Trumpin perhe kiihdyttää taistelua kongressia vastaan – haastoi pankkeja oikeuteen estääkseen tietojen luovutuksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin perhe kiihdyttää taistelua kongressia vastaan – haastoi pankkeja oikeuteen estääkseen tietojen luovutuksen

Trumpin asianajajien mukaan tietovaatimuksessa on kyse poliittisesta häirinnästä.

Pankkeja koskevassa kanteessa on presidentin lisäksi mukana hänen Ivanka-tyttärensä ja poikansa Donald Jr. ja Eric.­

30.4.2019 12:42

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lapsineen sekä heidän yrityksensä ovat haastaneet Deutsche Bank- ja Capital One -pankit oikeuteen estääkseen presidentin finanssitietojen luovuttamisen Yhdysvaltain kongressille. Asiasta kertovat muun muassa Financial Times ja CNN.

Demokraattien hallussa oleva edustajainhuone on vaatinut Trumpin finanssitietoja pankeilta. Trumpin asianajajien mukaan vaatimuksessa on kyse häirinnästä, jolla pyritään vahingoittamaan presidenttiä poliittisesti.

Kyse on jo toisesta oikeusjutusta, jolla Trump pyrkii estämään tietojen luovutusta. Viime viikolla oikeuteen haastettiin kirjanpitoyritys Mazars USA ja edustajainhuoneen valvontakomitea.

– Tietovaateissa on kyse presidentti Donald J. Trumpin häirinnästä. He haluavat tonkia läpi kaikki hänen yksityiset finanssinsa, liiketoimensa ja yksityisasiansa löytääkseen jotain, jolla tehdä poliittista vahinkoa. Mitään muita kuin poliittisia perusteita näille tietovaateille ei ole, Trumpin asianajajat kirjoittavat oikeudelle.

Asianajajien mukaan edustajainhuoneen tietovaateet kahdelle pankille rikkovat pankkialan yksityisyydensuojaa koskevaa lainsäädäntöä.

CNN:n mukaan väite tuskin kantaa oikeudessa, sillä ainakin yhdessä aiemmassa ennakkotapauksessa todettiin, ettei yksityisyydensuoja riitä suojaamaan kongressin tietovaateelta.

Trumpin Valkoinen talo on pyrkinyt myös kampittamaan kongressin käynnistämiä tutkimuksia hänen toiminnastaan Venäjä-tutkinnassa. Trump ei esimerkiksi halua ex-asianajajansa Don McGahnin todistavan erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnassa esiin tulleista oikeuden vastustamisepäilyistä.

Valkoinen talo niskoittelee myös muun muassa tutkinnassa, joka koskee korkean turvaluokituksen myöntämistä Trumpin vävylle Jared Kushnerille vastoin asiantuntijoiden suositusta. Hallinto on kieltäytynyt luovuttamasta asiakirjoja tapaukseen liittyen, joten niitä haetaan nyt haasteteitse. Viikko sitten Valkoinen talo ohjeisti asiasta vastuussa olevaa virkamiestä olemaan noudattamatta haastetta vedoten siihen, että kyseessä ovat luottamukselliset asiakirjat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?