Sähköpostivuoto: Kremlin vihjaillaan junailleen koomikko-Zelenskyä Ukrainan uudeksi presidentiksi kryptovaluutalla

Julkaistu:

Ukrainan vaalit
Ukrainan presidentinvaalien häviäjäksi jo etukäteen tuomittu Petro Poroshenko sai viime hetken lahjan vaalitaistelulleen – Suomessa asuva ukrainalaistutkija suhtautuu sähköpostivuotoon varauksella.
Ukrainan presidentinvaalitaistelu sähköistyi viime hetkellä ennen sunnuntain ratkaisevaa vaalikierrosta, kun vaalien ennakkosuosikkia Volodymyr Zelenskyä vastaan ilmaantui klassinen neuvostotyylinen ”kompromat” eli häntä mustamaalaava tietovuoto.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU kertoi selvittävänsä parhaillaan hakkeroituja sähköposteja, jotka saattaisivat todistaa, että Kremliä lähellä olevat henkilöt olisivat yrittäneet tukea Zelenskyn nousua Ukrainan uudeksi presidentiksi.

Ukrainassa jo aiemmin kyseenalaista mainetta nauttinut Mirotvorets-keskus julkisti keskiviikkona sähköposteja, joiden väitetään olevan peräisin hakkereiden suorittamasta tietomuurosta. Vuodetuista sähköposteista kertoi myös Newsweek-lehti tuoreessa artikkelissaan.

Postien kerrotaan viittaavan muun muassa siihen, että Venäjän turvallisuuskoneiston edustaja olisi yrittänyt vaihtaa kryptovaluuttaa käteiseksi tarkoituksenaan tukea Zelenskyn vaalikampanjaa. Yhdessä sähköpostissa kerrotaan suorasanaisesti jopa, että ”koomikon tueksi perustettu budjetti on hyväksytty”.


Suomessa asuva ukrainalaissyntyinen sosiologi Arseniy Svynarenko suhtautuu paljastukseen varauksella. Svynarenko on kotoisin Odessasta ja hän on seurannut Ukrainan vaalitaistelua tiiviisti koko kevään ajan.

– Jotain tällaista viime hetken skandaalia osattiin odottaa. Odotettiin, että vielä tulee ilmi jotain, josta on hyötyä mielipidetiedusteluissa häviöllä olevalle istuvalle presidentille Petro Poroshenkolle, Svynarenko sanoi IS:lle.

Svynarenkon mukaan tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa varmaksi, onko kyseessä aito paljastus vaiko tahallinen lavastus, jolla Zelenskyn vaalivoitto yritetään estää viime hetkellä.


Svynarenkon mukaan epäilyksiä herättää kuitenkin se, että vuodetut sähköpostit tulivat julki Mirotvorets-keskuksen kautta, joka on sekaantunut ennenkin kyseenalaisiin temppuihin. He listasivat muun muassa taannoin Nobel-palkitun kirjailijan Svetlana Aleksijevitshin ”Ukrainalle vaarallisten henkilöiden” joukkoon, minkä seurauksena kirjailija sai uhkauksia ja joutui perumaan esiintymisensä Odessassa.

Hakkeroiduiksi kerrottuja sähköposteja tutkiva Ukrainan turvallisuuspalvelu nauttii myös ristiitaista mainetta: SBU muistetaan muun muassa taannoisesta toimittaja Arkadi Babtshenkon valekuoleman lavastamisesta.

 

”Venäjän tavoite ei ole Venäjä-mielinen presidentti tai pääministeri, vaan epävakaus Ukrainassa, keinoilla millä tahansa.”

Vaaliasetelman kannalta merkitystä on myös sillä, että SBU on hallinnollisesti presidentin alaisuudessa. Eli turvallisuuspalvelun sisällä saattaa olla henkilöitä, jotka näkisivät mieluummin Poroshenkon jatkavan heidän esimiehenään kuin vaalivoittajaksi ennustetun Zelenskyn.

Zelensky tunnetaan kaiken lisäksi suosittuna koomikkona, jonka liiketoimien tiedetään menestyneen hyvin ja jolla on myös varakkaita ukrainalaisia taustatukijoita. Hän on myös kerännyt kampanjaansa avoimesti rahaa, joten missään rahapulassa – eli siten venäläisen rahan houkuteltavissa – hänen ei tiedetä olleen.


Juuri ennen sähköpostivuotoa julkaistuissa tuoreimmissa mielipidetiedusteluissa Zelenskylle povattiin selvää voittoa kakkoskierroksella.

Kiovan kansainvälisen sosiologian instituutin tekemän kyselyn mukaan Zelenskyä kannattaa 72,2 prosenttia niistä äänestäjistä, jotka ovat jo äänestyspäätöksensä tehneet. Poroshenkolle jää näin valintansa tehneiden joukosta vain 25,4 prosentin kannatus ja 2,4 prosenttia ilmoitti tulevansa äänestyspaikalle vain repimään äänestyslappunsa.

Hieman aiemmin Rating-tutkimuslaitos päätyi hyvin samansuuntaisin lukuihin. Ratingin tutkimuksen mukaan ehdokkaansa jo päättäneiden keskuudesta 71 prosenttia on ilmoittanut äänestävänsä Zelenskyä ja vain 29 prosenttia Poroshenkoa.


Svynarenkon mukaan Zelensky on nauttinut kotimaassaan sekä ukrainankielisten että venäjänkielisten suosiota.

Ukrainankielisille vaakakupissa on painanut esimerkiksi se, että Zelensky on tuominnut Venäjän suorittaman Krimin kaappauksen ja tukenut Ukrainan armeijan toimia Itä-Ukrainassa jo ennen presidenttiehdokkaaksi ryhtymistään.

Zelensky on taustaltaan venäjänkielinen eikä hänen ukrainan kielen taitonsa ole loistava. Tämän vuoksi moni venäjänkielinen on uskonut, että Zelensky takaisi heille paremmat oltavat kuin voimakkaan kansallismielisenä ukrainalaisena profiloitunut Poroshenko.

– Zelenskyllä on myös monia vitsejä, joissa hän käsittelee ukrainalaista nationalismia sarkastisesti. Hän esittää vitseissään ukrainalaiset usein maalaisina ja huonosti koulutettuina, mikä vetoaa venäjänkielisiin ja Venäjä-mielisiin, Svynarenko arvioi.


Vaalikampanjan aikana Zelenskyn Venäjä-suhteita on pöyhitty jo tätä ennenkin. On yritetty etsiä muun muassa todisteta hänen mahdollisesti yhä jatkuvista liikesuhteistaan Venäjälle. Zelensky on esimerkiksi esiintynyt venäläisissä elokuvissa Rakkautta suurkaupungissa (1 ja 2), joissa hänen näyttelijätoverinaan oli suomalainen Ville Haapasalo.

Venäjä-korttia on käytetty Zelenskyä vastaan myös niin, että hänen on epäilty jäävän kokemattomuuttaan toiseksi, mikäli hänelle tulisi joskus tilaisuus neuvotella suoraan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Zelensky on kertonut vaalikampanjassaan haluavansa lopettaa Itä-Ukrainan ”ampumisen”. Yhtenä keinona hän on esittänyt, että Minskin rauhansopimuksen takana olevaa Normandia- neuvottelumallia laajennettaisiin. Hänen mukaansa Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan lisäksi mukaan voitaisiin ottaa Yhdysvallat.

Etukäteen Venäjä on vihjaillut, että se ei mahdollisesti aio tunnustaa Ukrainan presidentinvaalien tulosta, koska Zelensky ei ole omalta puoleltaan tunnustanut Krimin kansanäänestyksen laillisuutta. Näyttää kuitenkin siltä, että Venäjä ei ole vielä valinnut lopullista suhtautumistapaansa Zelenskyyn.

– Mielestäni Venäjän tavoite ei ole Venäjä-mielinen presidentti tai pääministeri, vaan epävakaus Ukrainassa, keinoilla millä tahansa, Svynarenko luonnehti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt