Zelenskyn Olena-vaimon epäuskoinen reaktio, kun tv-presidentti kertoi pyrkivänsä oikeaksi presidentiksi: ”Oletko tullut hulluksi?”

Julkaistu:

Volodymyr Zelenskyn Olena-vaimolta jäi asunto Venäjän valtaamalle Krimille.
Ukrainan uuden presidentin vaimo Olena Zelenska ei ollut aluksi mielissään, kun hän kuuli miehensä päättäneen lähteä ehdolle presidentinvaaleihin.

– Oletko tullut hulluksi? vaimo kertoi kysyneensä Volodymyr Zelenskyltä.

Zelensky tunnetaan Ukrainassa ennen muuta hänen presidentinroolistaan suositussa tv-sarjassa Kansan palvelija. Olena-vaimo on yksi sarjan käsikirjoittajista ja lehtitietojen mukaan juuri hän on ideoinut paljon miehensä kuvitteellista presidentin roolia tv-sarjaan.

Lue lisää: Tällainen on Ukrainan uuden presidentin vaimo: Olena, 41, loi miehensä presidenttihahmon ja kirjoitti tälle sketsejä

BBC Ukrainan haastattelussa Olena Zelenska tunnustaa kuitenkin, että hänellä ei ollut enää mahdollisuutta puhua miestään ympäri. Hänen mukaansa Zelenskyä on mahdoton käännyttää, kun tämä on jonkin päätöksen tehnyt.

– Se on hänen luonteenpiirteensä, vaimo kertoi.

Zelenskyn ukrainan kielen taito on herättänyt myös keskustelua Ukrainassa vaalikampanjan aikana, sillä se ei ole täydellinen. Zelensky puhuu kyllä ukrainaa, mutta vaikeimmissa puheenaiheissa tai kiihtyessään hän vaihtaa mieluummin kielen venäjäksi.

Zelenskyn vaalivoiton jälkeen Olena-vaimo kertoi ukrainalaisille viestimille, että heidän perheensä etsii parhaillaan ukrainan kielen opettajaa.

Vaimon mukaan ukrainan kieli ei ollut heillä kummallakaan perheen äidinkieli, joten kieltä on opiskeltava nyt myöhemmällä iällä.

Sekä Zelensky että hänen vaimonsa ovat syntyneet 1978 Keski-Ukrainassa Kryvyi Rihin kaupungissa. He elivät siis lapsuutensa Neuvostoliitossa, jossa ukrainan kielen asema oli heikko. Olenan mukaan hän kuuli ukrainan kirjakieltä ensi kerran vasta toisella luokalla koulussa, kun sitä alettiin opettaa.

– Me emme voi muuttaa menneisyyttämme. Niin se vain oli, vaimo selitti Obozrevatel-lehdelle.

Zelenskyn venäjänkielisyys on ollut yksi syy sille, miksi Ukrainassa asuvat venäjänkieliset ovat nähneet hänessä paremman vaihtoehdon kuin voimakkaan ukrainalaismielisessä Petro Poroshenkossa.

Zelensky ei ole kuitenkaan ainakaan julkisissa lausunnoissaan ollut mitenkään erityisen Venäjä-myönteinen. Yksi konkreettinen syy tälle saattaa olla jopa se, että perheeltä jäi omaisuutta Venäjän valtaamalle Krimille.

Zelenskyn virallisessa veroilmoituksessa mainitaan, että hänen vaimollaan on Krimin Jaltan lähellä Livadijassa 130 neliömetrin suuruinen asunto sekä auton parkkipaikka. Vaimo oli hankkinut asunnon 2013 eli juuri ennen kuin Venäjä valtasi Krimin ja liitti sen itseensä keväällä 2014.

Zelenskyn perheellä on virallisten tulotietojen mukaan myös 353 neliömetrin suuruinen asunto Ivankovitshin kylässä Kiovan lähellä sekä 132 neliömetrin asunto Kiovassa. Zelenskyllä on Kiovassa myös kaksi muuta asuntoa, suuruudeltaan 255 neliötä ja 199 neliötä, ja hänen vaimollaan on vielä yksi 284 neliömetrin asunto Kiovassa. Pariskunta vuokraa lisäksi 92 neliön asuntoa Britanniasta.

Pariskunnan omaisuusselvityksessä on eritelty myös kummankin omistamat arvokellot. Zelenskyllä on Rolex, Breguet, Bovet, Piaget ja Tag Heuer, kun taas vaimolla on Breguetin kello ja Graffin timanttisormus ja -korvakorut.

Zelensky ajaa Land Roverilla ja hänen vaimollaan on Mercedes-Benz S.

Zelenskyllä on omistuksia useissa elokuva- ja showmaailman yrityksissä, kuten Kinokvartal, Studio Kvartal-95, Liga Smeha, Animaatiostudio 95, Fish-house, Invest anima ja Gaudi studio. Pariskunnan omistuksessa tai osaomistuksessa on myös filmialan yrityksiä, joiden kotipaikka on Kyproksella, Italiassa ja Belizessä.