Trump määräsi muutoksista USA:n turvapaikkaprosessiin –  turvapaikanhakija saa jatkossa laskun

Julkaistu:

Muutosten tarkoituksena on nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt muutoksista maan turvapaikanhakuprosessiin, kertoo Valkoinen talo. Jatkossa turvapaikanhakijaa laskutetaan hakemuksensa käsittelystä. Turvapaikanhakijaa laskutetaan erikseen myös työluvan hakemisesta.

– Maahanmuuttojärjestelmämme on kriisissä etelärajaamme kohdistuvan massasiirtolaisuuden vuoksi. Tuo kriisi on pahenemassa entisestään, presidentin muistiossa kirjoitetaan.

Muutokset estävät maahan laittomasti saapuneita saamasta työlupaa ennen heidän turvapaikkahakemuksensa käsittelyä. Työluvat myös peruttaisiin kielteisen päätöksen saaneilta turvapaikanhakijoilta.

Muutosten tavoitteena on nopeuttaa turvapaikkaprosessia. Uuden ohjeistuksen mukaan turvapaikkapäätös on tehtävä 180 vuorokauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Muutosten on määrä astua voimaan 90 vuorokauden sisällä.

Turvapaikanhakijoiden saamien laskujen suuruutta ei ole kerrottu.

Yli 800 000 tapausta käsittelyssä

Uudet määräykset eivät kerro sitä, miten turvapaikkaprosessin nopeuttamisessa onnistutaan. New York Timesin mukaan Yhdysvaltain turvapaikkapäätöksistä vastaavissa maahanmuuttotuomioistuimissa on tällä hetkellä käsittelyssä yli 800 000 tapausta ja keskimääräinen odotusaika on noin kaksi vuotta.

Päätöstä on arvosteltu tuoreeltaan.

– On hyvä syy sille, että annamme työlupia ihmisille heidän odottaessaan turvapaikkapäätöstään. Sen tarkoituksena on, että he voivat tukea itseään eivätkä ole riippuvaisia valtion avustuksista, kommentoi New York Timesille maahanmuuttajien oikeuksien asiantuntija Michelle Brane.

Samaan aikaan muistion lähettämisen kanssa Trump jatkoi maahanmuuttolainsäädännön, demokraattien ja Meksikon arvostelua Twitterissä.– Kojootit (ihmisten salakuljettajat) ja huumekartellit hallitsevat Meksikon puolta etelärajasta. Heillä on laboratorioita, joissa he valmistavat huumeita Yhdysvaltoihin myytäväksi. Maailman vaarallisimpiin maihin kuuluvan Meksikon on hävitettävä tämä ongelma. Lisäksi lopetettava MARSSI Yhdysvaltoihin, Trump kirjoittaa.