Minne jäi Kim Jong-unin oikeana kätenä pidetty diplomaatti? Pohjois-Korean johtajan huhutaan siirtäneen ”vakoilumestarina” tunnettu mies syrjään

Julkaistu:

Kim Yong-cholia ei nähty keskiviikkona Vladivostokissa, jossa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.
Pohjois-Korean johtajan oikeana kätenä pidetty Kim Yong-chol ei ollut Kim Jong-unin mukana, kun tämä saapui panssaroidulla yksityisjunallaan Venäjän Vladivostokiin keskiviikkona, Reuters uutisoi. Kim Jong-un tapaa torstaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Kaksikon on määrä keskustella etenkin ydinaseriisunnasta Korean niemimaalla.

Kim Yong-chol on aiemmin ollut usein mukana Kim Jong-unin tekemillä valtiovierailuilla. Mies on vieraillut neljästi Kiinassa ja hän oli mukana sekä Singaporessa että Vietnamissa, kun Kim Jong-un tapasi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin.

Eteläkorealaisen kansanedustajan mukaan Pohjois-Korea olisi päätynyt korvaamaan Kim Yong-cholin sen jälkeen, kun Trumpin ja Kim Jong-unin tapaaminen Hanoissa helmikuun lopussa keskeytyi ilman, että osapuolet pääsivät sopimukseen. Kim Yong-chol on johtanut ydinaseneuvotteluita Yhdysvaltojen kanssa ja on vieraillut myös itse Yhdysvalloissa neuvotteluissa,vaikka häneen kohdistuukin pakotteita.


Parlamentin tiedustelukomitean varapuheenjohtajan Lee Hye-hoonin mukaan Kim Yong-chol sai syyt niskoilleen siitä, että helmikuinen huipputapaaminen epäonnistui. Leen mukaan Kim vaikuttaa joutuneen ”sensuroiduksi” huipputapaamisen jälkeen.

Eteläkorealaisen uutistoimiston Yonhapin mukaan Kim Yong-chol on siirretty syrjään Pohjois-Korean suhteita Etelä-Koreaan seuraavan osaston johdosta ja hänet on nimitetty jäseneksi valtionasioita hoitavaan komissioon.


Eteläkorealaisen Sejong-instituutin tutkija Cheong Seong-chang pitää Kim Yong-cholin siirtämistä syrjään positiivisena merkkinä tulevien ydinaseneuvottelujen kannalta.

– Kim Jong-unin epärealistinen neuvottelustrategia Hanoissa osoitti, että hän ei ollut päässyt järkevään lopputulokseen, koska ne haukat peittivät hänen silmänsä ja tukkivat hänen korvansa.


Pohjois-Koreaa seuraava 38North-sivusto kuvaili jo tammikuussa Kim Yong-cholia ristiriitaiseksi hahmoksi. Kim tunnetaan pahamaineisena ”vakoilumestarina,” sillä hän johti ennen Pohjois-Korean tiedustelupalvelua RGB:tä.

– Hänellä on pitkä historia osallistumisesta Koreoiden välisiin sotilasneuvotteluihin ja on ollut osallisena Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisessä suhteessa, mutta hän ei ole koulutettu diplomaatti ja on muita, paljon kokeneempia diplomaattisia ammattilaisia (...), jotka olisivat ehkä sopivampia ja myöntyväisempiä Yhdysvalloille, sivusto analysoi.

Seitsemänkymppisellä Kim Yong-cholilla on ollut vuosikymmenten ajan läheinen suhde Pohjois-Koreaa johtavaan sukuun ja hän toimi aikoinaan johtajaperheen henkivartijana. Mies myös valvoi Kim Jong-unin sotilaskoulutusta Kim Il-sungin yliopistossa 2000-luvun alussa.


Reutersin haastatteleman eteläkorealaisen viranomaisen mukaan oli kutienkin liian aikaista vetää johtopäätöksiä Kim Yong-cholin poliittisesta tulevaisuudesta ja siitä, miten käy ydinaseneuvotteluille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt