiken varalta. Heitä on nyt kaksi ja he auttavat toisiaan, pitävät toisistaan huolta. Sinä iltana menemme nukkumaan hyvin tyytyväisinä.

Seuraavana päivänä Kimin äiti juttelee vielä pitkään puhelimessa tyttärensä kanssa, muun muassa Kimin ja poikaystävän järjestämistä jäähyväisjuhlista sekä vanhempien tulevasta Berliinin-matkasta. Puhelu jää tyttären ja äidin viimeiseksi.

Kimin ja miesystävän oli tarkoitus muuttaa vain muutama päivä myöhemmin Pekingiin. He järjestävät ystävilleen jäähyväisjuhlat samaisena iltana, jona Wall lähtee juttukeikalle Nautilukseen.

Kim haluaa kuulla äidiltään puhelimessa myös vanhempiensa mielipiteen poikaystävästään, jonka he tapasivat ensimmäistä kertaa edellisenä iltana. Kim ilmoittaa puhelimessa äidilleen löytäneensä elämänsä rakkauden.

Sanon vitsaillen, että annamme hänelle täydet pisteet, häntä ei kannata päästää menemään, äiti kertoo sanoneensa.

”Ei pelkoa että päästäisin, tämä kestää koko elämän, joten saatte tottua häneen”, Kim vastaa.

Kirjan mukaan Kim on innoissaan muutosta Kiinaan poikaystävänsä kanssa, ja myös ammatillisella rintamalla näyttää hyvältä. New Yorkin Columbian yliopistosta journalistiikan maisteriksi valmistunut kunnianhimoinen freelancetoimittaja on kirjoittanut reportaaseja muun muassa Afrikasta, Aasiasta ja Yhdysvalloista ja odottaa innolla tulevia ammatillisia koitoksia.

Kim vastavalmistuneena Colmubian yliopiston journalistiikan linjalta toukokuussa 2013.­

”Lopulta he päätyvät siihen, että Kim lähtee sukellusvenematkalle”

Puhelun aikana Kim ei mainitse äidilleen aikovansa mennä illalla sukellusveneeseen. Myöhemmin vanhemmille selviää, että Kim ja Madsen sopivat haastattelusta vasta puhelun jälkeen, myöhään iltapäivällä.

Kim kertoo miesystävälleen Madsenin suostuneen vihdoin haastatteluun, joka tehtäisiin tämän sukellusveneessä samana iltana. Vanhemmat kertovat kirjassa, että Wall kuitenkin empii juttukeikalle lähdön kanssa, sillä ystävät olivat jo saapuneet pariskunnan juhliin.

Kim ja poikaystävä miettivät vaihtoehtoja. Keskusteltuaan asiasta pariskunta kuitenkin päättää, että haastattelu kannattaa tehdä: muutaman tunnin keikan jälkeen Kim saisi amerikkalaislehdelle jo pidempään työstämänsä artikkelin valmiiksi.

Kaksikko kuitenkin päättää, että poikaystävä jää maihin isännöimään jäähyväisjuhlia ja vieraita.

Haluaako Ole tulla mukaan? Vai jääkö Kim juhliin? Lopulta he päätyvät siihen, että Kim lähtee sukellusvenematkalle, Ole jää vieraiden luo – kysehän on vain parista tunnista. Pian Kim palaisi takaisin illanviettoon, kirjassa kerrotaan.

Madsenin halli ja sukellusveneen laituri sijaitsevat vain muutaman sadan metrin päässä Kimin ja poikaystävän juhlista. Kim saapuu sukellusveneen luo kävellen elokuisena torstai-iltana.

Ole saattaa Kimiä vähän matkaa sukellusveneelle, joka on juuri sen viheralueen vieressä, johon pariskunnan ystäväjoukko on kokoontunut. Hetkeä myöhemmin he näkevät Kimin loistavassa oranssissa neulepaidassaan lipumassa ulos pienestä satamasta.

Kun Kim kipuaa sukellusveneeseen, seuraavat laiturin viereiselle nurmikolle kokoontuneet poikaystävä ja ystävät tilannetta. Pian sukellusvene suuntaa satamasta kohti merta ja poikaystävä ja kaverit vilkuttavat veneen tornissa seisovalle Kimille.

Madsenin Nautilus-sukellusvene poliisin tutkittavana Kööpenhaminassa.­

Kirjassa kerrotaan, että kohtalokkaana iltana Kim lähettää vielä sukellusveneestä viestejä ja kuvia miesystävälleen. Hän lähettää muun muassa kuvan komennussillalta ja kertoo saavansa ohjata venettä. Seuraavassa viestissä lukee: ”Olen yhä elossa. Rakastan sinua.” Rakkaudentunnustuksen perässä on kahdeksan huutomerkkiä.

Viimeinen viesti kilahtaa Olen puhelimeen: ”Hän on jopa ottanut kahvia ja keksejä mukaan alukseen.” Sen jälkeen tulee hiljaista.

Kursivoidut otteet ovat lainauksia teoksesta Kun sanat loppuvat – Kim Wallin tarina. (WSOY)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?