Roomassa paljastettiin ensimmäistä kertaa 300 vuoteen rappuset, joita Jeesuksen väitetään kävelleen tuomiolleen – seurasi konttaajien ruuhka

rac

Julkaistu:

Legendan mukaan Pontius Pilatuksen portaat toi Roomaan Pyhä Helena. Ne ovat esillä kahden kuukauden ajan.
Italian Roomassa on voinut kontata tänä pääsiäisenä Scala Sanctalla eli ”Pyhällä portaikolla” ensimmäistä kertaa lähes 300 vuoteen, uutisoivat muun muassa Reuters ja CNN.

Portaat ovat olleet puukotelon alla suojassa. Portaita on kunnostettu viimeisen kuuden vuoden ajan ja se maksoi lähes 2 miljoonaa euroa, Reuters uutisoi.

Tarinoiden mukaan Jeesus käveli kyseisillä portailla ennen kuin hän sai tuomionsa Pontius Pilatukselta. Uskomusten mukaan portaat olivat osana Pontius Pilatuksen palatsia Jerusalemissa. Pilatus tuomitsi Jeesuksen kuolemaan, ja hänet ristiinnaulittiin.

Legendojen mukaan portaat Roomaan toi vuonna 326 keisari Konstantinus Suuren äiti Pyhä Helena.

Paavi Innocentius XIII määräsi rappuset koteloitavaksi vuonna 1723, koska riskinä oli, että pyhiinvaeltajat aiheuttaisivat niille entisestään tuhoa. Portaiden kunnostajat ovat löytäneet puukotelon alta pyhiinvaeltajien jäljiltä muun muassa kolikoita ja paperisia rukouspyyntöjä. Joissakin kohdissa portaita oli jopa 15 senttimetrin syvyisiä kulumia, mitkä johtuvat siitä, että sukupolvi katolilaisia toisensa jälkeen on hivuttautunut portaita ylös.

Portaista löytyi myös kolme ristiä, jotka osoittavat tarinoiden mukaan paikat, joihin Jeesuksen verta tippui, Telegraph-lehti uutisoi.

Portaat sijaitsevat lähellä yhtä Rooman suurinta basilikaa, Lateraanin Pyhän Johanneksen kirkkoa. Restauroinnin toteutti joukko Vatikaanin museoiden asiantuntijoita.


Marmorirappusissa on 28 askelmaa. Tosiuskovaiset menevät portaita pitkin rauhallisesti ja kontaten. He käyttävät kenkäsuojuksia. Perinteen mukaan pyhiinvaeltajat saavat syntejään soviteltua, jos he menivät portaat kontaten.

Italiassa asuvassa filippiiniläisnainen Mila Agros lähes kyynelehti, kun pääsi kokemaan ainutkertaisen kokemuksen. Se loi uskoa hänen ”kärsimyksiin, pyyntöihin ja syvimpiin rukouksiin”.

Portaat peitetään jälleen kesäkuussa.