Jouko Juonalan kommentti: Oikeusministerin nurinkurinen tiedotustilaisuus oli taitavaa viestintää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Oikeusministerin nurinkurinen tiedotustilaisuus oli taitavaa viestintää

William Barr otti näyttämön haltuunsa jo ennen kuin Robert Muellerin raportti on presidentin arvostelijoiden käsissä, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Oikeusministeri William Barrin (oik.) nurinkurinen viestintästrategia Muellerin (vas.) raportista on hyvin taitavaa, kirjoittaa erikoisotimittaja Jouko Juonala.­

18.4.2019 18:11

Oikeusministeri William Barrin tiedotustilaisuus Robert Muellerin raportista oli juuri sellainen kuin odotettiin. Barr toisti saman viestin kuin maaliskuussa: presidentti Donald Trump tai hänen kampanjansa eivät olleet minkäänlaisessa yhteistyössä Venäjän kanssa vaikuttaakseen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Yhteistyötä, tätä kuuluisaa kolluusiota, ei harjoittanut kukaan muukaan Yhdysvaltain kansalainen.

Tilanne oli erikoinen. Muellerin raporttia ei julkaistu tiedotustilaisuudessa: sitä ei ollut vielä luovutettu kongressille eikä se ollut myöskään tiedotustilaisuuteen kutsuttujen toimittajien käytössä.

Normaali menettely olisi ollut se, raportti julkaistaan samalla kun ministeri tulee kertomaan siitä julkisuuteen.

Barrin nurinkurinen viestintästrategia on hyvin taitavaa. Se antoi hänelle etulyöntiaseman ja mahdollisuuden pitää oma linjansa ilman tarkentavia kysymyksiä.

Lue myös: Barr: Muellerin raportti vahvistaa Venäjän yrittäneen sekaantua presidentinvaaleihin – Trumpilla ei osuutta

Lyhyessä tiedotustilaisuudessa Barr torjui arvostelun siitä, että hän olisi esiintynyt pikemminkin Trumpin asianajajana kuin liittovaltion ylimpänä oikeudenkäytön valvojana.

Silti tilaisuuden sävy oli vahvasti presidenttiä puolusteleva. Hänen mukaansa Trump joutui täysin ennen kokemattomaan tilanteeseen. Liittovaltion viranomaiset tutkivat häntä sekä ennen vaaleja että vaalivoiton jälkeen. Hän joutui samaan erittäin kovaan julkiseen paineeseen mediassa ja poliittisten vastustajiensa jatkuvien syytösten ja epäilyjen kohteeksi. Trumpia harmitti ja turhautti se, että tutkinta kaivoi maata hänen presidenttiydensä alta.

Tämän korostaminen oli täysin odotettua. Mitä muuta Barr olisi voinut tehdä? Hän on presidentti Trumpin poliittinen valinta oikeusministeriksi.

Entä olisiko presidentti estänyt oikeuden toteutumista tutkinnan aikana? Toisin sanoen yrittänyt vaikeuttaa tutkintaa.

Barr kertoi Muellerin eritelleen raporttiinsa useita tilanteita, jotka antoivat aihetta pohtia presidentin syyllisyyttä. Mueller ei kuitenkaan tehnyt niistä lopullista johtopäätöstä eikä esittänyt syytteiden nostamista Trumpia vastaan. Päätös jäi oikeusministerille.

Asiaa harkittuaan Barr ja apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein päättivät, ettei presidentti ollut syyllistynyt tähän rikokseen.

Ei yllätyksiä siis. Se siitä? Ei suinkaan. Keskustelu Muellerin raportista on vasta alkamassa.

Lue myös: Trump kommentoi Muellerin raportin julkaisua tutulla meemillä: ”Game Over”

Kongressin demokraatit kutsuvat taatusti vielä ainakin yhden avainhenkilön kuultavaksi Capitol-kukkulalle. Hän on Robert Mueller.

Barrilta kysyttiin, onko hänellä mitään Mueller kuulemista vastaan – onhan tämä edelleen oikeusministeriön työntekijä ja ministerin alainen. Ei ole, vastasi Barr.

Kongressi varmasti yrittää myös saada raportin kokonaisuudessaan käsiinsä – täysin ilman oikeusministerin tekemiä lyhennyksiä. Tämä vaatimus menee varmasti oikeuteen, ja tuomari antaa siitä aikoinaan ratkaisun.

Taistelu jatkuu sekä kongressissa että lakituvassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?