NYT: Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden ministeri huolestui Venäjän vaikutusyrityksistä – kansliapäällikkö esti puhumasta presidentille

Julkaistu:

Yhdysvallat
The New York Timesin lähteiden mukaan presidentti yhdistää Venäjän vaikutusyrityksistä puhumisen siihen, että hänen vaalivoittonsa kyseenalaistetaan.
Aiemmin huhtikuussa pestinsä jättänyt Yhdysvaltojen kansallisesta turvallisuudesta vastannut ministeri Kirstjen Nielsen oli yhä enemmän huolissaan Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen tuleviin presidentinvaaleihin, The New York Times kertoo. Presidentti Donald Trumpin kansliapäällikkö Mick Mulvaney kuitenkin sanoi, ettei aihetta kannattanut nostaa esille presidentin ollessa läsnä.

Amerikkalaislehden lähteet kertovat, että Mulvaney sanoi Nielsenille presidentin yhdistävän edelleen julkisen keskustelun Venäjän aktiivisuudesta edellisten presidentinvaalien aikaan kysymyksiin hänen voittonsa laillisuudesta.


Nielsen oli huolestunut Venäjän toimista erityisesti Yhdysvaltojen välivaalien aikaan. Tuolloin Venäjä muun muassa etsi uusia tapoja jakaa amerikkalaisia sosiaalisen median avulla, teki hakkerointiyrityksiä ja ohjasi uudelleen internet-liikennettä ja soluttautui sähköverkkoihin.

Venäjän toimet nousivat jälleen tapetille erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportin myötä. Raportissa Mueller kuvailee muun muassa, kuinka venäläinen trolliarmeija vuosien ajan yritti aiheuttaa eripuraa Yhdysvalloissa ja tuki Trumpin valintaa presidentiksi.

Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisön mukaan Venäjä on jatkanut vaikutusyrityksiä vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeenkin. Alkuvuonna julkaistussa kirjallisessa uhka-arviossa todettiin, että Venäjän kyky toteuttaa kybervakoilua ja vaaleihin vaikuttamista on samanlainen vuoden 2016 vaalien aikaan. Suurempi huoli tiedustelujohtajien mukaan kuitenkin on, että Venäjä kykenee kyberhyökkäyksiin, jotka aiheuttaisivat vahinkoa Yhdysvaltojen siviili- ja sotilasinfrastruktuurille.

Myös asiantuntijat ovat varoittaneet, että Yhdysvallat on yhä altis pyrkimyksille vaikuttaa tuleviin vaaleihin.

– Olemme paremmin valmistautuneita siinä suhteessa, että olemme paremmin tietoisia. Mutta olemme vain vähän paremmin valmistautuneita, mitä tulee todelliseen turvallisuuteen, entinen Nato-suurlähettiläs ja eläköitynyt armeijan kenraaliluutnantti Doug Lute varoitti Financial Timesin haastattelussa maaliskuun lopussa.

Professori J Alex Halderman totesi, että suurin osa osavaltioista käyttää edelleen vaaliteknologiaa kuten äänestyskoneita, jotka ovat vanhentuneita. Halderman siteerasi senaatin tutkimusta, jonka mukaan Venäjä pääsi vuonna 2016 äänestäjien rekisteröintijärjestelmiin useissa osavaltioissa. Venäjän ei tiedetä manipuloineen äänestäjien tietoja, mutta pelkästään pääsy järjestelmiin on Haldermanin mukaan huolestuttavaa.

– Jos he olisivat tehneet niin huomaamatta, se olisi aiheuttanut valtavan kaaoksen vaalipäivänä. Olimme onnekkaita, ettei Vladimir Putin päättänyt vääntää siitä vivusta, Halderman sanoi.