Punaisen ristin ensimmäinen avustuskuljetus pääsi Venezuelaan

Julkaistu:

”Suuri askel väestön tukemisessa”, järjestö hehkutti.
Venezuelaan on saapunut ensimmäinen Punaisen Ristin avustuskuljetus viime yönä Suomen aikaa, järjestö vahvistaa.

– Tämä on suuri askel maan haavoittuvassa tilassa olevan väestön tukemisessa, kirjoitti järjestön johtaja Francesco Rocca Twitterissä.

Panamasta maahan tulleessa kuljetuksessa oli mukana muun muassa 24 tonnia lääkkeitä ja lääkinnällisiä tarvikkeita sekä 14 siirrettävää generaattoria sairaaloille. Tarvikkeiden jakamiseen osallistuu yli 3 000 vapaaehtoista.


Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ja Punainen Risti pääsivät viime viikolla sopuun avun jakamisesta maahan. Venezuelan oppositiojohtaja, parlamentin puhemies Juan Guaido on vaatinut kuukausikaupalla Maduroa päästämään maahan humanitaarista apua, mutta presidentti on kieltäytynyt.

Maduron mukaan apu oli pelkkä savuverho, jolla yritetään peittää Yhdysvaltain organisoima vallankaappaus.

Yli 50 maata, Suomi mukaan lukien, on tunnustanut Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi johtajaksi. Armeija on kuitenkin pysynyt valtaan takertuneen Maduron tukena.

Venezuelan talous on täysin kuralla, valtaosin siksi, että maan öljyntuotanto on vähentynyt jyrkästi. Lähes kaikki maan tulot tulevat öljystä, jota tuotetaan nyt tuskin kolmannes vuosikymmenen takaisista määristä. Lisäksi Yhdysvaltain talouspakotteet rampauttavat pahasti öljynvientiä.

YK:n mukaan liki neljännes Venezuelan 30 miljoonasta asukkaasta tarvitsisi välittömästi apua.