Lenkkeilijän raiskaus New Yorkissa kuohutti 30 vuotta sitten – Trump vaati kuolemanrangaistusta, syyttömät pojat tuomittiin

Aikoinaan suuren kohun synnyttäneestä Keskuspuiston raiskaustapauksesta on kulunut 30 vuotta.

Keskuspuiston raiskaustapauksesta on kulunut 30 vuotta.

20.4.2019 13:10

Pankissa työskennellyt 28-vuotias Trisha Meili lenkkeili New Yorkin keskuspuistossa 19. huhtikuuta 1989, kun hänen kimppuunsa hyökättiin. Nainen raiskattiin ja pahoinpideltiin raa’asti kivellä lyömällä, minkä jälkeen hänet jätettiin kylmään puistoon virumaan ilman vaatteita.

Hyökkäyksen uhriksi joutunut nainen löydettiin tunteja myöhemmin, ja hyökkäyksestä saamien vammojen lisäksi hän kärsi hypotermiasta. Kiveniskusta vakavan aivovamman saanut ja koomaan 12 päiväksi vaipunut nainen selvisi, mutta ei muistanut mitään tapahtuneesta eikä hyökkääjästä tai hyökkääjistä.

Samaan aikaan pääasiassa mustista ja latinotaustaisista nuorista koostunut joukko oli viettänyt aikaa rötöstelemällä Keskuspuistossa. Illan aikana noin kolmenkymmenen nuoren joukkio hyökkäsi useiden lenkkeilijöiden ja pyöräilijöiden kimppuun, pahoinpidellen ja ryöstäen uhrejaan.

Vielä samana iltana poliisi otti kiinni viisi 14–16-vuotiasta poikaa, joita kuulusteltiin sekä ryöstöistä että samana iltana tapahtuneesta raiskauksesta. Useita tunteja jatkuneiden ja intensiivisten kuulustelujen seurauksena pojat myönsivät syyllisyytenä hyökkäyksiin ja sanoivat olleensa osallisina myös raiskauksessa.

Poliisin tutkinnan yhteydessä vuonna 1989 ottama kuva paikasta, jossa raiskaus tapahtui New Yorkin Keskuspuistossa.

Raymond Santana, Yusef Salaam, Korey Wise, Kevin Richardson ja Antron McCray tuomittiin hyökkäyksestä vankilaan.

Rikospaikalta kerätty DNA-aineisto viittasi poikien sijaan yksittäiseen, toistaiseksi tuntemattomaan raiskaajaan. Viikkoja pidätyksen jälkeen pojat peruivat tunnustuksensa ja sanoivat poliisin painostaneen heitä.

1990-luvun vaihteessa rikollisuus oli iso ongelma New Yorkissa, ja tapauksesta muodostui sen ajan symboli kaupungin turvattomuudelle. Central Park Five (Keskuspuiston viisikko) -nimellä kutsuttujen alaikäisten poikien nimet ja kuvat julkaistiin poikkeuksellisesti jo ennen virallisten syytteiden nostamista. New York Times kutsui tapauksia ”1980-luvulla eniten julkisuutta saaneiksi rikoksiksi”.

Antron McCary ja Kharey Wise kiinnioton jälkeen matkalla poliisiasemalle. Epäiltyjen nuoresta iästä huolimatta tapaus sai runsaasti julkisuutta.

Kiivaaseen julkiseen keskusteluun otti osaa myös Donald Trump, joka jo tuolloin oli harkinnut politiikkaan lähtemistä. Toukokuussa 1989, 12 päivää tapahtuneen jälkeen Trump osti neljään New Yorkin suurimpaan sanomalehteen koko sivun kokoisen mainoksen, jossa hän vaati kuolemantuomion palauttamista New Yorkin osavaltioon.

Tunteikkaassa viestissään Trump kirjoitti haluavansa hyökkääjistä näiden nuoresta iästä välittämättä esimerkin, joka voisi estää muita tekemästä samanlaisia tekoja jatkossa. Ilmoituksessa Trump ei suoraan vaatinut kiinniotettujen poikien teloittamista, mutta teki selväksi haluavansa näille ankaran rangaistuksen.

Donald Trumpin ostama lehtimainos jossa vaadittiin kuolemantuomion palauttamista.

DNA-todisteista ja perutuista tunnustuksista huolimatta viisikko sai vuonna 1990 7–13 vuoden vankeustuomiot.

Vuonna 2012 ilmestyneessä dokumenttielokuvassa The Central Park Five yksi pidätetyistä, tapahtumahetkellä 14-vuotias Raymond Santana kertoi, ettei hänellä ollut todellisuudessa mitään käsitystä siitä, mitä raiskatulle naiselle oli tuona iltana tapahtunut.

Santana kertoi poliisin uhanneen häntä elinikäisen vankeuden mahdollisuudella, jos hän ei tunnusta tekoa. Jopa 30 tuntia kestäneissä kuulusteluissa poliisit olivat kertoneet pojille näiden pääsevän vapaaksi jos he suostuvat kertomaan ryhmän muiden jäsenten syyllistyneen tekoon.

Alkoi käydä yhä selvemmäksi, etteivät poliisien tutkimukset ja viisikon saamien tuomioiden perusteet kestäneet päivänvaloa. Lopulta vuonna 2002 murhasta ja raiskauksista elinkautista vankeusrangaistusta istunut Matias Reyes tunnusti olleensa myös Keskuspuiston hyökkäyksen tekijä. Myös DNA-todisteet osoittivat hänet tekijäksi.

Vuonna 1990 tuomitut pojat, nyt jo kolmekymppiset miehet, vapautettiin syytteistä, kun osa heistä oli ehtinyt istua vankilassa koko kolmentoista vuoden ajan.

Kharey Wise ja Raymond Santana (kuvassa edessä) esittelivät syyttömyydestään saamia todistuksia New Yorkissa.

Raiskauksen uhriksi joutunut Trisha Meili paljasti henkilöllisyytensä vuonna 2003 julkaisemassaan omaelämäkerrassa, missä hän kertoi selviytymisestään. Meili on ajanut julkisuudessa raiskausten uhrien asiaa ja pitänyt luentoja elämästään.

Väärin perustein tuomitut miehet haastoivat New Yorkin kaupungin oikeuteen. Lopulta vuonna 2014 tuomari määräsi heille 41 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset tapahtuneesta. Ennen päätöstä viranomaiset olivat olleet varsin haluttomia myöntämään toimineensa väärin.

Trump taas on näihin päiviin saakka ollut sitä mieltä, että raiskauksesta alun perin tuomitut pojat ovat oikeasti teon takana.

– He myönsivät olevansa syyllisiä. Tutkinnan alun perin tehnyt poliisi piti heitä syyllisinä. Tämän tapauksen sopiminen suuresta todistemäärästä välittämättä on pöyristyttävää, Trump totesi vuonna 2016 presidenttikampanjansa aikana CNN-kanavalle antamassaan lausunnossa.

Raymond Santana, Yusef Salaam, ja Kevin Richardson vuonna 2014.

Trumpin kiistattomista DNA-todisteista piittaamattomat kommentit ovat hermostuttaneet vapautettuja miehiä ja keränneet rasismisyytöksiä Trumpia vastaan.

– Mitä meidän pitää vielä todistaa? Olen kyllästynyt todistelemaan syyttömyyttämme! En välitä siitä mitä tämä k***pää ajattelee, kirjoitti Raymond Santana Twitter-tilillään vuonna 2016.

Tapauksesta tehdyn dokumentin ohjaajiin kuuluva Ken Burns taas arveli, ettei Trump ymmärrä mitä väärin perustein annettu tuomio tarkoittaa.

Lähteet: New York Times, NBC News, CNN.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?