Kim Jong-un tarkkaili sotilastoimintaa ja määräsi hävittäjät ilmaan – satelliittikuvat paljastivat liikehdintää ydinreaktorilla

Julkaistu:

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA uutisoi Kim Jong-unin seuranneen ilmavoimien yksikön harjoitusta.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un teki yllätysvierailun ilmavoimien yhteen yksikköön ja tarkkaili lentoharjoitusta, Pohjois-Korean valtion omistama uutistoimisto KCNA uutisoi. Kim Jong-unin vierailusta uutisoivan eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston englanninkielisen käännöksen mukaan Pohjois-Korean johtaja määräsi lentäjät ”nousemaan ilmaan ja suorittamaan vaikeita ja monimutkaisia ilmataistelutoimia”.

KCNA:n mukaan Kim Jong-un oli ollut menossa ilmavoimien yksikön ohi, kun hän päätti pistäytyä vierailulle oppiakseen lisää lentoharjoituksista.

– Ylin johtaja Kim Jong-un sanoi, että oli tärkeää tehdä äkillisiä tarkastuksia koskien yksikön yleistä valmiutta, koska ilmataistelut tapahtuvat ilman ennakkoilmoitusta.

KCNA:n mukaan Kim oli tyytyväinen näkemäänsä.

Kyse oli ensimmäisestä kerrasta sitten marraskuun, kun Kimin kerrotaan tarkastaneen sotilastoimintaa.


Viime viikolla otetut satelliittikuvat puolestaan osoittavat liikehdintää Pohjois-Korean Yongbyon ydinreaktorin läheisyydessä. 12. huhtikuuta otetuissa kuvissa näkyy viisi erikoisvalmisteista junavaunua lähellä uraanin rikastamislaitosta ja radiokemiallista laboratoriota, Reuters uutisoi.

Ajatushautomo Center for Strategic and International Studiesin mukaan liikehdintä saattaisi viitata radioaktiivisen materiaalin siirtämiseen.

Yhdysvaltojen hallinnon arvioista perillä oleva lähde sanoi Reuteresille, etteivät amerikkalaiset asiantuntijat usko, että kyse olisi merkittävästä aktiivisuudesta, vaikka liikehdintä saattaisi liittyä ydinvoimatuotantoon.

Yhdysvallat on halunnut Pohjois-Korean tekevän käyttökelvottomaksi Yonbyonin ydintutkimuslaitoksen, jossa on tuotettu materiaalia Pohjois-korean ydinaseita varten. Kyseisen laitoksen rakentaminen aloitettiin 1960-lvuun alussa ja se on ainoa ydinaseohjelmaan liittyvä laitos, jonka olemassaolosta Pohjois-Korea on ilmoittanut, BBC kertoo.

Pohjois-Korea ei ole tehnyt ydinkokeita sitten vuoden 2017. Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korea on kuitenkin tuottanut fissioituvaa materiaalia, jota voisi käyttää pommeissa. Viime kuussa korkeassa asemassa oleva pohjoiskorealainen viranomainen varoitti, että Kim Jong-un saattaisi harkita uudelleen ydinkokeiden jäädyttämistä, ellei Yhdysvallat tulisi maata vastaan.


Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin huipputapaaminen Vietnamin Hanoissa keskeytyi helmikuussa, kun osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen Pohjois-Koreaa koskevien pakotteiden purkamisen ehdoista ja aikatauluista.

– He halusivat, että pakotteet poistettaisiin kokonaan, mutta me emme voineet tehdä niin, Trump selitti heti tapaamisen jälkeen.

– He olivat valmiita antamaan meille osassa asioita myöten, mutta eivät niissä, joissa me olisimme halunneet.

Kim Jong-un on sanonut odottavansa tämän vuoden loppuun, että Yhdysvallat joustaa vaatimuksissaan. Trump ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo totesivat tämän jälkeen, että Pohjois-Korean olisi luovuttava ensin ydinaseistaan.