Kommentti: Vallankaappaus vai perustus­laillinen kriisi? Operaatio Vapaus on Juan Guaidón kovaa uhkapeliä

Julkaistu:

Venezualan vallankumouksen onnistuminen edellyttää armeijan tukea, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Venezuelan kovia kokenut kansa sai yllätysviestin tiistaina kello 5.30 paikallista aikaa. Maan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó julkaisi sosiaalisen median alustoilla videon, jossa hän esiintyi hyvin uhmakkaasti. Guaidón vierellä oli univormupukuisia sotilaita ja oppositiopoliitikko Leopoldo Lopez.

Video on kuvattu Carlotan lentotukikohdassa lähellä Venezuelan pääkaupunkia Caracasia. Siinä Guaidó kehottaa kansaa liittymään Operaatio Vapaudeksi kutsuttuun taisteluun presidentti Nicolas Maduron syrjäyttämiseksi.

Operaatio Vapauden lähtölaukaus oli tarkkaan harkittu. Lentotukikohta ja sotilaat kertovat, että Guaidólla on ainakin jonkin verran asevoimien tukea takanaan. Leopoldo Lopezin läsnäolo taas kertoo siitä, että tämä Maduron vihollinen on ilmeisesti juuri vapautettu kotiarestista. Kuka Lopezin olisi voinut vapauttaa? Armeija varmaankin. Lopez on vaikutusvaltainen hahmo ja Guaidón mentori, ja hänen astumisellaan Guaidón tueksi on merkitystä.

Guaidó pitää itseään Venezuelan laillisena presidenttinä. Hänen edustajansa kertoivat tiistaina, ettei nyt ole kyse vallankaappauksesta, vaan perustuslaillisesta kriisistä. Nimitetäänpä hänen hankettaan miksi tahansa, meneillään on ratkaiseva näytös tässä draamassa. Viikkokausien pattitilanne on päättynyt. Tältä tieltä ei ole paluuta. Maduron on pakko vastata haasteeseen voimalla.

Avoimeksi jää kysymys, onko Guaidó saanut hankkeelleen Yhdysvaltain konkreettista apua. Jos Venezuelan ulkoministeriä Jorge Arreazaa on uskominen, tiistain ”kaappaus” on suoraan Washingtonissa suunniteltu. Presidentti Donald Trump ja hänen hallintonsa tukevat Guaidóa, mutta onko Washington valmis käyttämään tarvittaessa voimaa, jos tilanne käy tiukaksi?

Venäjä puolestaan tukee Maduroa. Caracasissa on ainakin sata venäläistä ”sotilasasiantuntijaa”. Mihin Venäjä on valmis Maduron pitämiseksi vallassa? Sekin oli vielä tiistai-iltana avoin kysymys.

Kaikkien tärkein kysymys on se, kuinka suuri osa Venezuelan asevoimista on siirtynyt tukemaan Guaidóa. Valta Caracasissa kasvaa kiväärin piipusta.

Operaatio Vapaus on äärimmäisen kovaa uhkapeliä. Lähivuorokaudet näyttävät, mihin kuka taistelussa vie voiton.