Espanjan äärioikeisto nousemassa parlamenttiin politiikalla, joka vastustaa kaikkea: Katalonian itsenäisyyttä, maahanmuuttoa, feminismiä, aborttia...

Äärikansallismielinen Vox-puolue lupaa myös kumota lain, joka kielsi Francon ajan symbolit.

Vox-puolueen puheenjohtaja Santiago Abascal on nostamassa äärioikeiston ensi kertaa vuosikymmeniin Espanjan parlamenttiin.

26.4.2019 21:12

Espanjalaiset suuntaavat sunnuntaina äänestämään jo kolmansissa parlamenttivaaleissa sitten joulukuun 2015. Espanjan sisäpolitiikka on ollut umpikujassa vuosia, eikä näistä ennenaikaisista vaaleista povata siihen ratkaisua.

Mielipidetiedustelujen valossa pääministeri Pedro Sánchezin sosialistipuolue PSOE olisi voittamassa, mutta ei tarpeeksi saadakseen enemmistöä. Pysyäkseen vallassa sosialistien täytyisi jälleen hakea tukea muilta puolueilta. Ennenaikaisiin vaaleihin jouduttiin, kun sosialistihallituksen esitys tämän vuoden budjetiksi torpattiin parlamentissa helmikuussa.

Espanja oli vuosikymmeniä kaksipuoluemaa, jota vuorovedoin olivat hallinneet konservatiivit tai sosialistit. Joulukuussa 2015 ne menettivät asemiaan uusille puolueille Podemosille ja Ciudadanosille.

Nyt vaaleista saattaa tulla niin tiukat, että jopa viidellä puolueella voi olla hallitusmahdollisuuksia.

 

Eniten kohua ennalta on noussut äärioikeistolaisen Vox-puolueen todennäköisestä noususta 350-paikkaiseen alahuoneeseen.

Diktaattori Francisco Francon kuoleman (1975)jälkeen Espanja on pysytellyt yhtenä harvoista Euroopan maista, jossa ei ole ollut äärioikeistolaista puoluetta parlamentissa.

Vielä vuosi sitten lähes olematonta kannatusta mielipidetiedusteluissa saaneelle Voxille ennustetaan nyt jopa 11 prosentin äänisaalista. Tämä tarkoittaisi 27:ää paikkaa alahuoneeseen, jossa Voxista tulisi ensimmäinen äärioikeistopuolue kymmeniin vuosiin.

Vox poikkeaa muista, siirtolaisvastaisuudella nousseista äärioikeistolaispuolueista siinä, että se on kerännyt kannatusta kotimaan ongelmista. Espanjalaisäänestäjät näkevät Voxin vastavoimana Katalonia itsenäisyysliikkeelle, joka on heidän mielestään uhka Espanjan yhtenäisyydelle.

Pääministeri Sánchez on saanut kovaa kritiikkiä suostuttuaan neuvotteluihin separatistien kanssa, jotka epäonnistuivat 2017 Katalonian itsenäistämisessä. PP, Ciudadanos ja Vox ovat jopa kutsuneet Sánchezia ”maanpetturiksi”.

Vox on silti mennyt Katalonian suhteen pidemmällä kuin muut oikeistopuolueet. Vox ei ole pelkästään tuominnut Katalonian itsenäisyysliikettä vaan myös ottanut aktiivisen roolin vaatien katalaanijohtajia oikeuden eteen.

– On selvää kuka käskee Espanjassa: Separatistit, jyrisi Voxin johtaja Santiago Abascal sen jälkeen, kun puoluetta ei päästetty mukaan tv:n vaaliväittelyyn.

 

Vox on myös luvannut kumota vuoden 2007 lain, jossa tuomittiin Francon fasistihallinnon aika ja määrättiin poistamaan Francon kauden symbolit julkisista paikoilta. Voxin ehdokkaiden joukossa on entisiä kenraaleita, jotka ovat puhuneet Francon hallinnon puolesta.

– Puolueemme nojaa kahteen perusideaan. Yksi on maamme yhtenäisyys. Espanja on 500-vuotias, mutta nyt olemme hyökkäyksen kohteena. Toinen on vapaus – puolustamme vapaata taloutta, espanjalaisten vapautta ja puolustamme eräitä perinteitä. Asioita, joiden puolesta kukaan ei ole puhunut 50 vuoteen, maalasi Voxin kansainvälisistä suhteista vastaava Ivan Espinosa de los Monteros CNBC:n haastattelussa.

Santiago Abascal on johtamassa Vox-puolueensa ensimmäistä kertaa Espanjan parlamentin alahuoneeseen.

Vuonna 2013 perustettu puolue ajaa myös konservatiivisia perhearvoja vastustaen aborttia sekä samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Viimeksi sunnuntaina puolueen kannattaja vastustivat kaduilla feminismiä, jonka puolesta muut puolueet laidasta laitaan ovat liputtaneet vaalien alla.

Vox on jopa esittänyt parisuhdeväkivallan tuomitsevan lain kaatamista.

Vox-puolue protestoi kun sitä ei hyväksytty mukaan tv:n vaaliväittelyyn. Siihen osallistuivat muiden pääpuolueiden puheenjohtajat , PP:n Pablo Casado (vas.), Podemosin Pablo Iglesias, pääministeri, sosialistien Pedro Sánchez sekä Ciudadanosien Albert Rivera.

Puolueella on myös maahanmuuttovastainen ohjelma, joka tosin hyväksyy ”hyvän siirtolaisuuden” Latinalaisen Amerikan maista väestökadosta kärsiviin Espanjan osiin.

Lähteet: Reuters, CNBC, The Atlantic, Fox News

Voxin johtaja Santiago Abascal kampanjoi Sevillassa keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?