Dominique, 84, vietti tunteikasta messua kirkossa, joka oli kokea Notre Damen kohtalon – uskoo ehtivänsä nähdä katedraalin vielä loistossa

Pariisin toiseksi suurin kirkko Saint-Sulpice täyttyi ääriään myöten, kun kaupunkilaiset suuntasivat messuun, jonka olisi pitänyt olla tulen runtelemassa Notre Damessa.

18.4.2019 14:01

Pääsiäisviikon keskiviikkona oli määrä järjestää tärkeä messu Pariisin Notre Damen katedraalissa, mutta maanantai-iltana syttynyt tuhoisa tulipalo esti suunnitelmat.

Messu siirrettiin muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan kaupungin toiseksi suurimpaan kirkkoon, Saint-Sulpiceen.

Jo muutama tunti ennen messun alkamisajankohtaa keskiviikkona ihmisiä jonottaa sisälle kirkkoon lämpimässä auringonpaisteessa. Moni kiiruhtaa saadakseen paikan messusta, jota tulisi johtamaan Pariisin arkkipiispa Michel Aupetit.

– Täällä on paljon enemmän ihmisiä kuin tavallisesti. Kirkko tulee olemaan aivan täynnä, arveli Renardiksi esittäytynyt mies kiiruhtaessaan portaita kohti.

Paikalle on saapunut myös 84-vuotias pariisilaisrouva Dominique, 84, jolla on seuranaan 14-vuotias lapsenlapsensa Amelie. Hän kertoo, että olisi ollut paikalla Notre Damessa, ellei se olisi nyt suljettuna valtavien tuhojen vuoksi.

Dominique, 84, tuli pääsiäismessuun 14-vuotiaan lapsenlapsensa Amelien kanssa. Hän uskoo, että Notre Damen katedraali palaa vielä entiseen loistoonsa.

Dominique on vakuuttunut siitä, että näkee Notre Damen entisessä loistossaan vielä jonakin päivänä.

– Viisi vuotta. Presidentti Macron lupasi, että se korjataan viidessä vuodessa, Dominique-rouva sanoo napakasti.

Messuun matkalla olevat Jerusalemin luostariveljeskuntien munkit Veli Stephane-Marie ja Veli Frederico uskoivat, että jumalanpalvelus on monelle tunteikas Notre Damen tulipalon takia. Palo surettaa myös heitä.

– Mutta meidän työmme jatkuu, munkit toteavat.

Kun ensimmäiset hymnit alkavat lopulta kuulua kello 18.30, kirkon edessä olevalle Saint-Sulpicen aukiolle on ehtinyt kerääntyä verkkaisella tahdilla muutamia satoja ihmisiä.

Pariisilaiset jonottivat pääsiäismessuun, joka oli siirretty Notre Damesta Pyhän Sulpicen kirkkoon.

Aukion laitaan on pystytetty suuri näyttö, jolta messua voi seurata suorana lähetyksenä.

Jos palokunta ei olisi maaliskuun puolivälissä toiminut ripeästi, messu olisi saattanut jäädä pitämättä myös Saint-Sulpicessa. Yhtenä sunnuntai-iltapäivänä joku sytytti tuleen vaatemytyn, jonka yksi kaupungin kaduilla elävistä kodittomista oli jättänyt kirkon ovenpieleen.

Tuli ehti levitä pitkin kirkon massiivisia puuovia pitkin isoina lieskoina, ennen kuin se saatiin sammutettua.

Poliisi epäilee tekoa tahalliseksi, mutta sen tekijästä ei ole edelleenkään tietoa.

Sen sijaan Notre Damen tulipalossa ei ole viitteitä tahallisuudesta, on Pariisin syyttäjänvirasto ilmoittanut.

Ranskalaiset tiedotusvälineet kertoivat keskiviikkona, että katedraalin katolle remontin vuoksi rakennustelineet pystyttänyt yritys Le Bras Frères on suljettu pois ”kaikesta vastuusta” tulipaloon liittyen. Tieto on peräisin yrityksen tiedottajalta.

Tiedottajan mukaan kaikkia katedraalissa maanantaina paikalla ollutta 12:a työntekijää on kuultu, ja he ovat toimineet täysin yhteistyössä viranomaisten kanssa. Viimeisen työntekijän kerrottiin poistuneen katedraalista tuntia ennen tulipalon alkua.

Maamerkki Notre Damea alettiin rakentaa jo vuonna 1163. Kuvan alaosassa näkyvistä paloautoista saa osviittaa katedraalin koosta.

Nyt ongelmana on rakennustelineiden poistaminen suurilta osin romahtaneen katon yläpuolelta, sillä tulen kerrottiin heikentäneen niiden rakenteita. Erikoisasiantuntijat suunnittelevat uusien rakennustelineiden pystyttämistä entisten purkamista varten.

Notre Damen osittainen tuhoutuminen osui pariisilaisten näkökulmasta herkkään aikaan, juuri pääsiäisen pyhien alle.

Keskiviikkona maailmalle kantautui kuitenkin ilouutinen, kun Notre Damen sortuneen tornin huipulla olleen kuparisen kukkoveistoksen kerrottiin löytyneen.

Kukon sisälle oli kätketty Pariisin suojelemiseksi tarkoitettuja pyhäinjäännöksiä, muun muassa palaa orjantappurakruunusta, jonka uskotaan olleen Jeesuksen päässä.

Kukko on myös koko Ranskan epävirallinen symboli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?