Ruotsalaispunkit voivat levittää alkueläimen aiheuttamaa, riskiryhmille tappavaa sairautta – tutkijat ällistyivät yleisyydestä: ”On selvitettävä, kuinka vaarallinen se on” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaispunkit voivat levittää alkueläimen aiheuttamaa, riskiryhmille tappavaa sairautta – tutkijat ällistyivät yleisyydestä: ”On selvitettävä, kuinka vaarallinen se on”

Babesioosi voi perusterveillä mennä ohi itsestään. Henkilöillä, joilla immuunipuolustusjärjestelmä on heikko tai heiltä puuttuu perna, sairaus voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilan.

Punkit tulevat taas. Ruotsissa punkkien on havaittu aiheuttavan myös babesia-tartuntoja. Kuvituskuva.­

27.4.2019 21:22

Punkkien levittämä sairaus, babesioosi, on Ruotsissa huomattavasti yleisempää kuin on aiemmin luultu, Aftonbladet uutisoi Lundin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen nojaten.

– Meidän tutkimukset osoittavat, että 2,5 prosenttia Skånen väestöstä on kehittänyt vasta-aineita babesioosia vastaan eli heillä on ollut se jossain vaiheessa. Borrelioosiin sairastuneista 16 prosenttia on myös saanut babesioosin, kertoo ylilääkäri ja parasitologian professori Kristina Persson Lundin yliopistosta ruotsalaislehdelle.

Babesioosin oireet muistuttavat pitkälti flunssan oireita: sairastuneilla on kuumetta, väsymystä ja kipuja. On myös mahdollista, ettei babesioosi aiheuta henkilöllä oireita.

Vaikka monilla babesioosi menee ohi itsestään, tauti voi olla hengenvaarallinen niille, joilla kehon immuunipuolustusjärjestelmä on heikentynyt tai joilla ei ole pernaa.

– Jos immuunipuolustusjärjestelmä ei pysty käsittelemään infektiota, voi se johtaa elinten vajaatoimintaan ja ongelmiin keuhkojen kanssa. Jos ei saa hoitoa ajoissa, sairaus voi johtaa kuolemaan, Persson sanoo.

Perssonin mukaan se, että Ruotsissa talvet ovat olleet viime vuosina leutoja, lisää punkkien esiintyvyyttä.

Babesioosi voi olla hengenvaarallinen niille, joilla kehon immuunipuolustusjärjestelmä on heikentynyt.­

Babesioosin leviäminen Ruotsiin havaittiin vuonna 2015 julkaistussa suuressa punkkitutkimuksessa.

– Olemme osoittaneet, että sitä on ja sitä esiintyy ympäristössämme. Nyt meidän on analysoitava dataa ja selvitettävä, kuinka vaarallinen se on. On mahdollista, että punkki levittää babesioosia, mutta ei aiheuta reaktiota ihmisessä, Linköpingin yliopiston infektiolääketieteen professori Pia Forsberg kertoi tuolloin.

Babesioosia esiintyy myös Etelä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Babesioosia aiheuttavat babesiat ovat punkkien kantamia alkueläimiä. Ne lisääntyvät punasoluissa ja aiheuttava niiden hajoamista, Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?