Putin ja Kim aloittivat ydinasekeskustelunsa – Putin teki epätyypillisen tempun ennen huipputapaamista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin ja Kim aloittivat ydinasekeskustelunsa – Putin teki epätyypillisen tempun ennen huipputapaamista

Julkaistu: 25.4.2019 8:54

Putin tunnetaan myöhästelystään, mutta nyt oli toisin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat aloittaneet huipputapaamisensa Vladivostokissa kättelyllä ja lyhyillä kommenteilla medialle.

Kim Jong-un ja Vladimir Putin tapasivat ensi kertaa.

Putin toivotti Kimin tervetulleeksi Venäjälle ja sanoi toivovansa, että tapaaminen ”auttaa ymmärtämään paremmin, mitä Korean niemimaan rauhan saavuttamiseksi tarvitaan ja miten Venäjä voi tukea prosessia”.

Keskusteluiden on etukäteen arveltu painottuvan Pohjois-Korean ydinaseriisuntaan, vaikka asialistalla on myös kahdenväliset suhteet.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain ydinaseneuvottelut ovat jäissä Kimin ja Donald Trumpin epäonnistuneen huippukokouksen jäljiltä, ja Kimin uskotaan hakevan Venäjältä selkänojaa kansainvälisen asemansa pönkittämiseksi. Putin kiittelikin Kimiä heti alkuun tämän ”pyrkimyksestä sekä kehittää dialogia Koreoiden välillä että normalisoida Yhdysvaltain-suhteet”.

Kim oli virallisessa kättelykuvassa kivikasvoinen, Putin muikea.

Asiantuntijat eivät odota huipputapaamiselta merkittäviä tuloksia, sillä Venäjää sitovat YK:n turvaneuvoston Pohjois-Korealle langettamat pakotteet. Venäjä on tosin ehdottanut niiden lieventämistä palkintoja Pohjois-Korean ydinkoealueen purkamisesta.

– Kauppasuhteissamme on paljon kehittämisen varaa, Putin totesi.

Kim Jong-un totesi haluavansa vahvistaa maiden välejä

– Kun koko maailma katsoo Korean niemimaata, meille on luvassa erittäin merkityksellinen vuoropuhelu.

Putinin ja Kimin neuvottelut käydään paikallisella yliopistolla. Kim saapui Vladivostokiin jo edellisenä päivänä junalla maiden rajan yli.

Huipputapaamisen aluksi Putin soi Kimille jotain mitä häneltä ei usein ole nähty. Putin on pahamaineisen kuuluisa siitä, että hän antaa joskus muiden johtajien odottaa saapumistaan. Vladivostokissa oli toisin, sillä Putin saapui kokousareenalle Reutersin toimittajan mukaan peräti puoli tuntia ennen Kimiä.

Putin saapui tapojensa vastaisesti hyvissä ajoin kokousareenalle, joka sijaitsee Russkyn saarella Vladivostokissa.

Johtajat tapaavat torstaina ensimmäistä kertaa.

Putin tapasi Pohjois-Korean johtajan kahden kesken viimeksi vuonna 2002, kun vastaparina oli Kim Jong-il.