WP: Pohjois-Korealta lasku Warmbierin hoitokuluista – Trump hyväksyi kahden miljoonan dollarin maksun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: Pohjois-Korealta lasku Warmbierin hoitokuluista – Trump hyväksyi kahden miljoonan dollarin maksun

Presidentti Donald Trump on aiemmin kiistänyt, että yhdysvaltalaisvankien vapauttamisesta olisi maksettu rahaa.

Julkaistu: 26.4.2019 0:31

Opiskelija Otto Warmbier kuoli vuonna 2017.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyi kahden miljoonan dollarin maksun edesmenneen opiskelijan Otto Warmbierin hoitokuluista, väittää Washington Post -lehti.

17 kuukautta pohjoiskorealaisessa vankilassa viettänyt Warmbier, 22, kuoli pian sen jälkeen, kun hänet oli siirretty takaisin Yhdysvaltoihin.

Washington Postin mukaan lasku ojennettiin Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajalle Joseph Yunille vain tunteja ennen kuin Warmbier lennätettiin koomassa Pjongjangista 13. kesäkuuta 2017. Warmbier kuoli kuusi päivää myöhemmin.

Kaksi nimettömänä pysyttelevää lähdettä kertoo lehdelle, että Warmbieria hakemaan lähetetty edustaja allekirjoitti sopimuksen laskun maksamisesta Trumpin ohjeiden mukaan.

– Emme kommentoi panttivankineuvotteluja. Siksi ne ovat onnistuneet niin hyvin tämän hallinnon aikana, Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoo uutistoimisto Reutersille.

Opiskelija Otto Warmbier vangittiin Pohjois-Koreassa tammikuussa 2016.

Myös Yun toteaa Reutersille, ettei hän voi kommentoida asiaa. CNN:n haastattelussa torstaina hän kuitenkin myönsi, että hänelle annettiin selkeät ohjeet Warmbierin vapautumisen turvaamiseksi. Mies oli ymmärtänyt määräyksen tulleen suoraan Trumpilta.

– Kyllä, käskyni olivat täysin selvät: Tee mitä tahansa saadaksesi Otton takaisin, Yun kertoi CNN:lle.

Hänen tietojensa mukaan rahaa oli maksettu aiemmissa vankienvaihdoissa ja sitä oli perusteltu ”sairaalakuluilla”.

Lehden mukaan lasku Warmbierin hoitokuluista lähetettiin ulkoministeriöön, mutta sitä ei maksettu vuonna 2017. Siitä ei ole tietoa, maksoiko hallinto laskun myöhemmin.

Otto Warmbier haudattiin Wyomingiin, Ohioon.

Virginian yliopistossa opiskellut Warmbier oli Pohjois-Koreassa turistivierailulla, kun hänet vangittiin tammikuussa 2016. Pohjois-Korean valtiollisen median mukaan mies tuomittiin 15 vuoden pakkotyöhön, koska hän yritti varastaa propagandasloganilla varustetun esineen hotellistaan.

Trump on aiemmin kiistänyt maksaneensa Pohjois-Korealle panttivankien vapauttamisesta.

– Hankin panttivankimme takaisin. En ole koskaan maksanut heistä mitään, presidentti totesi syyskuun lehdistötilaisuudessa.

Otto Warmbierin vanhemmat Cindy ja Fred Warmbier kuvattiin YK:n päämajassa New Yorkissa 3. toukokuuta 2018.

Warmbierin vanhemmat ovat sanoneet, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja tämän hallinto ovat vastuussa kuolemasta.

– Kim ja hänen paha hallintonsa ovat vastuussa käsittämättömästä julmuudesta ja epäinhimillisyydestä. Mitkään selitykset tai ylenpalttiset kehut eivät voi muuttaa sitä, Fred ja Cindy Warmbier sanoivat maaliskuussa.

Yhdysvaltalainen oikeusistuin määräsi joulukuussa Pohjois-Korean maksamaan 501 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset Warmbierin kidutuksesta ja kuolemasta.

Ohiolaisen kuolemansyyntutkijan mukaan Warmbier kuoli hapen- ja verenpuutteesta johtuneeseen aivovaurioon. Pohjois-Korea on kiistänyt väitteet kidutuksesta.

Lähde: Reuters