Kolmas kerta toden sanoo? Joe Biden lähtee USA:n presidenttikisaan demokraattien ennakkosuosikkina – myös historian taakat painavat

rac

Julkaistu:

Ex-varapresidentti ilmoitti virallisesti pyrkivänsä Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Aiemmat yritykset ovat päättyneet tappioon.
Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden, 76, ilmoittautui torstaina mukaan kilpaan demokraattien presidenttiehdokkaan paikasta vuoden 2020 vaaleissa.

Biden ilmoitti aikeistaan videoviestillä päättäen siten kuukausia kestäneet spekulaatiot siitä, haluaisiko hän päästä haastamaan istuvan presidentin Donald Trumpin.
  • Yllä olevalla Reutersin uutisvideolla lyhyt kooste Bidenin urasta ja tuoreista kohuista

Pitkän uran senaattorina ja sen jälkeen varapresidenttinä luonut Biden sijoittuu poliittisella kentällä tukevasti keskelle. Mielipidemittausten mukaan Bidenistä pidetään niin demokraattien kuin republikaanien keskuudessa, ja mies itse on pyrkinyt luomaan itsestään kuvaa sillanrakentajana.

– Luin New York Timesistä tänään, että yksi ongelmistani on, jos ikinä asetun ehdolle, että pidän republikaaneista. Okei, no, armahda minut Luoja, koska olen tehnyt syntiä! Biden heitti tammikuussa pitämässään puheessa The Guardianin mukaan.

– Mutta siellä, mistä minä olen kotoisin, en tiedä, miten mitään saadaan tehtyä ennen kuin alamme taas puhua toistemme kanssa.
Nuori senaattori

Pennsylvanian Scrantonissa syntyneen Bidenin vuosikymmeniä kestänyt ura Washington D.C:ssä alkoi vuonna 1973 vain 30-vuotiaana, kun hänet monien yllätykseksi valittiin senaattoriksi.

Senaattorikilpaa oli kuitenkin varjostanut suuri suru: Bidenin vaimo ja yksivuotias Naomi-tytär kuolivat auto-onnettomuudessa joulukuussa 1972. Bidenin kaksi poikaa loukkaantuivat turmassa ja mies vannoi virkavalansa Delawaren senaattorina Beau-poikansa sairaalavuoteen äärellä, CNN kertoo.


Senaattorina toimiessaan Biden oli muun muassa senaatin oikeuskomitean puheenjohtajana ja senaatin kansainvälisten suhteiden komitean puheenjohtajana.

Biden on virallisesti asettunut ehdolle demokraattien presidenttiehdokkaaksi kahdesti aiemmin.

Vuoden 1988 vaaleissa Biden joutui luovuttamaan, kun hän oli edellisenä vuonna lainannut puheessaan toista puhetta mainitsematta alkuperäistä lähdettä ja kertonut virheellisesti koulumenestyksestään. Biden veti ehdokkuutensa alle neljä kuukautta sen jälkeen, kun oli ilmoittanut pyrkivänsä presidenttiehdokkaaksi.


Sammakoita suusta

Biden pyrki toistamiseen demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2008 vaaleissa. Hän ei alun alkaenkaan ollut vahvoilla Barack Obamaa ja Hillary Clintonia vastaan eivätkä muutamat harkitsemattomat möläytykset auttaneet asiaa.

– (Hän) on ensimmäinen valtavirran afroamerikkalainen, joka ilmaisee itseään hyvin ja on välkky, siisti ja mukavannäköinen mies. Sehän on kuin satukirjasta, Biden sanoi Observerin haastattelussa Obamasta ja nostatti myrskyn.

Harkitsemattomat lausunnot ovat vainonneet Bidenia myöhemminkin.

Koska Biden ei onnistunut keräämään kannatusta, vetäytyi hän lopulta ehdokaskilvasta. Elokuussa 2008 Barack Obama ilmoitti, että varapresidenttiehdokas Biden tavoittelisi hänen kanssaan paikkaa Valkoisessa talossa. Obama näki Bidenin vetoavan tavallisiin ihmisiin.


Obama valittiin ja Biden toimi varapresidenttinä vuosina 2009–2017.

Sivussa 2016

Bideniä kohtasi toinen suuri suru toukokuussa 2015, kun hänen Beau-poikansa menehtyi syöpään 46-vuotiaana. Vaikka Bideniä oli povattu presidenttiehdokkaaksi vuoden 2016 vaaleihin, ei hän lopulta asettunut ehdolle poikansa kuoleman takia.

Biden perusteli myöhemmin päätöstään sillä, että presidentiksi haluavien on kyettävä vastaamaan kahteen kysymykseen.


– Ensimmäiseksi, uskovatko he olevansa pätevin ihminen siihen? Uskoin, että olisin ollut, Biden sanoi ABC Newsin mukaan vuonna 2017.

– Mutta olinko valmis antamaan koko sydämeni, koko sieluni ja kaiken huomioni yritykselle? Tiesin, etten ollut.

Biden sanoi harmittelevansa sitä, ettei ollut presidentti, mutta sanoi tehneensä oikean päätöksen olemalla asettumatta ehdolle.

Suosittu ja syytetty

Nyt Biden lähtee demokraattien presidenttiehdokaskilpaan ennakkosuosikkina. Mielipidemittauksissa hän on jo pitkään ollut kärjessä, vaikkei hän ollut vielä sanonut, aikooko pyrkiä presidentiksi vai ei.


Suurinta Bidenin kannatus on vanhempien aikuisten ja etnisten vähemmistöjen keskuudessa. Vajaa kolmasosa yli 55-vuotiaista aikuisista sanoi äänestävänsä Bideniä muiden ehdokkaiden sijaan Reutersin ja Ipsosin tuoreessa kyselyssä. 30 prosenttia etnisten vähemmistöjen edustajista sanoi kannattavansa Bidenin ehdokkuutta.

Toisaalta Bidenin suosiota saattaa nakertaa kohu, jossa useat naiset syyttivät Bidenin koskettaneen heitä epäsopivalla tavalla tai aiheuttaneen heille muuten epämukavan olon. Biden vastasi naisten syytöksiin videolla, jossa vakuutti kunnioittavansa jatkossa ihmisten henkilökohtaisia rajoja.

– Kuulen, mitä he sanovat, ymmärrän sen ja tulen jatkossa olemaan paljon tietoisempi siitä, se on minun vastuuni. Minun vastuuni ja kannan sen, Biden sanoi.

Ikä ja historia myös rasite

Bidenin vahvuus, pitkä poliittinen ura, voi olla myös hänelle taakaksi. Biden muun muassa äänesti Irakin sodan puolesta, vaikka sittemmin muutti mieltään.

Odotettavissa myös on, että esille nousee se, kuinka aggressiivisesti Biden kuulusteli senaatin oikeuskomitean kuulemisessa naista, joka oli syyttänyt korkeimman oikeuden tuomariksi ehdolla ollutta Clarence Thomasia seksuaalisesta ahdistelusta. Biden kommentoi asiaa jo maaliskuussa ja sanoi toivovansa, että olisi voinut tehdä jotain.

The New York Timesin mukaan Bidenin kommentti herätti kuitenkin ihmetystä, sillä senaatin oikeuskomitean puheenjohtajana hän olisi voinut vaikuttaa siihen, miten naista kuullaan.


Bideniä vastaan saattaa puhua myös miehen ikä. Hän olisi Yhdysvaltojen historian vanhin presidentti. Tällä hetkellä vanhin on presidentti Donald Trump, joka oli 70-vuotias astuessaan virkaan. Ironista on, että Bidenin aloittaessa poliittisen uransa hänen ikänsä oli myös tuolloin monille kynnyskysymys.

– Hänen uransa alussa häntä usein kritisoitiin siitä, että hän oli liian nuori asettumaan ehdolle, Bidenistä kirjan kirjoittanut Jeff Wilser sanoi The Guardianin haastattelussa maaliskuussa.

– Kuinka siistiä olisi, että hän päättäisi uransa voittamalla jälleen toiset vaalit, joissa hänen ikänsä oli ongelma.


Rahankeruu vasta alulle

Bidenin yksi suuri kompastuskivi on raha. Vuonna 2007 miehen oli vaikea saada lahjoittajien tukea. Esimerkiksi senaattori Bernie Sanders, joka myös tavoittelee demokraattien presidenttiehdokkuutta, on kerännyt jo nyt yhteensä yli 26 miljoonaa dollaria vaalikamppailua varten. Sanders on erittäin suosittu vasemman laidan demokraattien keskuudessa ja tällä hetkellä Bidenin pahin kilpakumppani.

Myös toinen vahva ehdokas demokraattien presidenttiehdokkaaksi, Kalifornian senaattori Kamala Harris on saanut kerättyä jo yli 12 miljoonaa dollaria kampanjarahaa.

The New York Timesin mukaan Bidenin kampanjabudjetti on tällä hetkellä kirjaimellisesti olematon: 0 dollaria.