rac

”Nuo kuvat ovat hämmästyttäviä” – Professori laserskannasi koko Notre Damen, nyt nämä kuvat voivat auttaa jälleen­rakennuksessa

Julkaistu:

Palaneen katedraalin sokkelot ja rakenne on tallennettu kolmiulotteisiksi kuviksi.
Notre Damen katedraali rakennetaan uudestaan, ilmoitti Ranskan presidentti Emmanuel Macron maanantai-iltana. Ranskalaismiljardöörit ovat ehtineet luvata entistämiseen jo satoja miljoonia euroja ja lisää aletaan kerätä kansainvälisellä joukkorahoituskampanjalla.

Rakennusprojekti on teknisesti mammuttimainen työ, joka kestää mahdollisesti vuosikymmeniä. Sen suunnitteluun on kuitenkin tarjolla apua monesta suunnasta. Yhtenä merkittävimmistä pidetään sitä, että Notre Dame on 3D-skannattu läpikotaisin viime vuosikymmenellä.

Projektin taustalla oli viime vuonna menehtynyt amerikkalaisprofessori Andrew Tallon, jonka työn nosti esiin ZDNet-verkkolehti.
  • Katso yllä olevalta videolta, miltä Notre Dame näytti ennen paloa.
Tallon oli Vassar Collegen taidehistorian apulaisprofessori, joka kollegansa Stephen Murrayn kanssa kuuluu laserskannauksen uranuurtajiin. Hän oli kiinnostunut erityisesti goottilaisesta arkkitehtuurista ja toteutti Ranskassa yli kymmenvuotisena projektina lukuisten vanhojen katedraalien laserkartoituksen. Tiedot muun muassa Notre Damesta on tallennettu valtaviin kaikille avoimiin digitaalisiin pilvipalveluihin.


Laserskannauksen avulla katedraalin sisätiloista ja sokkeloista on luotu huipputarkka kolmiulotteinen kuva.

– Voiko se auttaa jälleenrakennuksessa? Kyllä se voi. Mielestäni se on valtavan tärkeää, kommentoi Columbian yliopiston taidehistorian professorina toimiva Murray ZDNetille.

Tallon itse kuvaili työtään muun muassa National Geographicille vuonna 2015 antamassaan haastattelussa, jossa hän myös esitteli metodejaan Washingtonin Kansalliskatedraalissa, 1900-luvulla uusgoottilaiseen tyyliin rakennetussa kirkossa. Hän totesi haasteenaan olleen selvittää erityisen sen, miten huomattavasti vanhemmat rakennukset, kuten keskiaikainen Notre Dame, on aikanaan pystytetty.

– Valitettavasti minun kannaltani, kirjallisia tietoja niistä ei ole. Katedraalien muuraajat eivät koskaan pysähtyneet kuvailemaan sitä, kuinka he työnsä tekivät, Tallon selitti.

– Niinpä ryhdyin käyttämään hienostuneempia tekniikoita saadakseni vastauksia itse rakennuksista.


Tallonin laserskannauksen avulla myös Notre Damesta on luotu miljoonien valopisteiden avulla havainnekuva, ja rakennus ikään kuin herää eloon tietokoneen ruudulla.

– Nuo kuvat ovat hämmästyttäviä, melkein kuin toisesta maailmasta, kuvaili Tallonin kollega Lindsay Cook.

Alla olevalla National Geographicin videolla professori Tallon esittelee työtään Washingtonin Kansalliskatedraalissa (Youtube).