Patsaiden tärvelijöistä itsemurhapommittajiksi? Tällainen on Sri Lankan iskuista epäilty salaperäinen ryhmittymä – ”täyttävät kaikki tunnusmerkit”

Pommi-iskuista epäillään pientä, lähes tuntematonta islamistiryhmää. Tekotapa viittaa Al-Qaidan tai Isisin apuun.

23.4.2019 5:59

Sri Lankan presidentin, Maithripala Sirisenan toimisto ilmoitti maanantaina väliaikaisen poikkeustilan julistamisesta. Se antaa poliisille ja armeijalle erityisvaltuuksia sunnuntain terrori-iskujen tutkinnassa.

Interpol ilmoitti lähettävänsä asiantuntijaryhmän osallistumaan Sri Lankan pommi-iskujen tutkintaan maan viranomaisten pyynnöstä.

– Interpolin maailmanlaajuisen verkoston avulla saatamme löytää ratkaisevia tietoja iskujen tekijöiden tunnistamiseksi, perusteli Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock.

Toistaiseksi mikään taho ei ole ilmoittautunut sunnuntaisten, liki 300 ihmistä surmanneiden iskujen tekijäksi.

Sri Lankan hallitus ilmoitti epäilevänsä paikallista radikaalia NTJ-muslimiryhmää.

Tutkinnassa ovat ryhmän mahdolliset yhteydet ulkomaille. Terrorismiasiantuntijoiden mielestä iskujen ammattimainen toteutustapa viittaa Al-Qaidan tai Isisin osallisuuteen.

 Emme usko, että näin pieni paikallinen ryhmittymä voisi toteuttaa tällaisen iskun yksin.

Tutkinnasta ei ennusteta helppoa, sillä NTJ:stä, eli National Thowheeth Jama’ath-ryhmittymästä tiedetään ennalta hyvin vähän.

NTJ on ollut tunnettu lähinnä maineestaan Buddha-patsaiden tärvelijöinä. Tämä on johtunut pitkään jatkuneista kiistoista radikaalien buddhalaisjohtajien kanssa. NTJ:n arvellaan syntyneen erottuaan toisesta kovan linjan islamistiryhmittymästä Sri Lanka Thowheed Jamathista (SLTJ).

22 miljoonan asukkaan Sri Lanka on uskonnollisesti pääosin buddhalainen maa. Buddhalaisia on yli 70 prosenttia, hinduja 12,6 ja muslimeita alle 10 prosenttia väestöstä. Osa sunnuntain iskujen uhreista oli Sri Lankan kristittyjä, joita maan väestöstä on vain noin 7 prosenttia.

Sri Lankassa käytiin vuosikymmeniä veristä sisällissotaa, jossa toinen osapuoli olivat itsenäisyyttä tavoitelleet tamilit. He ovat kuitenkin pääosin hinduja ja sota päättyi hallituksen joukkojen voittoon jo kymmenen vuotta sitten.

Sri Lankan viranomaiset olivat maanantaihin mennessä pidättäneet 24 henkilöä epäiltyinä osallisuudesta iskuihin. Samalla yritetään jäljittää NTJ:n oletettuja ulkomaisia tukijoita.

– Emme usko, että näin pieni paikallinen ryhmittymä voisi toteuttaa tällaisen iskun yksin, huomautti hallituksen edustaja, ministeri Rajitha Senaratne.

Hän kertoi eilen, että viranomaiset olivat saaneet ”useita varoituksia ulkomaisilta tiedustelutahoilta isku-uhasta”.

Viestintäministeri Harin Fernando julkisti Twitterissa asiakirjan, joka oli lähetetty Sri Lankan poliisijohdolle 11. huhtikuuta.

Raportissa varoitetaan nimeltä mainiten NTJ:n suunnittelevan iskuja kirkkoja ja Intian suurlähetystöä vastaan. Raportissa sanotaan ryhmän toimivan saarnaaja Mohamed Zahranin johdolla.

New Yorkissa toimivan, kansainvälisiä turvauhkia analysoivan Soufan Centerin mukaan Sri Lankan iskut täyttävät kaikki salafisti-jihadisti-ryhmien terroritekojen tunnusmerkit. Niissä paikalliset ryhmät ovat aina saaneet ulkomaista tukea.

– Tällaisten iskujen tavoitteena on lietsoa uskontoryhmien välistä vihaa ja horjuttaa kohdemainen hallintoa, todettiin Soufan Centerin tammikuussa julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan Al-Qaida ja Isis pyrkivät rekrytoimaan uusia seuraajia Etelä-Aasiassa. Terrorijärjestöjen levittämässä propagandassa korostetaan ”muslimien kohtaamaa epäoikeudenmukaisuutta Bangladeshissa, Myanmarissa, Intiassa ja Sri Lankassa”.

– Kyse ei ole separatistisesta liikkeestä. Kyse on uskonnosta ja rankaisemisesta, sanoi johtaja Anne Speckhard kansainvälisestä väkivaltaisten ääriliikkeiden tutkimuskeskuksesta (ICSVE) New York Timesille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?