Kammottava tarina: kuviot kirkon ovessa kertovat liitosta saatanan kanssa – Notre Damesta liikkuu yhä hurjia juttuja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kammottava tarina: kuviot kirkon ovessa kertovat liitosta saatanan kanssa – Notre Damesta liikkuu yhä hurjia juttuja

Maailma järkyttyi, kun Ranskan symbolina pidetty Notre Damen katedraali oli tuhoutua liekkeihin maanantai-iltana.

20.4.2019 9:02

Tuli tuhosi kokonaan Notre Damen katedraalin puisen katon ja romahdutti 90 metriä korkean keskitornin. 500 palomiestä taisteli liekkejä vastaan ja onnistui estämään kulttuurihistoriallisesti äärettömän arvokkaan katedraalin täydellisen tuhon.

Ranskalaisviranomaisten arvion mukaan katedraali olisi tuhoutunut 15–30 minuutissa, elleivät sisälle rynnänneet pelastajat olisi saaneet estettyä liekkien etenemistä kellotorneihin.

 Yhä tänä päivänä monet näkevät numerosarjan 666 olevan todiste Biscornet’n solmimasta liitosta paholaisen kanssa.

Notre Damea ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1163. Se valmistui vuonna 1345. Se on yksi maailman tunnetuimmista kirkoista, joka on liki jokaiselle Pariisissa käyneelle turistillekin tuttu.

Kukapa ei tuntisi ranskalaiskirjailija Victor Hugon tarinaa Notre Damen kellonsoittajasta, kyttyräselkäisestä Quasimodosta, joka rakastuu traagisesti Esmeraldaan.

Gargoilit johtavat katolle sataneen veden pois. Katolisen kirkon uskomuksen mukaan hurjannäköiset kivihirviöt myös pitävät pahuuden loitolla pyhästä paikasta.

Itse asiassa Hugon Pariisin Notre-Dame -romaani (1831) pelasti rapistuneen Notre Damen, jonka kaupungin vaikuttajat halusivat purkaa. Notre Damen goottilaista arkkitehtuuria rakastaneen Hugon menestysromaanin ansiosta Ranskan hallitus määräsi katedraalin säilytettäväksi ja kunnostettavaksi.

 Nainen heittäytyi alas ja tuli piikkien lävistämäksi. Kummituksen kerrotaan vaeltavan tornin luona.

Notre Dame on nähnyt ja kokenut paljon. Vuosisatojen ajan on kuiskittu goottilaiskatedraalin käytävillä vaeltavista kummituksista. Notre Damea on epäilty jopa paholaisen työksi. Katedraalista kerrotaan lukuisia kummitus- ja muita tarinoita.

1300-luvun alussa taitava käsityöläinen nimeltä Biscornet sai tehtäväkseen valmistaa lukot kaikkiin katedraalin oviin ja luoda upeat koristeet ja yksityiskohdat oviin. Paine ja työtaakka mursi Biscornet’n. Hän ei nukkunut eikä syönyt, vaan teki vain töitä aamusta yöhön. Biscornet ei saanut ketään avukseen.

Eräänä iltana oveen koputettiin ja tuntematon mies saapui tapaamaan uupunutta käsityöläistä. Apu oli saapunut, ja Biscornet’n nukkuessa koko valtava työ oli valmistunut. Biscornet ei ehtinyt nauttia työnsä hedelmistä, vaan hän kuoli pian urakkansa jälkeen.

Joidenkin silmiin nämä ovien koristelut muistuttavat numerosarjaa 666.

Huhujen mukaan itse paholainen oli lupautunut auttamaan häntä vastineeksi miehen sielusta. Ovet eivät olisikaan sisäänpääsy kirkkoon, vaan portti helvettiin. Kun Biscornet kuoli, ovet eivät enää avautuneetkaan. Avajaispäivänä malttamaton yleisö ja kirkon väki kerääntyivät Notre Damen ympärille.

Kaikkia jännitti, avautuvatko ovet. Kun kirkkoa siunaava pappi saapui paikalle, hän heitti pyhää vettä oviin, ja kertomuksen mukaan ne avautuivat kuin ihmeen kaupalla.

Yhä tänäkin päivänä monet näkevät numerosarjan 666 olevan ovessa todiste Biscornet’n solmimasta liitosta paholaisen kanssa.

Ihmiset jättivät alkuviikon tulipalon jälkeen kukkia Notre Damen liepeille. Kuva otettu tiistaina 16. huhtikuuta.

Toinen tarina kertoo naisesta, joka tuli tutustumaan katedraaliin vuonna 1882. Hän halusi välttämättä kiivetä yhteen torneista, mutta vartijat kielsivät sen, koska nainen oli yksin. Tarinan mukaan nainen sai saattajakseen vanhemman rouvan ja pääsi etenemään.

Kun he pääsivät ylös, selvisi nopeasti, miksi hän oli tahtonut torniin. Nainen nimittäin heittäytyi alas ja tuli piikkien lävistämäksi. Naisen kummituksen kerrotaan vaeltavan tornin luona.

 Vierne jumaloi urkuja ja oli aina haaveillut kuolevansa Notre Damessa niiden ääreen. Hänen toiveensa toteutui 2. kesäkuuta 1937.

Meksikolainen kirjailija, feministi ja taiteilija María Antonieta Rivas Mercado Castellanos seurasi rakastettuaan José Vasconcelosia Pariisiin ja kuuli rakastettunsa pettäneen hänet. Hän etsi Vasconcelosin käsiinsä ja vaati miestä sanomaan suoraan, haluaako tämä todella hänet. Vasconcelos vastasi huolimattomasti, ettei ”yksikään sielu tarvitse toista. Kukaan, ei nainen eikä mies, tarvitse muuta kuin Jumalan”.

Seuraavana aamuna 11. helmikuuta 1931 sydämensä särkenyt meksikolaiskirjailija käveli sisään katedraaliin ja istahti kirkon ensimmäiseen riviin. Nainen kaivoi aseen esiin ja ampui itsensä.

Tuli runteli Notre Damen katedraalia pahoin tällä viikolla.

Kuusi vuotta myöhemmin tragedia kohtasi jälleen, kun katedraalin pääurkuri Louis Vierne kuoli sairaskohtaukseen soittaessaan urkuja Notre Damessa. Aristide Cavaillé-Coll rakensi nykyiset urut 1800-luvulla, mutta osa pilleistä soi jo Napoleonin kruunajaisissa 1804. Vierne jumaloi urkuja ja oli aina haaveillut kuolevansa Notre Damessa niiden ääreen. Hänen toiveensa toteutui 2. kesäkuuta 1937.

Urut selvisivät maanantain tulipalosta vähin vaurioin, mutta arvioiden mukaan niillä ei päästä soittamaan pitkiin aikoihin.

Notre Damea vartioivat pelottavat gargoilit, jotka on suomennettu kivihirviöiksi, räystäspiruiksi tai vedensyöksijöiksi.

Gargoilit suojelevat katedraalia kahdella tapaa. Ne johtavat katolle sataneen veden pois rakennuksen läheltä. Katolisen kirkon uskomuksen mukaan hurjannäköiset kivihirviöt pitävät pahuuden loitolla pyhästä paikasta.

Ne selvisivät tietojen mukaan alkuviikon palosta. Tosin sään, saasteiden ja sateiden rapauttamat gargoilit olivat jo entuudestaan tuhon partaalla.Lähteet: Mysterious Universe, designinglife, Metronome: A History of Paris from the Underground Up, Daily Beast

  • Oheinen video: ilmakuva näyttää, millaista tuhoa tuli teki Notre Damen katedraalille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?