Kalifornian synagoga-ampujaa tutkitaan myös aiemmasta moskeijan tuhopoltosta – ihaili Uuden-Seelannin joukkosurmaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kalifornian synagoga-ampujaa tutkitaan myös aiemmasta moskeijan tuhopoltosta – ihaili Uuden-Seelannin joukkosurmaa

Pidätetty on paikallinen 19-vuotias mies. Hän soitti itse poliisille ja ilmoittautui syylliseksi.

Järkyttyneet paikalliset ovat tuoneet kukkia synagogan edustalle Kalifornian Powayssa.­

28.4.2019 18:45

Yhdysvalloissa San Diegossa lauantaina yhden ihmisen surmannut ja kolmea haavoittanut mies julkaisi ilmeisesti vain tunteja ennen tekoaan netissä kirjoituksen, jossa hän kertoi inspiroituneensa Uuden-Seelannin maaliskuisista moskeijasurmista. Lisäksi kirjoituksessa tunnustetaan syyllisyys aiempaan moskeijapolttoon Kaliforniassa ja ihaillaan viimevuotista synagoga-ampumista Pittsburghissa.

Synagoga-ampumisessa kuoli yksi ja haavoittui kolme.­

Viranomaiset pyrkivät vielä vahvistamaan, onko kirjoitus epäillyn tekemä, kertoo amerikkalaismedia. Sitä on kuvailtu muodoltaan samantyyliseksi kuin Uuden-Seelannin joukkosurman tekijän julkaisema niin sanottu manifesti.

19-vuotiaan Josh Earnestin epäillään hyökänneen puoliautomaattikiväärillä aseistautuneena synagogaan Powayssa, Kaliforniassa, kesken juutalaisseurakunnan pääsiäisjuhlallisuuksien lauantaina iltapäivällä. Rabbi meni asemiestä vastaan ja haavoittui luodista käteensä. Surmansa saaneen henkilön kerrotaan olevan 60-vuotias nainen, joka yritti estää miestä ampumasta rabbia.

Muut haavoittuneet ovat 9-vuotias tyttö ja 34-vuotias mies.

Poliisi suoritti etsintäoperaation epäillyn kotiin Powayssa.­

Tekijä lähti pakoon kirkosta poliisin saapuessa. Epäillyn kerrotaan itse soittaneen myöhemmin hätänumeroon ja kertoneen sijaintinsa. Hän antautui poliiseille ilman välikohtausta.

Tapausta pidetään antisemitistisenä viharikoksena.

Earnestiin liitetty 8chan-nettifoorumilla ilmestynyt rasistinen, juutalaisvastainen kirjoitus sisältää myös viittauksia Robert Bowersiin, joka surmasi 11 ihmistä synagogassa Pittsburghissa viime lokakuussa. Pittsburghin joukkosurmaa pidetään Yhdysvaltain historian pahimpana juutalaisiin kohdistuneena veritekona.

Synagogan ympäristö oli lauantaina eristettynä poliisinauhalla.­

San Diegon poliisin mukaan tutkinnassa on lisäksi se, liittyykö epäilty aiempaan tuhopolttoon, joka sattui moskeijassa Escondidossa viime kuussa. Myös tuolloin löydettiin seinäkirjoitus, joissa tuhopolttoa perusteltiin Uuden-Seelannin tapahtumien innoittamiksi. Kukaan ei loukkaantunut öisessä tuhopolttoyrityksessä, joka ei vaurioittanut moskeijaa pahoin. Moskeija ja hyökkäyksen kohteeksi joutunut synagoga sijaitsevat lähellä toisiaan San Diegon pohjoispuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?