Notre Damen palon syy yhä mysteeri – poliisi tutkii katedraalin raunioista löytyneitä seitsemää tupakantumppia

rac

Julkaistu:

Rakennusyrityksen edustaja kiistää, että tupakantumppi olisi voinut aiheuttaa Notre Damen tuhoisan tulipalon.
Tulipalossa pahoja vaurioita saaneen Notre Damen katolla työskennelleet rakennustyöntekijät tupakoivat katolla kielloista huolimatta, Reuters uutisoi. Rakennusfirma Les Bras Frèresin edustaja kertoi, että jotkut rakennustelineet pystyttäneen yrityksen työntekijöistä olivat kertoneet poliisille tupakoineensa ”joskus” katolla, vaikka tupakointi alueella on kielletty.

– Me tuomitsemme sen. Mutta palo sai alkunsa rakennuksen sisältä...joten yrityksellemme tämä ei ole hypoteesi, tupakan tumppi ei sytyttänyt Notre Damen paloa, Marc Eskenazi kertoi.

AFP:lle Eskenazi kertoi työntekijöiden jättäneen noudattamatta tupakointikieltoa, sillä korkeasta rakennuksesta kesti kauan päästä alas.

Ranskalaislehti Le Canard Enchaine oli aiemmin uutisoinut, että poliisit olivat löytäneet seitsemän tupakantumppia palaneesta katedraalista. Tutkintaa lähellä oleva lähde vahvistaa tiedon myös Reutersille.

Eskenazi ihmetteli, miten tulen tuhoamasta katedraalista oli edes löydetty tupakantumppeja.

– Jos tupakantumpit ovat selvinneet siitä infernosta, en tiedä, mistä materiaalista ne on tehty.

Eskenazin mukaan oli mahdotonta, että tupakantumppi olisi voinut sytyttää tulipalon. Hän myös sanoi, että kaksi korjaustöiden ajaksi rakennettua tilapäistä hissiä toimivat eikä niissä ollut merkkiä oikosulusta tai vastaavasta.

CNN uutisoi poliisilähteeseen nojaten viime sunnuntaina, että palon uskotaan syttyneen katon keskivaiheilta, läheltä sittemmin romahtanutta tornia. Lähteen mukaan tutkinnassa keskitytään erityisesti paloilmoitinjärjestelemän toimintaan sekä tilapäisiin hisseihin. Lähde ei kuitenkaan avannut tarkemmin, miksi nämä yksityiskohdat kiinnostivat poliiseja.
Aiemmin on kerrottu, että tutkijat epäilevät sähkölaitteessa tapahtuneen oikosulun olevan syynä Notre Damen tuhoon.

Viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet palon syttymissyytä.

Pariisin syyttäjänvirastosta sanottiin keskiviikkona, ettei mitään vaihtoehtoa syttymissyystä ole vielä suljettu pois.

Notre Damen katedraali Pariisin keskustassa kärsi mittavat vahingot 15. huhtikuuta syttyneessä tulipalossa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut, että katedraali jälleenrakennetaan viidessä vuodessa.