Kun poliisit saapuivat, Fatima räjäytti itsensä ja lapsensa – miljonäärimies ja tämän veli olivat Sri Lankan hotelli-iskujen tekijöitä

Shangri-La ja Cinnamon Grand -hotelleihin tehtyjen itsemurhaiskujen tekijöiksi on paljastunut pääkaupunki Colombon varakkaimpiin kuuluvan muslimiperheen kaksi poikaa.

25.4.2019 5:15

Ainakin 359 ihmisen hengen vaatineiden Sri Lankan pommi-iskujen osallisena on myös yksi pääkaupunki Colombon varakkaimmista muslimiperheistä.

Rauhallisella Mahawela Gardensin -esikaupunkialueella sijaitsevassa kolmikerroksisessa valkoisessa huvilassa perheineen asuneet veljekset Inshaf, 33, ja Ilham Ibrahim, 31, on tiedotusvälineiden mukaan tunnistettu Shangri-La ja Cinnamon Grand -hotelleihin tehtyjen itsemurhaiskujen tekijöiksi.

Poikien isä on tunnettu ja vaikutusvaltainen colombolainen maustevientiyrityksen perustaja, jonka lähipiiriin kuuluu myös hallituksen ministereitä ja Sri Lankan entinen presidentti. Hän on myös ollut mukana vasemmistolaisen JVP-puolueen toiminnassa. Poliisi on pidättänyt myös isän ja kolmannen pojan kuulusteltavaksi. Kaikkiaan perheeseen kuului kuusi poikaa ja kolme tytärtä.

”Miljonääriyrittäjäksi” kuvailtu vanhempi veli toimi mausteyrityksen vientijohtajana ja pyöritti omaa kuparialan yritystä Colombossa. Yrityksen tehdaskiinteistön uskotaan myös käytetyn pommien valmistamiseen tai kokoamiseen.

Poliisi on pidättänyt yli 100 ihmistä epäiltynä osallisuudesta iskuihin. Kuvassa Shangri-La-hotelli iskun jälkeen sunnuntaina

Poliisi uskoo veljesten toimineen yhteistyössä muiden iskujen suunnittelijoiden ja toteuttajien kanssa ”perhesoluna”. Lehtitietojen mukaan Inshaf keskittyi lähinnä perheen yritysten pyörittämiseen, kun taas nuorempi veli Ilham toi avoimesti esiin kiihkeän uskonnollisia näkemyksiä. Hän on myös osallistunut iskuista epäillyn NTJ-järjestön kokouksiin.

Nuoremman veljen epäilläänkin ”aivopesseen” tai muuten houkutelleen isoveljensä mukaan islamistien toimintaan.

Isoveli Inshafin ratkaisu nielaisi myös hänen koko perheensä. Kun poliisi teki rynnäkön perheen kotiin sunnuntai-iltana, hänen raskaana ollut vaimonsa Fatima räjäytti pommiliivin. Räjähdyksessä kuoli myös perheen kolme lasta ja kolme poliisia.

Tieto perustuu intialaisen First Post -lehden intialaisista tiedustelulähteistä saamiin tietoihin. Asiasta on kertonut myös ainakin Washington Post ja Daily Telegraph.

Uutistoimisto Reuters sen sijaan on kertonut nimettömiin lähteisiin nojaten toisenlaisen version tapahtumista. Reutersin lähteen mukaan perheen asunnon pommin olisikin räjäyttänyt Ilham Ibrahim surmaten samalla Fatiman lapsineen.

Pääsiäissunnuntaina Sri Lankassa tehtiin kaikkiaan kahdeksan pommi-iskua kolmeen kirkkoon ja neljään luksushotelliin.

Poliisi on ottanut kiinni yli 100 ihmistä iskuihin liittyen. Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olleensa iskujen takana.

Lähteet: Reuters, AFP, Mirror Online, Firstpost, The Sydney Morning Herald

Juttua muokattu klo 8.15: Lisätty Reutersin lähteen väite, että Ilham Ibrahim olisi räjäyttänyt pommin perheen asunnossa poliisin saapuessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?