Trump määräsi Muellerille potkut, alaiset kieltäytyivät tottelemasta – 10 paljastusta Venäjä-tutkinnan raportista

rac

Julkaistu:

Yhdysvallat
Venäjä-tutkinnan loppuraportti paljastaa uutta tietoa presidentti Donald Trumpin ja tämän alaisten toiminnasta.
Yhdysvaltain oikeusministeriö julkaisi erikoissyyttäjä Robert Muellerin vetämän tutkinnan loppuraportin torstaina. Noin 400-sivuisesta raportista on poistettu kohtia, jotka liittyvät esimerkiksi vielä meneillään oleviin tutkintoihin tai vaarantavat yksityisyyttä.

Ilta-Sanomat kokosi kymmenen paljastusta Muellerin raportista.
1. Trump määräsi asianajajansa erottamaan Muellerin

Raportin mukaan 17. kesäkuuta 2017 Trump soitti Valkoisen talon asianajajalle Donald McGahnille kotiin ja vaati tätä erottamaan erikoissyyttäjä Muellerin tehtävästään. Presidentti perusteli määräystä sillä, että hänen mielestään Mueller ei toimi puolueettomasti.

McGahnin kerrotaan kieltäytyneen toteuttamasta määräystä, joka olisi voinut olla poliittisesti äärimmäisen vahingollinen presidentille. McGahn sanoi sen voivan olla uusi ”Lauantai-illan verilöyly”, viitaten 1970-luvulla nähtyyn episodiin, jossa presidentti Richard Nixonin hallinnon oikeusministeri ja apulaisoikeusministeri erosivat sen jälkeen kun Nixon oli määrännyt heitä erottamaan omia toimiaan tutkineen syyttäjän.


2. ”Tämä on loppuni presidenttinä”

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nimitettiin tehtäväänsä toukokuussa 2017, joka oli valtava isku Trumpille. Muellerin nimitys tapahtui sen jälkeen, kun oikeusministeri Jeff Sessions oli Trumpin suureksi pettymykseksi jäävännyt itsensä Venäjä-yhteyksiin liittyvistä päätöksistä.

Raportissa kuvaillaan, kuinka Trump reagoi erikoissyyttäjän nimittämiseen kauhulla.

– Voi hyvä jumala. Tämä on kauheaa. Tämä on minun loppuni presidenttinä. Olen kusessa, Trump totesi raportin mukaan kuultuaan asiasta alaisiltaan.
3. Trump pyrki haittaamaan tutkintaa, mutta alaiset eivät totelleet

Venäjä-yhteyksien lisäksi Muellerin raportissa yritettiin selvittää, pyrkikö Trump haittaamaan tutkintaa sen aikana eri tavoin. Raportin mukaan Trump kyllä pyrki haittaamaan tutkintaa, mutta epäonnistui koska hänen alaisensa kieltäytyivät tottelemasta määräyksiä.

– Presidentin yritykset vaikuttaa tutkintaan pääasiassa epäonnistuivat, mutta tämä johtui pääasiassa siitä, että presidenttiä ympäröineet henkilöt kieltäytyivät toteuttamasta hänen määräyksiään tai suostumasta hänen pyyntöihinsä, raportissa sanotaan.

Esimerkkeinä vaikutusyrityksistä ovat asianajaja McGahnille annettu määräys erottaa Mueller ja FBI-johtaja James Comeylle esitetty pyyntö lopettaa turvallisuusneuvonantaja Michael Flynniin kohdistunut tutkinta.

Uutena tietona raportissa mainitaan tapaus, jossa Trump määräsi avustajansa Corey Lewandowskin välittämään oikeusministeri Jeff Sessionsille käskyn julistaa julkisuudessa Muellerin tutkinta ”erittäin epäreiluksi” presidentille.

Kuukautta myöhemmin Trump kysyi Lewandowskilta, mitä käskyn välittämiselle tapahtui. Raportin mukaan Lewandowski vastasi, että viesti tultaisiin toimittamaan perille pian.


4. Trumpin poika piti yhteyttä Wikileaksiin

Venäjä-tutkinnan kohteena olleista toimijoista tunnetuimpiin kuuluu vuotosivusto Wikileaks, joka julkaisi vaalien alla suuren määrän venäläishakkerien demokraattipuolueelta varastamia sähköposteja. Kiusallisten tietojen julkaisun tarkoituksena oli vahingoittaa Trumpin vastaehdokkaan Hillary Clintonin kampanjaa.

Muellerin raportin mukaan presidentin vanhin poika Donald Trump Jr. oli suoraan yhteydessä Wikileaksiin presidenttikampanjan aikana. Wikileaksin kerrotaan pyytäneen Trump Jr:ia jakamaan Twitter-tilillään linkin Clintonin kampanjapäällikkö John Podestalta varastettuihin sähköposteihin. Neljä päivää myöhemmin Trump Jr. jakoi linkin omalla tilillään.

Wikileaksin myös kerrotaan tarjonneen Trump Jr.:lle salasanan Putintrump.org -nimiselle nettisivulle. Trump Jr. kertoi myöhemmin käyttäneensä salasanaa onnistuneesti.


5. Trump Towerin tapaamisessa ei rikosta

Tutkinnan kannalta keskeisenä pidettyihin tapahtumiin kuuluu kesäkuussa 2016 New Yorkin Trump Tower –pilvenpiirtäjässä järjestetty tapaamisen Trumpin lähipiirin ja venäläisen asianajajan välillä. Paikalla olivat Trumpin poika Donald Trump Jr., vävy Jared Kushner ja kampanjapäällikkö Paul Manafort, jotka toivoivat saavansa asianajajalta vastaehdokas Hillary Clintonia vahingoittavaa tietoa.

Raportin mukaan Trump Jr. ja muut paikalla olleet Trumpin tiimiin kuuluneet välttivät syytteet kampanjalakien rikkomisesta, koska heidän ei voitu katsoa pyrkineen rikkomaan lakia tarkoituksella.

Raportissa myös todetaan, että presidentti muokkasi tapaamisen paljastumisen jälkeen julkisuuteen annettua lausuntoa. Siinä tapaamisen aiheeksi väitettiin keskustelua venäläisiä orpolapsia koskevasta sopimuksesta.


6. Tästä syystä Mueller ei haastanut Trumpia todistamaan

Tutkinnan aikana erikoissyyttäjä Mueller ei kutsunut presidentti Trumpia vastaamaan kysymyksiin henkilökohtaisesti, vaan tyytyi Valkoisen talon kirjallisesti toimittamiin vastauksiin. Ratkaisu on herättänyt ihmetystä, koska presidentti oli tutkinnassa niin keskeisessä asemassa.

Raportissa Mueller toteaa uskoneensa, että hänellä olisi halutessaan ollut oikeus haastaa Trump todistajaksi ja näin ollen pakottaa tämä vastaamaan kysymyksiin henkilökohtaisesti. Mueller kuitenkin jätti tämän mahdollisuuden käyttämättä, koska uskoi se voivan viivyttävän tutkimuksen valmistumista. Raportin mukaan syyttäjät myös uskoivat, että heillä on ilman Trumpin todistustakin riittävästi todisteita tutkinnan valmiiksi saamikseen.

7. Trump erotti FBI-johtajan, joka ei suostunut puhdistamaan hänen nimeään

Yksi Venäjä-tutkinnan dramaattisimmista hetkistä nähtiin 9. toukokuuta 2017, kun Trump päätyi erottamaan FBI-johtaja James Comeyn. Siirtoa pidettiin erittäin kyseenalaisena tilanteessa, jossa FBI oli käynnistänyt tutkinnan presidentin toimista.


Valkoinen talo perusteli Comeyn potkuja tämän kompuroinnilla Hillary Clintonin sähköposteihin liittyväsasä tutkinnassa. Comey itse kertoi myöhemmin Trumpin yrittäneen vaatia häneltä ennen potkuja uskollisuutta ja entiseen turvallisuusneuvonantajaan Michael Flynniin kohdistuneen tutkinnan lopettamista.

Muellerin raportissa todetaan merkittävän määrän todisteita viittaavan siihen, että Comey olisi saanut potkut kieltäydyttyään puhdistamasta Trumpin nimeä julkisuudessa lukuisista vaatimuksista huolimatta. Näin ollen Valkoisen talon esittämä selitys potkuille ei pidä paikkaansa.

8. Trump ”ei innostunut” Moskovan Trump-tornista

Trumpin erikoissyyttäjällä toimittamissa kirjallisissa vastauksissa käsitellään presidentin väitettä, jonka mukaan hänellä ei ollut meneillään bisnesprojekteja Venäjällä presidenttikampanjan aikana. Trumpin silloinen asianajaja Michael Cohen on kuitenkin kertonut neuvotelleensa vielä kampanjan aikana mahdollisuudesta rakentaa Trump Tower –pilvenpiirtäjä Moskovaan.

Raportin mukaan Trump sanoi olleensa lausunnossaan rehellinen kertoi Cohenin puhuneen pilvenpiirtäjän rakentamisen mahdollisuudesta vuonna 2015. Trumpin mukaan hän ja Cohen kävivät asiasta useita keskusteluja, mutta ne olivat lyhyitä eikä niistä jäänyt paljon mieleen.

– En ollut innostunut ehdotuksesta, Trump vastasi.

9. Mueller: kongressi voi vielä nostaa syytteen presidenttiä vastaan

Oikeusministeri William Barr ilmoitti maaliskuun lopussa Muellerin raportin valmistumisesta ja kertoi samalla, ettei erikoissyyttäjä löytänyt todisteita Trumpin tai tämän kampanjaan kuuluneiden ja venäläisten yhteistyöstä, joka voisi johtaa rikossyytteisiin. Trump reagoi ilmoitukseen välittömästi julistamalla, että raportti vapauttaa hänet kaikista epäilyistä, jotka liittyvät sekä Venäjän kanssa vehkeilyyn että mahdolliseen tutkinnan estämiseen.

Todellisuudessa Muellerin raportti jättää mahdollisen syytteen nostamisen tutkinnan haittaamisesta auki. Raportissa käsitellään perusteellisesti syitä Trumpin toiminnan tutkimiselle ja todetaan, että kongressilla on edelleen perustuslain antama oikeus nostaa presidenttiä vastaan virkasyyte mahdollisesta oikeudenkäytön estämisestä.

Raportissa Mueller myös toteaa, että hänen näkemyksensä mukaan Trumpin julkisuudessa tutkinnasta esittämät kommentit olivat tutkinnan häirintää. Twitter-viesteissään ja julkisissa puheissaan Trump on viitannut tutkinnan kohteena ja todistajina olleisiin henkilöihin, ja hänen on katsottu esimerkiksi vihjanneen voivansa tarjota armahduksia niille, jotka kieltäytyvät todistamaan häntä itseään vastaan.

10. Meneillään on vielä 14 tutkintaa

Venäjä-tutkinnan aikana erikoissyyttäjä Mueller delegoi sen osia paikallisille syyttäjille eri puolilla yhdysvaltoja. Osia siitä on edelleen käsiteltävinä esimerkiksi New Yorkin oikeusistuimissa.

Raportista paljastuu, että muualle siirrettyjä ja meneillään olevia tutkintoja on kaikkiaan peräti neljätoista. Raportissa tiedot kaikista meneillään olevista tutkinnoista on poistettu, koska tietojen paljastuminen voisi haitata tutkintojen etenemistä.

Lähteet: Reuters, AFP, BBC, CNN, New York Times.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt